Zemljovidi i zmajevi - priča Novo!

0 preuzimanja

zmaj_animacija_ilustracija_pricePrije više stoljeća autori zemljopisnih karata crtali su različite pokrajine na pergamene.

Na rub svitka nacrtali bi zmaja.

To je bio znak istraživačima da na tom mjestu počinje neistraženo područje i da ulaze na vlastitu odgovornost.

Neki su istraživači taj znak uzimali zaozbiljno i bojali su se krenuti u nepoznato, u novi svijet.

Drugi, oni pustolovnoga duha, u znaku su vidjeli priliku, mogućnost, vrata za nove spoznaje i u nove svjetove.

Svatko ima neku vrstu zemljovida kojega upotrebljava pri s svakodnevnim susretima s ljudima.

I naše karte imaju nacrtane zmajeve.

Ponekad su ti zmajevi upozorenja vrijedna poštovanja.

Često nam pak onemogućuju otkrivanje nečeg novoga i istinsko približavanje čovjeku.

autor nepoznat

Pregleda: 978 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 28. 11. 2019.

Slični dokumenti

Najbogatiji čovjek u gradu
Najbogatiji čovjek u gradu

U nekom gradu na istoku živio je stari, siromašni ali veoma pobožni čovjek po imenu Ruben. Služio je bogatom gospodaru koji mu je dopuštao da spava u njegovoj konjušnici. Jedne noći stari je Ruben usnuo san.

Molitva majke Tereze
Molitva majke Tereze
majka_tereza_ilustracijaČovjek je nerazuman, nelogičan, sebičan. Nije važno, voli ga! Ako činiš dobro, pripisat će to tvojim sebičnim ciljevima. Nije važno, čini dobro! Ako ostvaruješ svoje ciljeve, naći ćeš lažne prijatelje i iskrene neprijatelje. Nije važno, ostvaruj svoje ciljeve! Dobro koje činiš, sutra će biti zaboravljeno. Nije važno, čini dobro! Poštenje i iskrenost učinit će te ranjivim. Nije važno, budi iskren i pošten! Ono što si godinama stvarao u času bi moglo razrušeno biti. Nije važno, stvaraj! Ako pomažeš ljudima, možeš loše proći. Nije važno, pomaži im! Daješ svijetu najbolje od sebe, a on će ti uzvratiti udarcima. Nije važno, daj najbolje od sebe! (Natpis na zidu u Shishu Bhavanu, domu za djecu u Calcutti koji je osnovala Majka Tereza)

Zanimljivosti

Sedam stotina branitelja, uz pomoć nebeske Majke, obranilo je grad Sinj od 60 000 turskih vojnika 1715. godine. Osmanlije su pripovijedali kako su za vrijeme bitke na zidinama tvrđave u kojoj su bili branitelji vidjeli gospođu koja hoda u velikoj svjetlosti i silno su je se bojali.

Humor

Misionar u prašumi na biskupovo pitanje odgovara da se ispovijedio zadnji put prije 3 godine jer je najbliži svećenik udaljen oko 300 km pa bi zbog ispovijedi morao izbivati cijeli tjedan. Biskup: “Pa postoji zrakoplov, helihopter…” Misionar: “Točno, ali let mi je malo preskup za lake grijehe, a za teške preopasan…”

Poslovice

Mnogima bi se dopao da se nisi trudio dopasti se svima. (Latinska poslovica)