Sveta misa s nadbiskupom mons. Zdenkom Križićem, smotra dječjeg stvaralaštva „Salona i Marul – kršćansko kulturno nasljeđe“ i treće Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja

Manastirine, 19. lipnja 2024.

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić predvodit će, 19. lipnja 2024. godine u 18 sati, sv. misu zahvalnicu na Manastirinama.

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, potaknut obljetnicom mučeničke smrti svetoga Dujma i solinskih mučenika, Prvoga kongresa za starokršćansku arheologiju, euharistijskoga slavlja povodom Euharistijskog kongresa, potom obljetnicom preminuća don Frane Bulića kao i  petstotom obljetnicom smrti oca hrvatske književnosti, Marka Marulića, organizirao je smotru učeničkih radova na temu „Salona i Marul – kršćansko kulturno nasljeđe“.

Na natječaj, koji je održan od 25. ožujka do 15. svibnja ove godine, pristiglo je mnoštvo radova, a posebno povjerenstvo izabralo je najuspješnije. 

Nakon sv. mise održat će se kulturno-edukativni program i predstavljanje najuspješnijih učeničkih radova. Program je nastao u suorganizaciji Katehetskog ureda, Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin, Arheološkog muzeja u Splitu, Prasvetišta Gospe od Otoka, a pod pokroviteljstvom SDŽ upravnog odjela za pomorstvo, turizam i promet. Popis učenika koji će sudjelovati u programu: „Salona i Marul – kršćansko kulturno nasljeđe“

Ova smotra ujedno je i zajedničko županijsko stručno vijeće za osnovne i srednje škole.

Od srca Vas pozivamo da se u što većem broju odazovete na ovu manifestaciju u samom srcu naše nadbiskupije. Sveta misa je prigoda da zajednički zahvalimo Bogu na protekloj godini, da se okupimo na samom vrelu naše vjere kako bismo po uzoru naših mučenika i velikana bili svjedoci vjere, nade i ljubavi u našim školama i sredinama.

Također, od srca pozivamo sve učenike, njihove roditelje, ravnatelje i druge nastavnike da se odazovu u što većem broju.

Podržimo naše učenike da hrabro hode stopama vjere.

Zanimljivosti

Festanjul tj. predstavnik grada u festi sv. Vlaha u Dubrovniku mora biti Hrvat rođen od Prevlake do Lastova, dobar vjernik i uzoran građanin.

Humor

Prve dvije godine roditelji uče djecu da hodaju i govore a slijedećih 16 da sjednu i umuknu.

Poslovice

Zrno pijeska u oku može sakriti cijelu planinu! (Japanska poslovica )