Nagradni izlet u Dubrovnik najuspješnijih ekipa vjeronaučne olimpijade

Dubrovnik, 27. svibnja 2023.

Nagrada izletom za trud, rad i uspjeh ostaje u trajnom sjećanju. Stoga je Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao jednodnevni nagradni izlet u Dubrovnik za deset najbolje plasiranih ekipa na Nadbiskupijskom natjecanju iz Vjeronauka, održanog 16. ožujka 2023. godine u OŠ Žnjan-Pazdigrad u Splitu.

Šest osnovnoškolskih i četiri srednjoškolske ekipe sa svojim mentorima i članovima povjerenstva, pod vodstvom predstojnice Katehetskog ureda Jadranke Garmaz, radosno se uputilo u subotnje jutro 27. svibnja 2023. godine u biser Jadrana, grad Dubrovnik.

P1870502

Na početku našeg izleta, oduševljeni, uživali smo u pogledu na Pelješki most koji povezuje našu Domovinu. Poput mosta, i mi, vjeroučenici i vjeroučitelji, povezali smo naša srca molitvom krunice i tako sabrani nastavili put prema našem odredištu. Dolaskom u Dubrovnik srdačno su nas primile i ugostile redovnice službenice milosrđa u svom učeničkom domu Paola di Rosa. Da bi naša radost i povezanost bila potpuna, prije zajedničkog ručka, slavili smo svetu misu koju je predslavio don Jure Paponja u koncelebraciji s don Ivanom Zovkom. U prigodnoj homiliji, don Jure je istaknuo da Bog ima drugačiji plan za svakog čovjeka koji vodi do istog zajedničkog cilja, sjedinjenja s Kristom. Da bismo postigli cilj kršćanskog života vjere, poput sv. Pavla pozvani smo ostvarivati poslanje zadobiveno krštenjem, naviještati i svjedočiti Krista u snazi Duha Svetoga, poticajno je zaključio don Jure.

P1870653

Duhovno i tjelesno okrjepljeni, zahvalni redovnicama na gostoprimstvu i ručku, uz stručno vođenje prošetali smo do obale s koje se pruža pogled na tvrđavu Lovrijenac. Dolaskom na Stradun, zastali smo pred crkvom sv. Spasa i Onofrijevom česmom i saznali o povijesti staroga grada, nakon čega smo posjetili muzej u sklopu franjevačkog samostana u središtu kojeg se nalazi prekrasni klaustar. Šetnjom Stradunom pogledi su zastali na crkvu sv. Vlaha, a srce tiho zamolilo Parca Grada da nas blagoslovi i štiti od bolesti grla i svakog drugog zla. Razgledavanje smo nastavili posjetom muzeju u sklopu dominikanskog samostana, šetnjom uz porat i palaču Sponza do katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije. Katedrala čuva bogatu riznicu u kojoj smo vidjeli relikvije za koje se vjeruje da su bile u dodiru s Isusom, Isusovu pelenicu i relikvije mnogih svetaca i blaženika. Na kraju našeg obilaska posjetili smo baroknu crkvu sv. Ignacija koja nas je zadivila svojom ljepotom. Sakralni prostor koji komunicira svetost ispunio nam je duše svetim udivljenjem i potaknuo nas na sabranost i molitvu, na uzdizanje duše Bogu.

 

 

Uslijedilo je slobodno vrijeme koje smo iskoristili za kupnju suvenira, okrjepu i šetnju. Za to vrijeme vjeroučitelje je u vrtu Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića ugostio ravnatelj gimnazije don Josip Lebo. Ispunjeni i zahvalni za viđeno, za nova znanja, iskustva i prijateljstva, radosni smo se vratili našim domovima sa željom da nam „Naša draga svetišta“, kako glasi naslov ovogodišnje teme Vjeronaučne olimpijade, ostanu trajan izvor i nadahnuće kršćanskog djelovanja.

Toni Trutin

Zanimljivosti

Origen svjedoči da se Baraba zvao Isus. Ime BAR ABA znači sin oca ili na aramejskom sin učitelja.

Humor

Umre muž. Nakon nekoliko mjeseci umre i žena i dolazi u raj. Čim je ugledala muža potrči k njemu: – Ljubavi, opet smo zajedno! – NE! Jasno je bilo rečeno: “Dok vas smrt ne rastavi”! na to će muž

Poslovice

Nema beznadnih situacija; postoje samo ljudi koji se u određenim situacijama osjećaju beznadno. (Tibetanska)