Održan stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore

Split, 8. listopada 2022.

U suorganizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje, 8. listopada 2022. godine održan je međubiskupijski stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore na temu Stručno-metodička priprema za polaganje stručnog ispita.

 

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu okupilo se četrdesetak vjeroučitelja s područja pet južnih nad/biskupija kako bi se upoznali s načinom ostvarivanja pripravničkog staža i polaganjem stručnog ispita iz vjeronauka. Nakon zajedničke molitve koju je predvodio don Klement Radosoljić, sudionike je u ime organizatora pozdravila i kratko uvela u radni dio skupa Sabina Marunčić, lic. theol., viša savjetnica za vjeronauk Agencije za odgoj i obrazovanje.

Prvo predavanje na temu Duhovno-vjernički i profesionalni identitet vjeroučitelja održala je s. Renata Azinović, vjeroučiteljica u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku i predstojnica Katehetskog ureda Šibenske biskupije. Podsjetivši vjeroučitelje da je školski vjeronauk samo jedan od oblika katehetskog poslanja Crkve, unutar kojeg je smjestila poziv i poslanje vjeroučitelja, istaknula je tri dimenzije formacije vjeroučitelja: biti, znati i znati činiti. Osobito je naglasila povezanost kvalitete vjeronaučne nastave i osobe vjeroučitelja kao najvažnijeg čimbenika katehetskog procesa, pozivajući sve prisutne na redovito sudjelovanje u stručnom usavršavanju te prepoznatljivost na duhovno-vjerničkom i profesionalnom području. Na osobit način istaknula je važnost suodnosa školskog vjeronauka i župne kateheze, kao i potrebu aktivnog angažmana vjeroučitelja ne samo u školi, nego i u župnoj zajednici.

 

 Fotogalerija: Marija Mijić

Drugo predavanje pod nazivom Ostvarivanje pripravničkog staža vjeroučitelja i polaganje stručnog ispita održala je viša savjetnica Sabina Marunčić u kojem je upoznala vjeroučitelje pripravnike o njihovim pravima i obvezama tijekom stažiranja, sadržaju stažiranja, odnosu pripravnika i njihovih mentora, načinu prijave stručnog ispita, ispitnim rokovima i strukturi stručnog ispita koji se sastoji od tri dijela: pisani dio, izvođenje nastavnog sata i usmeni dio. Potom je uslijedila rasprava tijekom koje su vjeroučitelji pripravnici imali priliku razjasniti nejasnoće vezane uz konkretne situacije tijekom stažiranja.

Nakon pauze održane su dvije pedagoške radionice u kojima su sudionici u skupinama rješavali konkretne zadatke vezane za planiranje i programiranje te izvođenje vjeronaučne nastave. Prvu radionicu na temu Kurikulski pristup učenju i poučavanju u vjeronaučnoj nastavi održale su Zdenka Krokar, prof., vjeroučiteljica izvrsna savjetnica u Osnovnoj školi kneza Trpimira u Kaštel Gomilici i Renata Ruić, prof., vjeroučiteljica savjetnica u Osnovnoj školi Kman Kocunar u Splitu. Podsjetivši vjeroučitelje na temeljne oznake kurikularne reforme, posebno su izdvojile izradu godišnjeg izvedbenog kurikula i tematskog planiranja koji se temelje, u prvom redu, na impostaciji, razradi i ostvarivanju ishoda učenja.

Drugu radionicu na temu Planiranje i izvođenje vjeronaučne nastave održale su Mirjana Vuletić, prof., vjeroučiteljica izvrsna savjetnica u Osnovnoj školi Sućidar u Splitu i Svetlana Ćurković, prof., vjeroučiteljica savjetnica u Osnovnoj školi kneza Mislava u Kaštel Sućurcu. Istaknuvši najvažnije elemente u procesu planiranja, od ishoda preko aktivnosti do vrednovanja, pokazale su na konkretnim primjerima kako primijeniti kurikulski krug u različitim etapama nastavnog sata.

Izrazivši zahvalnost za održani stručni skup na kojem su saznali mnoge korisne informacije vezane uz stažiranje i polaganje stručnog ispita te obogaćeni mnoštvom primjera i korisnih ideja iz vjeronaučne prakse, vjeroučitelji pripravnici poželjeli su jedni drugima puno uspjeha u svakodnevnom vjeronaučnom radu.

Sabina Marunčić

 

Zanimljivosti

Biblija je do sada prevedena na oko 2 350 svjetskih jezika, a na svijetu postoji oko 6500 jezika. Sa godišnjom prodajom od gotovo 20 milijuna primjeraka knjiga je koja je doživjela najviše izdanja.

Humor

“Velečasni, mogu li spasiti dušu ako za crkvu dam 10 000 kuna?” – pita škrtac na umoru. “Nisam siguran, ali ja bih na Vašem mjestu pokušao.”

Poslovice

Kad bogataš postane siromah, postane i učitelj. (Kineska)