Stručni skup za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama 2006.

Split, 25. veljače 2006.

„Profesionalnost i duhovnost odgojitelja u vjeri“ bila je tema stručnoga skupa za odgojiteljice u vjeri Splitsko-makarske nadbiskupije koji je održan 25. veljače u prostorijama Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu.

tete2006

Program je započeo euharistijskim slavljem koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Oslanjajući se na evanđelje mons. je Barišić potaknuo odgojiteljice da poput Isusa s blagošću odgajaju djecu, koja su im povjerena i da budu ruke koje će ih voditi k Njemu, a za to treba duhovnost i stručnost.

Sve sudionike skupa, predavačice i odgojiteljice koje su završile teološko katehetski seminar za osposobljavanje i provođenje vjerskoga odgoja u predškolskim ustanovama, pozdravio je predstojnik Katehetskoga ureda i voditelj skupa mr. Josip Periš. Zatim je predavanje na temu Stručnost i osobnost odgojitelja u vjeri održala Brankica Blažević, pedagoginja Katoličkih vrtića i voditeljica Odjela za vjerski odgoj djece predškolske dobi pri Katehetskom uredu Zagrebačke nadbiskupije.

struni skup za odgojiteljice u vjeri 2006 20190607 1081657925

Osvrćući se na pojavnosti u današnjem društvu koje agresivno napadaju odgoj u vjeri (agnosticizam, dekonfesionalizacija vjere, socijalne napetosti…) i naporni ritam života koji čini da djeca više borave u vrtiću nego u obitelji, pedagoginja je upozorila da od odgojitelja zahtijevaju stručnost i čvrstu osobnost. U tom surječju odgojitelj mora biti osoba koja trajno uči i istražuje, osobno i stručno napreduje, pozorno promatra i osluškuje dijete, poznaje sredinu u kojoj radi kao i zakonitosti djetetova rasta i razvitka kao i sam proces poučavanja predškolskoga djeteta. K tome, odgojitelj bi trebao biti fleksibilan i s ljubavlju zahtjevan te njegovi stavovi ne bi smjeli biti u koliziji s pravima i potrebama djece. „Odgojitelj bi u vjeri trebao biti uvjerljivo uvjeren vjernik, čovjek Crkve, duboko duhovan, jasno opredijeljen i uvijek na strani slabijih. On ne bi smio nastupati u ime svoje kvalifikacije već u ime osobne vjere“, istaknula je pedagoginja Blažević i potaknula odgojiteljice da više posreduju po onome što jesu nego po onome što govore. S odgojno-vjerskoga vida, zrela osoba će, smatra pedagoginja Blažević, ponuditi cjeloviti pristup odgoju, jer samo odgovorna i pouzdana osoba odgaja za odgovorno ponašanje razvijajući kod djece povjerenje u same sebe i u Boga. Drži da osoba koja zna voljeti ujedno zna i zadovoljiti djetetovu potrebu za ljubavlju te produhovljena i povjerljiva osoba pobuđuje duhovnost i razvija osjećaj povjerenja i zahvalnosti. Kreativna i empatična, brižna i dosljedna osoba, prožeta iskustvom vjere, razvijat će osjećaj Božje prisutnosti i zaštite.

Na temu Doprinos odgojitelja u vjeri u odgojnom kontekstu dječjeg vrtića s. Katarina Pišković, viša savjetnica za vjerski odgoj djece predškolske dobi pri NKU HBK-a, podijelila je svoje izlaganje u šest točaka: ja kao osoba; moje poznavanje i oduševljenost Programom katoličkoga odgoja djece predškolske dobi; konkretni prijedlozi u svezi njegova uvođenja; prezentacija Programa roditeljima; njegova realizacija u odgojnoj skupini te valorizacija Programa. Vlastito svjedočenje odgojnih kvaliteta, koje se žele promicati Programom snažni su argument njegova uvođenja i provedbe, kazala je s. Pišković i zaključila da je cilj, nakon dobro pripremljene prezentacije Programa, da roditelji sami dođu do zaključka da im je, za njihove predškolce, Program Katoličkoga vjerskog odgoja potreban.

U drugom dijelu programa uslijedio je rad po skupinama na teme „Budite sveti jer sam ja svet“ i “ Živjeti snagom Duha Svetoga“ gdje se, na temelju biblijskoga teksta, promišljalo o odgoju za krjeposti. Nakon završne rasprave taj je jednodnevni susret završio molitvom i zahvalom predstojnika mr. Periša.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Zaštitnik Venecije, sumnjivo lijepog grada, kako reče Thomas Mann bio je sv. Teodor dok mletački trgovci nisu 828. g. ukrali relikviju sv. Marka iz Aleksandrije.

Humor

U ono vrijeme Ivica zakasnio u školu. Pozdravi: “Hvaljen Isus!” Drug učitelj ga izbaci iz razreda s riječima: “Izlazi i pozdravi kako treba!” Ivica ponovo uđe i reče: HVALJEN ISUS I MARIJA!

Poslovice

Hrabrost je strah koji je izgovorio molitvu. (Anoniman)