Lav i miš - ezopova basna Novo!

0 preuzimanja

lav_clipart_ilustracijaDok je lav spavao u šumi, Seoski miševi su plesali. Jedan od njih, neoprezan, skočio je na usnulog lava. Lav je nesretnika poklopio svojom šapom. Miš je zacvilio: pusti me i služit ću ti cijeli život. Kralj životinja se na to počeo smijati i pustio miša. Prošlo je mnogo dana. Lav je pao u lovačku zamku i zamka ga je podigla u zrak. Miš je čuo njegovo zapomaganje, dotrčao je i počeo grickati konop. Kako je u tome bio pravi majstor oslobodio je lava. Nakon što ga je oslobodio reče mu: “smijao si mi se jer nisi mogao vjerovati da ti mogu vratiti dobro koje si mi učinio. Sad znaš da i mi mali sitni miševi možemo pomoći velikima i snažnima. Zato poštuj i pomozi svakoga, a osobito slabije od sebe.

Ezopova basna

Pregleda: 5014 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 14. 11. 2019.

Slični dokumenti

Neka čudna bolest
Neka čudna bolest

Neka čudna bolest počela se širiti cijelim svijetom. Oni koji bi od nje oboljeli, osjetili bi kako im se srce naglo smanjuje. Gubili su snagu i radost. Najradije bi ostajali u krevetu.

Smijeh u gradoblaku
Smijeh u gradoblaku

Gradoblak je bio najmoderniji grad na svijetu. Bio je tako napredan da u njemu nije trebalo ništa više pronalaziti. Na ulicama se moglo vidjeti jedino robote. Nije bilo ni liječnika, ni učitelja, ni policajaca, ni električara...

Zanimljivosti

List papirusa koji se izrađivao slaganjem, prešanjem i sušenjem tankih vlakana odrezanih ispod kore bio je bjelkaste boje a s vremenom bi požutio.

Humor

– Ivice, reci jednu poslovicu. – učitelj će. – Tko ne radi ne treba ni da jede! – Bravo, Ivice! Reci nam još jednu. – Pametnom je i jedna dosta!

Poslovice

Ako hoćeš nešto reći, prvo provjeri tko će te slušati. (Gruzijska poslovica)