Vjera u umjetnosti

Umjetnost je snažna pokretačka snaga koja često nadahnjuje ljude vjerom. Umjetničke slike neodvojive su od prakse i interpretacije vjere. Upravo likovna umjetnost proširuje vizualno opažanje, potiče maštu i kreativnost. Svaki kreativni proces je nešto posebno i neponovljivo. Da bi slike oživjele u djetetovoj podsvijesti i da bi ih učenici mogli sami koristiti, moraju ih razumjeti.

Stoga kao pomoć vjeroučiteljima donosimo novu kolumnu naše suradnice prof. dr. sc. Valerije Kovač. Svaki mjesec prof. Kovač predstavit će umjetničko djelo u kojem će vas na poseban način, kroz teološku meditaciju uvesti u interakciju sa slikom s ciljem da, zajedno s učenicima, otkrijete njezinu poruku. Raznolikost autora, razdoblja, motiva i interpretacija pokazat će vam da je poruka vjere i u svome vizualnom razumijevanju neiscrpna te da se na različite načine može doživljavati, predočivati i aktualizirati.

 

SONY DSC
 Mathis Gothart Grünewald 044
420px Brooklyn Museum Touch Me Not Noli me tangere James Tissot
Gentile da Fabriano Adoration

Zanimljivosti

Svih 7 Crkava Apokalipse, spomenutih u Bibliji, nalaze se u Maloj Aziji – Efes (Ephesus), Izmir (Smirna), Pergam, Thyartira, Sard, Philadelphia, Eskihisar (Laodicea)

Humor

Ispovjednik starijem gospodinu: – “U paklu će biti plač i škrgut zuba!” – “Ne brinem se jer plakati ne znam, a zubi su mi već davno poispadali.” – ovaj će na to.

Poslovice

Tko pobijedi strah taj je i tigru opasan protivnik. (Indijska)