Vjera u umjetnosti

Umjetnost je snažna pokretačka snaga koja često nadahnjuje ljude vjerom. Umjetničke slike neodvojive su od prakse i interpretacije vjere. Upravo likovna umjetnost proširuje vizualno opažanje, potiče maštu i kreativnost. Svaki kreativni proces je nešto posebno i neponovljivo. Da bi slike oživjele u djetetovoj podsvijesti i da bi ih učenici mogli sami koristiti, moraju ih razumjeti.

Stoga kao pomoć vjeroučiteljima donosimo novu kolumnu naše suradnice prof. dr. sc. Valerije Kovač. Svaki mjesec prof. Kovač predstavit će umjetničko djelo u kojem će vas na poseban način, kroz teološku meditaciju uvesti u interakciju sa slikom s ciljem da, zajedno s učenicima, otkrijete njezinu poruku. Raznolikost autora, razdoblja, motiva i interpretacija pokazat će vam da je poruka vjere i u svome vizualnom razumijevanju neiscrpna te da se na različite načine može doživljavati, predočivati i aktualizirati.

 

 

SONY DSC
 

Zanimljivosti

Svetiše Wiktrowki, posvećeno Mariji Kraljici Tatra, smješteno na visini 1150 m nekoliko tisuća gorštaka putuje (isključivo pješice) osim na Marijine blagdane i na Pastirisku misu u Božićnoj noći i u Silvestarsku noć.

Humor

Prve dvije godine roditelji uče djecu da hodaju i govore a slijedećih 16 da sjednu i umuknu.

Poslovice

Hvalisanje je početak sramote. (Japanska)