Ništa ne pada s neba Novo!

0 preuzimanja

dvorska_luda_kraljica_animacija

Ima jedna stara priča o mađioničaru koji je pred kraljem izvodio svoje majstorije.
Svi su se divili čudima koja je izvodio, a sam je kralj uzviknuo: "O kakva li čuda!" No, jedan od knezova reče: "Veličanstvo, nijedna vještina ne pada s neba! Sve je ovo rezultat velike marljivosti i vježbanja." Uvjeren kako je u pravu ("čovjek je talentiran ili nije!", a ujedno bijesan što mu knez proturječi, kralj će: "Ti, nemaš nikakva dara! U tamnicu! A da ne budeš osamljen, dat ću ti nekog tebi ravna!" I strpa ga u tamnicu s jednim - teletom. Knez je svaki dan dizao tele, nosio ga po ćeliji, uz i niz stepenice. (Tako je valjda nastao body-building.) Tele je izraslo u ogromna bika, kad, sjeti se kralj svoga zatočenika i dade ga dovesti. Dođe knez, a na rukama nosi svoga tamničkog druga. Kralj ne mogaše svladati čuđenje: "O, kakva li čuda!" I knez odgovori opet istim riječima: "Veličanstvo, nijedna vještina ne pada s neba! Sve je ovo rezultat velike marljivosti i vježbanja."

iz "Razgovori sa zrcalom"

Pregleda: 970 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 20. 11. 2019.

Slični dokumenti

Kao bambusova sjena (životna mudrost)
Kao bambusova sjena (životna mudrost)

Kod učenika je pobudila zanimanje činjenica da njihov učitelj, koji je vrlo jednostavno živio, nije osuđivao bogate sljedbenike.

Za šalicu mlijeka
Za šalicu mlijeka

mlijekoHoward Kelly, koji je bio veoma siromašan, jednog je dana prodajući robu od vrata do vrata kako bi si platio studij, ostao s deset centi u torbi... A bio je strašno gladan! Stoga odluči kod sljedeće obitelji kod koje uđe, zamoliti nešto hrane.

Vrata mu je otvorila uglađena dama, i to ga je smelo do te mjere da nije znao drugo osim zamoliti čašu vode umjesto hrane. Žena je primijetila da je mladić gladan, pa mu je umjesto vode donijela veliku šalicu mlijeka.

Mladić je polako pio, a zatim upitao gospođu: - Koliko dugujem? - Ne duguješ ništa - odgovori - moja majka me učila da se ne traži ništa za ono što se daje braći. - Od srca Vam zahvaljujem ...! - rekao je zbunjeni mladić.

Kad je izlazeći prešao prag, Howard je osjetio da je u njemu poraslo povjerenje u ljude.

Puno godina kasnije ona žena je teško oboljela. Mjesni liječnici joj nisu mogli pomoći pa su je odlučili poslati u u bolnicu u glavni grad. Nazvali su i dr. Howarda Kellya, koji je tada bio cijenjen i nadaleko poznat liječnik, da ga pitaju za savjet.

Znao je ime mjesta iz kojeg pacijentica dolazi. Posjetio ju je u bolničkoj sobi i istog trena prepoznao. Srce mu je zadrhtalo od uzbuđenja. Odlučio je učiniti sve što se učiniti može kako bi spasio život ove sada već starije gospođe. Od tog trenutka najveća briga mu je bila bolesnica, i sve svoje vrijeme posvetio je traženju lijeka za strašnu bolest koja ju je vodila kraju.

Nakon duge borbe, pacijentica je pobijedila bolest...! Kad je bila izvan životne opasnosti dr. Kelly je zamolio u računovodstvu bolnice da račun pošalju njemu na uvid prije nego ga isporuče gospođi. Kad ga je imao u rukama, potpisao ga je i odobrio, te na dnu lista dodao napomenu. Zatim je zamolio da se uruči bolesnici. Gospođa se bojala pogledati račun strahujući da nadilazi njezine mogućnosti.

Kad je konačno otvorila kuvertu vidjela je da na dnu računa piše: Plaćeno prije puno godina ... jednom šalicom mlijeka!" Dr. Howard Kelly

Suznih očiju je prošaptala: “Hvala ti, moj Bože! Svoju ljubav si objavio po rukama i srcima ljudi! "

....................................................................

“Kralj će im odgovoriti: Zaista, kažem vam, meni ste učinili što ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće ...“ (Mt 25,40)

Zanimljivosti

Najmonumentalnija islamska građevina na Zapadu je Velika džamija (Mezquita) u Cordobi u Španjolskoj. Premda skromne vanjštine dojmljiv je sklad oblika “šume” od 856 stupova ispod dvostrukih polukružnih i potkovastih lukova.

Humor

Među akviziterima najuspješniji prodavač Biblija bio je jedan mucavac. Ostali ga upitaju u čemu je tajna njegova uspjeha. Ja dođem na vrata i kažem: Kuuuupiiite ovu Bibliiju ili ćuuu vam je pppppročitat! – odgovori ovaj.

Poslovice

Dobar slikar ne daje ime svojoj slici, loš mora. (Poljska)