Svakoga dana početi iznova Novo!

0 preuzimanja

pjescani_sat_animacijaSvakoga dana početi iznova, u tome je velika mudrost. Tko to ostvari, otrest će se velikih briga i bit će sretan. Dale Carneggie piše kako se jedan gospodin riješio svih briga dok je promatrao ženu kako pere suđe. Za vrijeme tog pranja je pjevala i to ga je dovelo do razmišljanja: "Vidiš, ti si već osamnaest godina oženjen i ona svakoga dana pere suđe. Da je onda, kada smo se vjenčali vidjela pred sobom sve zdjele, tanjure i žlice na hrpi, koje će morati oprati, bilo bi to golemo brdo koje bi je uplašilo, i izgubila bi svu radost života." I onda je razmišljao dalje. Razlog zašto moja žena ne stvara nikakve probleme u vezi pranja suđa je samo u tome, jer pred očima ima uvijek suđe onoga dana. Tada mu je sinulo: uzrok njegovih briga je upravo u tome, jer želi sve suđe u jednom danu oprati: i ovo koje je danas prljavo, i ono što će biti sutra i prekosutra. Tada je došao do korisne spoznaje: svakoga dana treba početi iznova. "Danas" je jedino vrijeme u mojim rukama. Za sutra još ne znam ništa. Jučerašnji dan već je potonuo u vječnost. Carpe diem! - iskoristi dan, mudra izreka starih rimljana. Moramo isključiti iz svojih briga prošlost i budućnost. "Svakom danu je dosta brige njegove!" Naravno da će mnogi na to odgovoriti; moramo se brinuti, jer kamo ćemo dospjeti. Moramo stvarati planove, jer ne može se živjeti iz dana u dan. Sve to zaista moramo činiti. Moramo imati pred očima ozbiljnost života. Ali to samo znači da moramo ispuniti zadaću današnjeg dana. Svakoga dana svaku stvar moramo iznova uzeti u ruke, a ne elektrificirati živce. Poslovica veli: "Ne prelazi preko mosta, dok ne dođeš do njega." Što se tiče prošlih dana što možeš učiniti, a buduće ne znamo hoćemo li ih uopće doživjeti. Ako ih doživimo vjerojatno više nećemo imati ovih današnjih briga. "Ne možete u istu rijeku dva puta nogom stati." Rijeka teče naprijed i svakog trenutka je u njoj druga voda. Tako teku i naši dani. Svaki je drukčiji i prije nego sutrašnji dan "proteče" pokraj nas, već će izgledati drukčiji, nego što nam ga naše brige danas predočuju. Jedino što imamo je "danas".

Gospodine hvala Ti na današnjem danu!

 

Pregleda: 1713 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 21. 11. 2019.

Slični dokumenti

Molitva jednog američkog pastora
Molitva jednog američkog pastora

BOŽE, BILI SMO TAKO NAPREDNI

molitva_pastorNebeski Oče,

dolazimo danas preda Te da te zamolimo za oproštenje i da zamolimo Tvoje upute i vodstvo. Mi znamo da Tvoja riječ kaže «Jao onima koji zlo nazivaju dobrom», a to je upravo ono što smo mi učinili.

Izgubili smo duhovnu ravnotežu i pomiješali vrjednote.

Ispovijedamo, Oče, da smo ismijavali apsolutnu Istinu Tvoje Riječi i zvali to «moralnim pluralizmom».

Mi smo štovali druge bogove i zvali to «multikulturalnost».

Mi smo iskorištavali siromašne i zvali to «lutrija».

Mi smo zanemarivali ljude u nevolji i zvali to «samoodržanje».

Mi smo nagrađivali lijenost i zvali to «socijalna pomoć».

Mi smo ubijali nerođene i zvali to «slobodan izbor».

Mi smo ubijali one koji su činili pobačaje i zvali to «pravednost».

Oče, mi smo zanemarivali disciplinu svoje djece i zvali to «izgrađivanje samopoštovanja».

Mi smo zloupotrebljavali moć i zvali to «politička mudrost».

Mi smo zagađivali životni prostor prostaštvom i pornografijom i zvali to «sloboda izražavanja».

Mi smo ismijavali trajne vrijednosti naših predaka i zvali to «prosvjećenost».

Ispitaj nas, o Gospode, i upoznaj danas naša srca – iskušaj nas i vidi postoje li ikakvi zli putovi u nama.

Izliječi nas od svakog grijeha i učini nas slobodnim.

Molimo ovo u ime Tvoga Sina, živog Spasitelja, Isusa Krista. Amen.

Loše navike - poučna priča
Loše navike - poučna priča
tresnja_stablo_ilustracijaBogati čovjek zatraži od starog učitelja da mu sina odvikne od loših navika. Učitelj povede mladića u šetnju vrtom. Zaustavi se na jednom mjestu i zatraži od mladića da iščupa malu biljku što je rasla nedaleko od mjesta na kojem su stajali. Mladić zahvati biljku palcem i kažiprstom i iščupa je iz zemlje. Učitelj zatim zatraži da iščupa malo veću biljku od te. Mladić malo jače povuče i iščupa i nju. “A sada iščupaj ovu”, reče učitelj, pokazujući na jedan grm. Mladić je morao upotrijebiti svu svoju snagu da bi je iščupao, ali mu i to pođe za rukom. “A sada iščupaj ovu”, reče starac, pokazujući na drvo trešnje. Mladić obuhvati rukama stablo i počne ga čupati iz zemlje. Ali stablo ni da se pomakne. “Pa ovo je nemoguće”, reče mladić zadihano. “E tako ti je i s lošim navikama”, reče mu stari učitelj. “Kada su mlade, lako ih se riješiti, ali kad se razviju teško ih je iskorijeniti.” autor nepoznat

Zanimljivosti

Po običaju afričkog plemena Karagu mladenci moraju, danju i noću, nositi maske godinu dana. Za vrijeme ovog “probnog braka” njihova veza utemeljena je samo na dogovoru roditelja i mladi je mogu raskinuti. Ali u slučaju da skinu maske, za kaznu, nikad se neće smjeti rastaviti.

Humor

Neki poduzetnik upitao svog župnika: Kome se trebam moliti da mi financijska dolazi rjeđe? – Najbolje sv. Bartulu! Njega su živog oderali, pa zna kako Vam je.

Poslovice

Ako hoćeš nešto reći, prvo provjeri tko će te slušati. (Gruzijska poslovica)