Eskimi i rat Novo!

0 preuzimanja

eskimi-fotografijaEskimi razlikuju preko stotinu riječi za različite vrste snijega. I jezičnim stručnjacima teško je razlučiti točan broj, jer Eskimi govore pet različitih jezika i još nekoliko dijalekata. Osim toga kombiniranjem različitih korijena stalno tvore nove riječi. Na primjer: 'tluk' (loš) i (snijeg) dobit ćeš kaniktshartluk - loš snijeg. Tome još možeš dodati mokar ili ljepljiv i dobiti 'kaniktshaqnevtluk'. Ali najmanje je dvadesetak riječi koje nisu kovanice i koje imaju različit korijen.

kaniktshaq – snijeg općenito apun - snijeg općenito anijo – snijeg na tlu tloqanikcaq – snijeg na tlu aniuk – snijeg koji se topi ayak – snijeg na odjeći milik – vrlo mekan snijeg kaiyuglak – snijeg naborane površine kanut – svjež snijeg bez imalo leda nahauliq – nabijen snijeg pukak – snijeg poput šećera pokaktok – snijeg poput soli massak – snijeg pomiješan s vodom nutagak – snježni prah qanik – snijeg koji pada qanuk – pahuljice qanunge - sniježiti kaneq - inje kanevvluk – fine snježne pahuljice natquik – pahuljice nošene vjetrom natqu(v)igte - snijeg koji se kovitla uz tlo nevluk – ljepljiv snijeg nevlugte - imati ljepljive komade prljavog snijega muruaneq – mek dubok snijeg qetrar - snijeg na kojem se hvata tvrda korica nutaryuk – svjež, tek pao snijeg qanisqineq – snijeg koji pluta na vodi qengaruk – snježna obala utvak - zakrivljeni snježni blok navcaq – snijeg koji strši preko ponora navcite – snijeg uhvaćen u lavinu pirta – snježna oluja pircir - zamesti cellallir - jako sniježiti pir(e)t(e)pag - žestoka neprobojna snježna oluja sisuuk - lavina Isto toliko je izraza za led. No zanimljivo da za RAT nisu imali niti jednu jedinu riječ. O ratovima su čuli tek kad su počeli kontaktirati s Europljanima i Amerikancima. I sada imaju jednu jedinu riječ jednaku u svim situacijama - 'anaq‘ - izmet...

autor nepoznat

Pregleda: 901 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 11. 12. 2019.

Slični dokumenti

Olimpijski pobjednik
Olimpijski pobjednik

1968. godine na Specijalnoj lakoatletskoj olimpijadi sudjelovao je Kim Peek, momak s teškim oštećenjem mozga, koji se natjecao u utrci na pedeset metara.

Deset zapovijedi opuštenog mira Ivana XXIII.
Deset zapovijedi opuštenog mira Ivana XXIII.

Papa_Ivan231. Samo danas trudit ću se proživjeti dan ne želeći riješiti probleme svoga života odjednom. 2. Samo danas pazit ću najvećom pomnjom na svoje nastupe: otmjen u vladanju, nikoga neću kritizirati, neću druge ispravljati i popravljati … samo sebe sama. 3. Samo danas bit ću sretan, jer sam siguran da sam stvoren za sreću … ne samo na drugom svijetu nego i na ovom. 4. Samo danas prilagodit ću se okolnostima, ne zahtijevajući da se one prilagode mojim željama. 5. Samo danas posvetit ću pet minuta svoga vremena dobrom čitanju; kao što je hrana nužna za život tijela, tako je dobro štivo nužno za život duše. 6. Samo danas učinit ću dobro djelo, a da to nikome ne kažem. 7. Samo danas učinit ću nešto što inače ne činim rado; ako u mislima osjetim da sam povrijeđen, trudit ću se da to nitko ne primijeti. 8. Samo danas načinit ću točan raspored. Možda ga se neću točno držati, ali ću ga napraviti. Izbjegavat ću dva zla: napetu žurbu i neodlučnost. 9. Samo danas čvrsto ću vjerovati – čak i ako bi okolnosti pokazale suprotno – da se obrostiva Božja providnost brine za mene kao da nikoga drugog nema na svijetu. 10. Samo danas neću strahovati. Naročito se neću bojati radovati svemu što je lijepo i vjerovati u dobro. Dano mi je 12 sati da činim dobro; mogla bi me obeshrabriti misao da to moram činiti cijeli život. (Ivan XXIII.)

Zanimljivosti

Nostradamusova proročanstva odmah nakon izdavanja 1555. godine ocijenjena su kao “užasna zloporaba ljudske lakovjernosti” i već 1558. u Parizu je izašla knjiga koja pobija istinitost njegovih proročanstava.

Humor

Djeca se igraju mobitelima u pješčaniku, a jedina odgojiteljica drijema na klupi. – Kako možete spavati, to su mala djeca… razbježat će se – probudi ju prolaznik. – Neće oni nigdje. Wi – Fi nam je ograničen na pješčanik.

Poslovice

Tko pobijedi strah taj je i tigru opasan protivnik. (Indijska)