Novac u brašnu - priča o savjesti Novo!

0 preuzimanja

brasno_vreca_ilustracijaNeki Indijac došao po prvi put seoskom svećeniku i po prvi put zamolio malo brašna od njega. Misionar mu je dao dosta brašna u vrećici, ali znajući da ima veliku obitelj, stavio je i nešto novca. A on se vratio sutradan s novcem u ruci. Reče: "Oče, noćas nisam mogao oka sklopiti. U meni su se čitavu noć borila dva glasa. Jedan je govorio: našao si novac, ali nije tvoj i moraš ga vratiti misionaru koji ti je bio tako dobar i dao ti brašno. Drugi je govorio: Budi lukav: ako ti je dao onu vreći, znači da je sve tvoje, i brašno i novac. Kupi što god hoćeš." Oče, radije ću poslušati onaj prvi glas i živjeti u miru. Zato ti vraćam novac." Je li u prirodi čovjeka da bude pošten ili lukav? Kompromis koji ponizuje čovjeka: Znam, tvoja ti narav ne daje da lažeš niti da snuješ prevare: međutim lijepo je pobjeđivati. Trebaš se odvažiti. Za pokazivanje da smo pošteni bit će i drugih prilika. Ali sada, samo za jedan dan poslušaj mene, zaboravi stid. Imaš još dovoljno života da se pokažeš kao najpošteniji čovjek (Sofoklo)

Umberto de Vanna "s adolescentima"

Pregleda: 2158 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 30. 11. -0001.

Slični dokumenti

Svetost
Svetost

Došao jedan učenik učitelju i rekao mu da je spreman za svetost jer je tako svoje tijelo trapio da je uspio spavati na zemlji, jest travu i bičevati se tri puta dnevno.

Priča o kruhu i nogometu
Priča o kruhu i nogometu

Toga predvečerja u jednoj ulici u predgrađu velikoga grada uzavrelo je kao u kotlu. Vriska, galama, pravdanje i poneka teška riječ za dječja usta. Dječaci su igrali nogomet, a umjesto lopte naganjali su staro pecivo koje je Ivan našao pored kante za smeće.

Zanimljivosti

Džebel Musa tj. Horeb planina je visoka 2641 metar. Nalazi se na južnom vrhu Sinajskog poluotoka.

Humor

U prepunom tramvaju sjedi svećenik i čita. Iza njegovih leđa jedan čovjek reče drugomu: “Kad bih ja imao bedastog sina, poslao bih ga da postane svećenik.” Svećenik se okrene, pogleda čovjeka i reče: “Vidim da po tom pitanju imate drugačije mišljenje od Vašega oca.”

Poslovice

Zrno pijeska u oku može sakriti cijelu planinu! (Japanska poslovica )