Banka sreće Novo!

0 preuzimanja

seljak_vangoghČovjek, star 92 godine, omalen, ponosnog držanja, lijepo odjeven i uredno obrijan, uredno počešljane kose seli u starački dom. Supruga mu je nedavno umrla i zato mora i on seliti.

Čekao je nekoliko sati, strpljivo, a kad su ga obavijestili da je njegova soba spremna za useljenje prijateljski se osmjehnuo.

Dok se u svojim kolicima lagano kretao prema liftu, opisivala sam mu malu sobu s platnom ispred prozora, koje zamjenjuje zavjesu. “To je veoma lijepo”, reče on entuzijazmom osmogodišnjeg dječaka, kome su upravo poklonili psića. “Gospodine Winst, pa još niste ni vidjeli sobu.” “Kakave to ima veze?”, reče on, “Sreća je nešto, što biraš unaprijed. Je li moja soba lijepa, ne zavisi od namještaja ili dekoracije. To zavisi ponajprije od toga kako ja zapažam stvari. U svojoj sam glavi već odlučio da je moja soba lijepa."

"Takve odluke donosim svaki dan čim se probudim."

"Sam biram hoću li ostati cijeli dan u krevetu i brojati dijelove tijela, s kojima imam problema, ili ću ustati i zahvaliti Bogu za one dijelove, koji me još uvijek služe.”

“Svaki dan je poklon za sebe i dokle god mogu otvoriti oči, upirem pogled u novi dan i sjećam se sretnih trenutaka iz svog života.”

“Starost je kao bankovni račun s kojega uzimaš onoliko koliko ti je potrebno.”

“Zato ti savjetujem da na svoj račun sreće stavljaš što više možeš i zahvaljujem ti na saradnji i prilogu na mom računu.”

"Zapamti ova jednostavna pravila za sreću: 1. Oslobodi srce mržnje. 2. Oslobodi glavu briga. 3. Živi jednostavno. 4. Pružaj puno. 5. Ne očekuj previše.

Pregleda: 831 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 30. 09. 2019.

Slični dokumenti

Moć magije
Moć magije

edan mladić za kojega se pričalo da se bavi magijom sjedio je u sveučilišnoj knjižnici s prijateljima i razgovarao o svemu i svačemu. Jedan od studenata za stolom htio je iskušati njegove magijske vještine pa ga upita: „Možeš li podignuti ovu knjigu sa stola?“

Košara vode - priča za razmišljanje
Košara vode - priča za razmišljanje

Jedan je čovjek došao starom, iskusnom i mudrom redovniku-pustinjaku i upitao ga za savjet.

Pripovijedao je pustinjaku kako svaki dan moli, kako redovito ide na svetu misu i čita Riječ Božju. Ali jedva nešto od toga ostaje u srcu, dok većinu brzo zaboravlja. Upitao je pustinjaka što mu je činiti.

Redovnik mu je dao u ruke prljavu vrbovu košaru i zatražio: Donesi mi u ovoj košari, molim te, vode s izvora! Čovjek se začudio zahtjevu. Pomislivši: možda se dogodi čudo pa uspijem donijeti vode u vrbovoj košari. Došao je do izvora i dugo, dugo držao košaru u vodi. Zahvatio je vodu i pohitao k starcu. Međutim, nikakvo čudo se nije dogodilo. Voda je iscurila i, kad je došao natrag, košara je bila potpuno prazna.

Stari mu je pustinjak rekao: Idi ponovo! Zagrabi i donesi vode u košari! Zahtjev je ponovio desetak puta. Čovjek je desetak puta išao na izvor ali uzalud. Razočaran se vratio starcu s praznom košarom.

Pustinjak mu je rekao: Sad pogledaj! Košara koja je bila prljava posve je čista! Isto se događa i s riječima Svetog pisma, i s molitvama u tvome srcu. Nikad nećeš uspjeti zadržati ih sve u srcu, ali te riječi tijekom vremena čiste tvoje srce. Riječ Božja potiče te na pokoru, ljubav i dobra djela. Te riječi s vremenom pretvaraju prljavštinu tvoje duše u predivan Božji perivoj!

Zanimljivosti

Sveti Ivan Nepomuk bačen je u rijeku Vltavu sa sredine Karlovog mosta najveće atrakcije češke prijestolnice zato što je odbio otkriti kraljičinu ispovjednu tajnu.

Humor

– Jesi li čuo da postoji život izvan neta? – Šališ se? Daj link!

Poslovice

Ljubav koja se održava darovima vječno je gladna. (Židovska poslovica)