Möra - priča o egoizmu Novo!

0 preuzimanja

novac_stablo_ilustracijaBio jednom čovjek koji je želio imati puno novaca. Mislio je samo na novac i kako da postane bogat i moćan. Stalno je mijenjao posao da bi što više zaradio. Bio je opsjednut zaradom. Sav novac koji bi zaradio čuvao je u kasi. Svake večeri je prebrojavao svoje bogatstvo novčić po novčić, novčanicu po novčanicu, ali nikad nije imao dovoljno. Njegova najveća želja bila je da se se što dotakne pretvori u novac.

Želja mu je bila tako velika da je jedne noći usnuo mučan san. Sanjao je da mu se želja ispunila. Sve što bi dotakao pretvaralo se u novac. Kad bi dotakao stolicu, ona bi se pretvorila u hrpu novčanica; kad bi dotakao zid i opeke, sve se pretvaralo u novčanice svih veličina i bojla. Čovjek je poludio od radosti. Sad će konačno postati najbogatiji čovjek na svijetu. Imao je toliko novaca da više niije znao kamo bi s njima.

Nastao je, međutim, jedan problem. Kad je htio nešto pojesti, i to bi se pretvorilo u novac. Kad bi mu donijeli doručak, hranu, sve što bi dotakao rukama postajalo je novac. Kad bi htio pojesti tanjur salate, čim bi je prinio ustima, već bi se pretvorila u novčanice raznih vrsta.

Čovjeka je to počelo sve više zabrinjavati. Očajavao je jer nije znao što da radi. Bio je najbogatiji čovjek na svijetu, a umirao je od gladi. Sav izbezumljen uhvatio se za glavu i njegovo se tijelo počelo mijenjati u novac prosut po zemlji.

Nakon njegove smrti, novac su odmah podijelili nasljednici. U taj čas čovjek se trgne od sna. Dotakne brzo ruke i noge, i odahne. Bio je to doista samo san. Sa strahom dohvati budilicu i vidje da se nije pretvorila u novčanice. Osjeti novo olakšanje. San ga se toliko dojmio, da je istoga časa odlučio ne misliti više na novac. Shvatio je da višak novaca služi jedino za to da se dijeli s drugima.

Pregleda: 722 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 04. 12. 2019.

Slični dokumenti

Sedam štapova - priča o slozi
Sedam štapova - priča o slozi

Imao otac sedam sinova, sedam svađalica. Svađajući se zanemariše sav kućni posao i sve im pođe naopako.

Bilo je sebičnih i zlobnih susjeda koji su se radovali njihovom svađanju i njihovu neslogu okretali su u svoju korist.

Srce miša - poučna priča
Srce miša - poučna priča

Jedan je miš živio u neprestanom strahu od mačaka. Čarobnjak neki sažalio se nad njim i pretvorio ga u mačku.

Zanimljivosti

Svakog petka iz samostana sv. Spasitelja u Jeruzalemu kreće križni put Ulicom bola (Via Dolorosa) do Kalvarije osim prvog petka nakon Božića i ako je sam Božić u petak. U slučaju nevremena križni put je u crkvi.

Humor

Potuži se katolički svećenik prijatelju rabinu: – Tri stvari ne mogu razumjeti kod vas Židova: vaše stalno micanje i trčkaranje po sinagogi, vašu molitvu povišenim glasom i, konačno, vaše improvizirane sprovode. Rabin mu bez premišljanja odgovori: – Što se tiče nemira u sinagogi, mi se tamo osjećamo kao kod kuće; što se tiče glasnog moljenja – naš Bog je stariji od vašega pa slabije čuje; a što se tiče sprovoda i ja radije sudjelujem na vašima.

Poslovice

Tko ni za što na svijetu nije sposoban, taj uvijek ismijava druge. (Madagaskarska poslovica)