J. L. Borges i Zdravo Marijo Novo!

0 preuzimanja

blazena_djevica_marija2Svako vrijeme donosi svoje, a kod mene i svoga pisca. U posljednje vrijeme, u slobodno vrijeme, „aktivno se družim“ s jednim od najpoznatijih argentinskih pisaca, Jorgem Luisom Borgesom. Moram priznati da je ono što me „natjeralo“ odnosno „stavilo“ njegova djela poput „Alef“, „Izmišljaji“ kao i druge njegove pripovijetke, u moje ruke jest pročitana rečenica u nekom književnom osvrtu posvećenom njemu, u kojem ga se naziva“ najvećim filozofom među pjesnicima i najvećim pjesnikom među filozofima. Tom „mamcu“ nisam odolio i nije mi žao što sam zagrizao na njega.

U jednom intervjuu Borges je okrakterizirao sumnju kao jedno od prikladnih naziva za inteligenciju. Kad su ga pitali vjeruje li u nebo, odnosno u Boga, izjavio je kako niti niječe niti vjeruje u postojanje neba. Ali sumnja. Njega je ispunjala sumnja, kroz koju se ipak provlačila tanka nit nade da ipak nebo postoji iako zemlja više nalikuje paklu.

Za razliku od njega, njegova majka, Leonor, je bila uistinu praktična vjernica.

Jednom ga je prilikom direktno upitala jel istina to što se priča da je agnostik. To pitanje ga je iznenadilo i uznemirilo jer nije htio svojim odgovorom povrijediti majku. Zato je njegov odgovorio uvijeno: - Pa, znaš, mama. Meni se čini da je to s paklom i nebom malo pretjerano. Ipak ljudski postupci i djela ne zaslužuju toliko.

Na te riječi, majka ga je uzela njegovu ruku u svoju i ozbiljno ga pogledala:

- Obećaj mi, sine, da ćeš svaku večer prije spavanja izmoliti jednu „Zdravo Mariju“, pa i onda kad mene ne bude fizički ovdje pokraj tebe. To neka ti bude kao da mi daješ poljubac u obraz.

Pisac se je nasmiješio i hitro odgovorio: - Mama, moram ti priznati kako sumnjam da se Bog da potkupiti.

Na te riječi, mama Leonor je ostala nekoliko trenutaka u šutnji.

- Vidiš, mene si ti već puno puta potkupio. Svaki put kad si mi dao poljubac u obraz prije nego što si nešto tražio ili želio od mene.

Kasnije je Borges priznao jednom svom prijatelju kako, iz ljubavi prema majci, svaku večer prije spavanja izmoli „Zdravo Mariju“.

autor nepoznat

tekst preuzet sa panzer.bloger.index.hr

Pregleda: 1395 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 04. 12. 2019.

Slični dokumenti

Dijete i Gospa
Dijete i Gospa

Dogodilo se to u nekom planinskom mjestu. Živio tamo čovjek koji je gajio posebnu pobožnost prema Majci Božjoj. Zato je Njezinu sliku stavio na istaknuto mjesto u kući.

Nebeska majka - poučna priča
Nebeska majka - poučna priča

Katolički misionar u Japanu molio je brevijar vozeći se u vlaku. Iz knjige mu ispade sličica Majke Božje. 

Zanimljivosti

Kumba Mela, indijski vjerski festival koji traje mjesec dana, najveće je okupljalište ljudi koji svijet poznaje.

Humor

Ivica se žali liječniku: “Doktore, pričam u snu.” “Pa to nije strašno.”- odgovori liječnik. “Kako nije kad mi se cijeli razred smije.”

Poslovice

Zrno pijeska u oku može sakriti cijelu planinu! (Japanska poslovica )