Pomoć bližnjemu Novo!

0 preuzimanja

Jednom je u velikom parku buknuo požar. Svi su se razbježali panično tražeći spas. Ostala su samo dvojica: jedan slijep i jedan čovjek bez noge. Uslijed panike, slijepac je krenuo prema žarištu vatre. „Ne onuda!“ poviče invalid. „Završit ćeš u vatri!“ Slijepi čovjek prestrašeno povika: “A kuda, onda?“ Čovjek bez noge odgovori: „Ja ti mogu pokazati put, ali ne mogu žuriti. Ako me ti uzmeš na leđa, moći ćemo obojica brzo izbjeći vatri i skloniti se na sigurno.“

pomoc_bliznjemu_ilustracija

Ako uspijemo naučiti da svoja iskustva i svoje mogućnosti stavimo drugima na raspolaganje, sve naše nade, sva naša razočaranja, ali i svi naši uspjesi mogli bi koristiti svima. Pa i onda kad se čini da je sve beskorisno, kao ono kad se devetogodišnja djevojčica vratila od susjede kojoj je kćerka poginula u prometnoj nesreći. - "Zašto si tamo išla?" – upita je otac. - "Da utješim majku svoje prijateljice" – odgovorila je djevojčica. - "I što si ti, tako malena, mogla učiniti da je utješiš?" - "Sjela sam joj u krilo i plakala s njom."

"Ništa što si primio u većoj mjeri od drugih, kao zdravlje, sposobnosti, spretnost, uspjeh, sretno djetinjstvo, skladne uvjete života, ništa od toga ne smiješ smatrati da si zaslužio. Moraš platiti cijenu za to. Moraš u zamjenu ponuditi izuzetnu posvetu života u korist života drugih." (Albert Schweitzer)

iz Priče o pahuljici, Ljudevit Anton Maračić

 

Pregleda: 677 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 09. 12. 2019.

Slični dokumenti

Deset prstiju - jedanaest savjeta
Deset prstiju - jedanaest savjeta

tisinaDa ne bi izgovarao previše ludosti, Bog je čovjeku dao deset prstiju i na svakome od njih po jedan mudar savjet

Prvi tvoja riječ neka dube DOBRA.

Drugi tvoja riječ neka bude ISTINITA.

Treći tvoja riječ neka bute PRAVEDNA.

Četvrti tvoja riječ neka bude VELIKODUŠNA.

Peti tvoja riječ neka bude HRABRA.

Šesti tvoja riječ neka bude NJEŽNA.

Sedmi tvoja riječ neka bude UTJEŠNA.

Osmi tvoja riječ neka bude ULJUDNA.

Deveti tvoja riječ neka bude PUNA POŠTOVANJA.

Deseti tvoja riječ neka bude MUDRA.

I ONDA - Z A Š U T I !

Štapovi
Štapovi

- Možeš li mi dati nešto o što bih se mogao oslanjati dok idem svojim putem? - zamoli dijete svog anđela.

Zanimljivosti

Nostradamusova proročanstva odmah nakon izdavanja 1555. godine ocijenjena su kao “užasna zloporaba ljudske lakovjernosti” i već 1558. u Parizu je izašla knjiga koja pobija istinitost njegovih proročanstava.

Humor

Raspravljaju se Adam i Eva. Eva kaže: – Varaš me sa drugom ženom! Adam će: – Ma kojom drugom, kad si ti jedina žena na svijetu?! Te noći, Adama osjeti da ga Eva dodiruje po stomaku. Pita je on: – Što radiš u ovo doba? Eva odgovori: – Šuti, brojim ti rebra!

Poslovice

Živi s ljudima kao da te Bog gleda, a govori s Bogom kao da te ljudi slušaju. (Seneka)