O srditosti i opraštanju Novo!

0 preuzimanja

Asirija_ilustracijaJedan je opat običavao na vrlo zoran način poučavati mlađe učenike. Tako je svakog jutra bacao kamen na jedan kip koji je predstavljao pogansko božanstvo u ruševinama obližnjeg rimskog hrama. Uvečer je opat molio oproštenje.

- Oče, što to znači? - upitaju znatiželjni novaci. - Kad u jutru bacim kamen na ovaj mrtvi idol, pokušava li se on izmaknuti? A kada se uvečer pokušavam ispričati, vide li mu se na licu tragovi taštine?

Dok su učenici još bili zatečeni poukom, opat dometne:

- Braćo moja, nas ovdje ima sedam monaha. Želimo li dugo ostati povezani, morate se ponašati kao ovaj kip. Nitko se ne smije srditi kad ga netko uvrijedi, niti se ne smije uznositi kada ga netko zamoli da oprosti.

Ljudevit A. Maračić

Pregleda: 1459 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 09. 12. 2019.
Document history:

o

Slični dokumenti

Svađa dvojice monaha
Svađa dvojice monaha

Bila jednom dva monaha, koji su punih četrdeset godina živjeli u istom samostanu, a da se nijednom nisu posvađali.

Ulica milosrđa - priča iz života
Ulica milosrđa - priča iz života

U Bolonji postoji jedna ulica koja nosi vrlo zanimljiv naziv: "Ulica milosrđa". Vrlo je zanimljivo kako je dobila to ime. U njoj se jednoga dana dogodilo ubojstvo.

Zanimljivosti

Na jugoistoku Rumunjske postoji ikona Rasplakane Gospe za koju se vjeruje da je 1699. godine plakala 26 dana. Ikoni se pripisuje čudesno ozdravljenje od sljepoće stoga joj na blagdan Velike Gospe hrle tisuće hodočasnika.

Humor

– Stariji svećenik novom kapelanu: kod mene nema tv, glazbe, dovođenja gostiju…, jer ne podnosim nikakvu buku. – Dobro, a smijem li barem koristiti kompjuter? – Što je to? – Pa to se koristi umjesto pisaće mašine, a ne lupa dok se tipka. – To onda može!

Poslovice

Hvalisanje je početak sramote. (Japanska)