Godišnja doba - poučna priča Novo!

0 preuzimanja

jabuka_ilustracijaBio jednom jedan čovjek koji je imao četiri sina. Želio je da njegovi sinovi nauče da ne smiju prebrzo suditi o stvarima i događajima pa ih je poslao jednog za drugim u potragu za stablom kruške koje se nalazilo daleko od njihova doma. Prvi sin je otišao zimi, drugi u proljeće, treći ljeti, a najmlađi sin je otišao u jesen. Kada su se svi vratili otac ih je pozvao da mu opišu što su vidjeli. Prvi sin je rekao da je drvo bilo ružno, savijeno i beživotno. Drugi sin je rekao da je drvo bilo prekriveno zelenim pupoljcima i da puno obećava. Treći je rekao da je drvo bilo prepuno cvijeća koje je ugodno mirisalo i izgledalo predivno; bilo je to nešto najljupkije što je on ikada vidio. Četvrti sin rekao je da je drvo bilo u jeku zrelosti, otežalo od plodova i puno života. Ali o drvetu, kao ni o osobi, ne može se razumno suditi gledajući samo jednu sezonu. Otac im je objasnio da su svi bili u pravu, zato što je svaki od njih vidio samo jednu sezonu u životu drveta. Ustraj tijekom teških faza u životu i bolja vremena će sigurno doći. Odustaneš li zimi, propustit ćeš obećanja proljeća, ljepotu ljeta, i ispunjenost jeseni. Ne dopusti da bol jedne sezone uništi radost i zadovoljstvo svih ostalih. Ne sudi o životu na temelju jedne teške sezone. Živi jednostavno. Voli plemenito i darežljivo. Ustraj u nastojanjima. Govori ljubazno i blago. A sve ostalo ostavi Bogu da odlučuje. Tuga te čini humanim. Sreća te čini ugodnim i blagim. Iskušenja te čine jakim. Uspjeh te potiče da se razvijaš. Bogu se moli da ne posustaneš. Neuspjeh te čini pokornim.

Pregleda: 785 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 11. 12. 2019.

Slični dokumenti

Newtonov poučak o uskrsnuću mrtvih
Newtonov poučak o uskrsnuću mrtvih

Jednom su zapitali Isaca Newtona: Kako je moguće da tijela mrtvih, odavno raspadnuta, ponovo postanu tijela svojih duša?

Svijeća - moć mržnje i ljubavi
Svijeća - moć mržnje i ljubavi

Živjela jednom jedna svijeća. Bila ja to zaista posebna svijeća. Plamtjela je takvim sjajem kakvim nikada prije ni jedna druga svijeća nije plamtjela. Mnogi su primjećivali njezin poseban sjaj.

Zanimljivosti

Jedan talenat teži oko 30 kg, a u novozavjetno vrijeme je postojao i dvostruki talenat koji je težio oko 60 kilograma.

Humor

Škrtac na umoru, žali se svećeniku, prije ispovijedi, da bi mu bilo lakše otići s ovoga svijeta kada bi mogao ponijeti i svoj novac. Ispovjednik ga tješi riječima: Novac bi Vam tamo ionako izgorio ili bi se rastopio.

Poslovice

Dobar slikar ne daje ime svojoj slici, loš mora. (Poljska)