Mačevalac - priča o učenju Novo!

0 preuzimanja

macevanje-ilustracijaPriča o jednom mačevaocu (i o učenju općenito) Mačevaoca Matajuro Jagjua poslao je otac k učitelju Bonzou. “Ako vrijedno radim, koliko će mi biti potrebno da postanem učitelj?” - upitao je Matajuro. “Deset godina”, rekao je Bonzo. “Ako radim napornije”, pitao je učenik, “koliko će mi onda biti potrebno?” Bonzo je procijenio: “Oko trideset godina.” “Kako sad to? Prvo kažete deset, a sada trideset godina. Izdržat ću bilo kakav napor da u najkraćem vremenu ovladam ovom vještinom.” “E”, rekao je Bonzo, “u tom slučaju bit će potrebno da sa mnom ostaneš pedeset godina. Netko tko se toliko žuri doći do rezultata rijetko brzo uči.” autor nepoznat
Pregleda: 893 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 30. 11. -0001.

Slični dokumenti

Euzebijeva moliva iz I. stoljeća
Euzebijeva moliva iz I. stoljeća

(Da budem mirotvorac)

molitva_ruke_drvoDaj mi, Bože,

- da ne budem neprijatelj ni jednoga čovjeka, ali da budem prijatelj svega što je trajno i vječno; - da nikada ne smišljam zlo portiv ikoga, a ako meni tko što loše smišlja, neka budem pošteđen, a da ne povrijedim onoga koji mi je htio nauditi; - da samo dobro ljubim, i tražim i postižem; - da svim ljudima želim sreću i nikomu ne zavidim; - da nikada ne čekam da drugi budu ukoreni zbog zla koje sam ja rekao ili učinio, nego da sebe korim dok se ne popravim; - da nikada ne postignem pobjedu koja bi boljela mene ili moje protivnike; - da pomirim prijatelje koji se srde; - da svom snagom pružim pomoć svima koji je trebaju; - da poštujem samoga sebe; - da krotim u sebi sve što bi moglo izazavati ljutnju; -da nikad ne govorim kako je netko zao ili je zlo učinio, nego da tražim dobre ljude i slijedim njihove stope.

(drevna Euzebijeva molitva - I. stoljeće)

Okrutna priča - o krađi
Okrutna priča - o krađi

Neki je dječak počeo krasti.

Saznalo se to i njega uplaši pomisao na oca koji bijaše pošten i cijenjen čovjek.

Zanimljivosti

Naši zaposlenici rade mnogo i sretni su, objasnio je Thomas Kuwatch menadžer tvrtke. Troje radnika otpušteno je, a dvoje je dalo otkaz ne mogavši podnijeti toliku sreću.

Humor

Škrtac na umoru, žali se svećeniku, prije ispovijedi, da bi mu bilo lakše otići s ovoga svijeta kada bi mogao ponijeti i svoj novac. Ispovjednik ga tješi riječima: Novac bi Vam tamo ionako izgorio ili bi se rastopio.

Poslovice

U kući lijenčine množe se samo snovi. (Koreanska)