Održano državno natjecanje iz vjeronauka 2022.

Zadar, od 2.-4. svibnja 2022.

Državno natjecanje iz vjeronauka održano je od 2. do 4. svibnja 2022. u Zadru. Tijekom školske godine na prethodnim razinama natjecanja (školskoj i nad/biskupijskoj) sudjelovalo je preko tri tisuće učenika. Na državno natjecanje plasiralo se 160 učenika, tj. po 20 ekipa iz osnovnih i srednjih škola koje su osvojile prva mjesta u svojim biskupijama, ili su se plasirale prema kriteriju izvrsnosti. Dakle, na državnom natjecanju bile su zastupljene sve biskupije i nadbiskupije u Republici Hrvatskoj.

Natjecanje je započelo prigodnim kulturnim programom u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. koji su pripremili škola domaćin i Zadarska nadbiskupija. Po završetku kulturnog programa i prigodnih pozdrava uslijedilo je natjecanje koje se sastojalo od dva dijela: pojedinačnog pisanja testa svih učenika i ekipnog dijela „Isusov milijunak“ u kojem je sudjelovalo po pet najboljih ekipa iz osnovnih i srednjih škola.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojila je Osnovna škola Eugena Kvaternika iz Velike Gorice (99 bodova) pod vodstvom mentorice Nataše Ćurić, a u kategoriji srednjih škola XV. gimnazija iz Zagreba (99,75 bodova) pod vodstvom mentora Velimira Mandića.

Vrijedno je spomenuti, iako nisu postigle neke zapaženije rezultate, da je na državnom natjecanju prema kriteriju izvrsnosti najzastupljenija bila Splitsko-makarska nadbiskupija, čak sa sedam ekipa – četiri iz osnovne i tri iz srednje škole.

U kategoriji osnovnih škola Osnovna škola dr. Franje Tuđmana iz Brela osvojila je 4. mjesto, Osnovna škola Tučepi iz Tučepi 5. mjesto, Osnovna škola Tin Ujević iz Krivodola 16. mjesto i Osnovna škola Žnjan-Pazdigrad iz Splita 19. mjesto.

U kategoriji srednjih škola Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ iz Splita osvojila je 7. mjesto, Gimnazija dr. Mate Ujevića iz Imotskoga 11. mjesto i Srednja škola Ivana Lucića iz Trogira 12. mjesto.

 

Fotografije preuzete sa: https://www.zadarskanadbiskupija.hr

Osim natjecateljskog dijela svi su učenici sa svojim mentorima imali prigodu upoznati kulturne znamenitosti grada Zadra i Zadarske nadbiskupije, a vrhunac zajedništva dogodio se u svečanom euharistijskom slavlju koje je u katedrali sv. Stošije za sve sudionike natjecanja predvodio mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. Nadbiskup Puljić izrazio je zadovoljstvo što je Zadar bio domaćin državnog natjecanja, zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji te čestitao svim učenicima na postignutim rezultatima pozvavši ih da slijede primjer života sv. Ignacija Loyolskoga o kojemu su ove godine puno učili i naučili.

Budući da je tema ovogodišnje vjeronaučne olimpijada bila o Družbi Isusovoj i sv. Ignaciju Loyolskom, cijelo natjecanje aktivno je pratio i o. Mirko Nikolić, zamjenik provincijala Družbe Isusove u Hrvatskoj koji je, između ostaloga, poručio: „U Zadru je ovih dana bila najveća koncentracija znanja o Družbi Isusovoj i sv. Ignaciju – ne samo u Zadru, Hrvatskoj i Europi, nego u cijelom svijetu. Ovakav događaj nije nigdje organiziran i jako će odjeknuti u cijelom svijetu, osobito po isusovačkim glasilima kojih ima jako puno.

Šest ekipa koje su osvojile po prva tri mjesta Hrvatska biskupska konferencija i ove će godine nagraditi hodočašćem. Čestitamo!

 

Zanimljivosti

Najpoznatiji gladijator bio je Spartacus – vođa pobune robova.

Humor

– Zašto su Izraelci napravili zlatno tele na Sinaju? – Nisu imali novaca za zlatnu kravu.

Poslovice

Nije sretan onaj tko ima ono što želi, već onaj koji ne želi ono što nema. (Latinska)