Državno natjecanje iz vjeronauka

Osijek – Đakovo, 3. – 5. travnja 2019.

Đakovačko-osječka nadbiskupija bila je domaćin državnog natjecanja iz vjeronauka za osnovne i srednje škole na temu „Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu“. Natjecanje je održano od 3. do 5. travnja 2019. u Osijeku i Đakovu.

Splitsko-makarsku nadbiskupiju predstavljale su tri ekipe iz osnovne škole (OŠ „Tučepi“ iz Tučepi, OŠ „Tin Ujević“ iz Krivodola i OŠ „Zmijavci“ iz Zmijavaca) i dvije ekipe iz srednje škole (Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ iz Splita i III. gimnazija iz Splita).

Stigavši u Osijek u poslijepodnevnim satima oko 200 sudionika natjecanja iz cijele Hrvatske sa svojim mentorima najprije je razgledalo osječku Tvrđu i konkatedralu sv. Petra i Pavla. U večernjim satima održana je svečanost otvorenja u prostorima pastoralnog Vikarijata u Osijeku. U bogatom kulturno-umjetničkom programu sudjelovalo je više škola s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije koje su svojim nastupima predstavile stvaralaštvo učenika iz slavonskih škola želeći tako prenijeti svima dio tradicije i kulture Slavonije i Baranje. Učenicima su se pozdravnim riječima obratili mnogi uvaženi gosti, a natjecanje je otvorio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić potaknuvši natjecatelje da se, upoznajući živote i svjedočanstva naših hrvatskih svetaca i blaženika, i sami poput njih suobličavaju Isusu Kristu.

Drugog dana ujutro održan je prvi dio natjecanja, pisani test, u Osnovnoj školi „Vladimir Becić“ u Osijeku, nakon čega su se učenici uputili u posjet Đakovu, sjedištu Nadbiskupije. Posjetili su državnu ergelu u Đakovu te Katolički bogoslovni fakultet na kojemu je održan drugi dio natjecanja – Moto 7/33. Drugi dan natjecanja zaključen je posjetom znamenitoj đakovačkoj katedrali sv. Petra i Pavla slaveći svetu misu koju je predvodio nadbiskup Hranić.

Trećeg dana održan je završni krug natjecanja – „Tko želi biti Isusov mili-junak?“ – čime se došlo do konačnog poretka i rezultata. U kategoriji osnovnih škola državni prvak je ekipa Osnovne škole Mate Lovraka iz Nove Gradiške. Drugo i treće mjesto osvojile su ekipe iz Splitsko-makarske nadbiskupije: OŠ „Tin Ujević“ iz Krivodola i OŠ „Tučepi“ iz Tučepi, dok je ekipa OŠ „Zmijavci“ osvojila deveto mjesto.

U kategoriji srednjih škola državni prvak je Gimnazija „Velika Gorica“ iz Velike Gorice. Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ osvojila je četvrto mjesto, a III. gimnazija iz Splita sedmo mjesto.

Na završnoj svečanosti nadbiskup Đuro Hranić čestitao je pobjednicima državnog natjecanja, zahvalio svima na organizaciji i sudjelovanju te najavio nagradno putovanje u Rim za najuspješnije ekipe.

Zanimljivosti

Sedam stotina branitelja, uz pomoć nebeske Majke, obranilo je grad Sinj od 60 000 turskih vojnika 1715. godine. Osmanlije su pripovijedali kako su za vrijeme bitke na zidinama tvrđave u kojoj su bili branitelji vidjeli gospođu koja hoda u velikoj svjetlosti i silno su je se bojali.

Humor

Doktore, je li operacija bila uspješna? – Prijatelju, ja sam sveti Petar…

Poslovice

Vreća škrtca nema vrha, a vreća rasipnika nema dna. (Rumunjska poslovica)