Božićno primanje za ravnatelje osnovnih i srednjih škola te predškolskih ustanova kod splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića

Split, 13. prosinca 2018.

Božićno primanje za ravnatelje osnovnih i srednjih škola te predškolskih ustanova kod splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića upriličeno je u četvrtak, 13. prosinca 2018. godine, u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu.

Božićnom susretu nazočio je predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije mr. don Josip Periš, dogradonačelnica grada Splita gđa. Jelena Hrgović Tomaš, pročelnik za društvene djelatnosti Splitsko-dalmatinske županije g. Tomislav Đonlić, pročelnik za društvene djelatnosti grada Splita g. Mate Omazić, predstojnik splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje prof. Vlade Matas, viša savjetnica za vjeronauk prof. Sabina Marunčić, voditeljica Odjela za prosvjetu, kulturu, šport, informiranje i tehničku kulturu Ureda državne uprave dr. sc. Nansi Ivanišević te oko stotinu ravnateljica i ravnatelja.

U ime organizatora nazočnima se obratila viša savjetnica za vjeronauk prof. Sabina Marunčić. Progovorila je o važnosti vjeronauka u školama istaknuvši kako vjeronaučni sadržaji prožimaju gotovo sva područja ljudskog života i djelovanja te stoga vjeronauk postaje svojevrsni interpretacijski ključ za razumijevanje ne samo religijskih sadržaja, nego i drugih nastavnih predmeta, kao i važnih životnih pitanja. „Vjeronauk u školi predstavlja u pravom smislu riječi ‘školu života’. Samo u iskrenoj i otvorenoj komunikaciji, uvažavanju i suradnji najvažnijih odgojnih subjekata – obitelji, škole i Crkve, vjeroučitelj može dati značajan doprinos općem poslanju evangelizacije novih naraštaja“.

Obraćajući se ravnateljima naglasila je kako je njihova podrška i razumijevanje od velike važnosti. „Nemjerljiva je vaša uloga u zalaganju za vrijednosno usmjereni odgoj, što je prva značajka vjerskog odgoja, ali i za njegovo kvalitetno ostvarivanje na svim razinama odgojno-obrazovnog sustava, od predškolske do srednjoškolske razine. Od iznimne je važnosti i osvješćivanje roditelja da odgoj po naravi pripada njima i da je on njihov prvotni zadatak. Koliko ta načela bude uvažavala najnovija obrazovna reforma pod nazivom ‘Škola za život’, toliko će u njoj biti života i životnosti“. Čestitajući svima Božić kazala je kako je došašće vrijeme priprave i zahvalnosti kada bismo jedni drugima trebali reći „Hvala, molim i oprosti“ te pozvala sve okupljene da sažmu svoje poslanje u javnom i osobnom životu u te tri čarobne riječi i uprave svoj pogled prema Betlehemskom djetetu.

Dogradonačelnica grada Splita gđa. Jelena Hrgović Tomaš ohrabrila je sve prisutne koji imaju ulogu u odgojno-obrazovnom sustavu istaknuvši da sav njihov trud i nastojanja oko novih naraštaja imaju smisla, a brojni uspjesi učenika i profesora svakodnevni su poticaj za daljnji rad i napredak.

Nazočnima se obratio i prof. Tomislav Đonlić koji je prenio pozdrave i čestitku splitsko-dalmatinskog župana g. Bobana. Istaknuo je kako se u školama komponenta odgoja zajedničkim snagama mora neprestano stavljati na prvo mjesto kako bi od djece napravili u prvom redu ljude, a tek potom stručnjake. Pozvao je okupljene da u novim izazovima u školstvu, ali i životu, pronose vrednote došašća i Božića koje smo dobili u baštinu.

Predstojnik splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje prof. Vlado Matas zahvalio je svim ravnateljima koji poštuju različitost, ali i njeguju tradiciju našeg naroda. Poručio je da će djeca će biti još bolja ako stariji u svakom susretu s njima budu imali više topline i razumijevanja te zaželio da svi zajedno, i nakon došašća, nastavimo koračati putem svjetla i dobrote.

U ime ravnatelja prigodnu riječ uputila je gđa. Neda Bartulin, ravnateljica Ekonomsko-birotehničke škole u Splitu, kazavši da u ovo veselo predbožićno vrijeme, kada su i škola i život ispunjeni šarenilom, raznim tehničkim dostignućima, brojnim lajkovima i medijskoj izloženosti, poruka Božića i dalje ostaje jednostavna – istina i svjetlo. “Mi ravnatelji, koji trebamo biti svojevrsni lučonoše, potrudimo se izvršiti svoje poslanje i našoj djeci ukazivati na putokaz koji vodi prema istini i čovjekoljublju“, zaključila je ravnateljica Bartulin.

Zaželjevši dobrodošlicu nazočnima nadbiskup Marin Barišić je kazao: „Kristovo rođenje najuzvišeniji je dar što ga je Nebo darovalo Zemlji. Susret s Betlehemskim djetetom trebao bi nas osposobiti da intenzivnije doživljavamo susrete jednih s drugima i s Bogom u nama. Božić je vrijeme susreta“. Govoreći o slici Svete obitelji koja se u betlehemskoj noći često prikazuje idiličnom, kazao je kako je ona bila ranjiva i od početka ugrožena baš kao što su ugrožene i mnoge obitelji danas, što dovodi u pitanje budućnost čovjeka i obitelji, domovine i društva. Podsjetio je kako smo u sklopu priprema za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji protekle dvije godine bili pozvani intenzivnije promišljati o važnosti obitelji i roditeljskog poslanja, a najbolji odgovor na tu temu dala su djeca čija su razmišljanja trajno zabilježena u zbornicima „Na ramenima moga tate“ i „U zagrljaju moje mame“.

Naglasivši kako je obitelj prva škola života i da o njoj najviše ovisi koliko će biti skladan cjelokupan razvoj osobe, osvrnuo se na vrtić i školu gdje djeca nastavljaju razvijati svoje potencijale. „Vaša časna uloga ravnatelja obvezuje vas da se snažno zauzimate za općeljudske i kršćanske vrijednosti koje dijele vaši učenici i njihovi roditelji. Potreba za provođenjem Vjeronauka i vjerskog odgoja proizlazi iz činjenice da sustavan odgoj zahvaća cjelovitost djetetova bića, a u tu cjelovitost uključen je i duhovni razvoj“ – istaknuo je nadbiskup. Izrazio je također zadovoljstvo što je Vjeronauk pronašao svoje mjesto u školskim ustanovama i pozvao na veću zauzetost oko duhovnog rasta najmanjih u predškolskim ustanovama.

Na kraju svoga govora nadbiskup je izrazio nadu da će i dalje imati podršku ravnatelja u promociji cjelovitog odgoja, čija je religiozna dimenzija sastavni dio, kako bi se djeca i mladi, primjereno njihovoj dobi, osposobili za otkrivanje, prihvaćanje i življenje autentičnih vrjednota Evanđelja u odnosu prema sebi, drugima te na poseban način prema Bogu.

Ovo već tradicionalno božićno primanje koje organizira Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije pod vodstvom predstojnika don Josipa Periša, ove godine pjesmom je obogatio Mandolinski orkestar i zbor Osnovne škole Meje pod ravnanjem prof. Marka Čupića. Program je moderirala Silvana Burilović Crnov.

Pravom božićnom ugođaju doprinijeli su učenici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju koji su pod vodstvom profesora Tanje Ukas, Antonele Zagorac i Maria Franića, u zgradi Ordinarijata postavili izložbu učeničkih radova „Naše božićne jaslice“.

Nakon razmjene prigodnih darova, druženje se nastavilo u prijateljskom ozračju uz domjenak kojeg su pripremili učenici Turističko-ugostiteljske škole u Splitu sa svojim nastavnicima.

Kristina Bitanga

Zanimljivosti

“Ravna ulica” u Damasku u kojoj je apostol Pavao progledao nakon što je Ananija položio ruke na njega još se i danas tako naziva.

Humor

U nekom svetilištu mladi čovjek poče trčati vičući: Sada mogu hodati! Časna sestra upita: Je li se dogodilo čudo? – Neee, netko mi je ukrao bicikl!”

Poslovice

Mnogima bi se dopao da se nisi trudio dopasti se svima. (Latinska poslovica)