Djeca iz Centra za autizam primila Prvu svetu pričest

Split, 21. svibnja 2022.

Petnaestero djece splitskog Centra za autizam, u rasponu od 9 do 11 godina, primilo je sakrament Prve pričesti 21. svibnja u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa. Euharistijsko slavlje predvodio je don Vedran Torić, ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa.

U homiliji don Vedran je, slijedeći sv. Augustina, rekao da je Bog, Stvoritelj neba i zemlje, u euharistiji do kraja deformirao samoga sebe postavši malenim kruhom, a sve to kako bi se nama mogao dati. „Ovo 'deformirati sebe' jest Božja prisutnost u ovome svijetu, a kada gledamo svoje patnje, boli, križeve; nisu li to neke deformacije koje mi imamo u vlastitom životu“, ističe don Vedran te napominje da su naše životne deformacije zapravo očit dodir Boga u našem životu. Obraćajući se prisutnima podsjeća koliko Bog povjerenje u njih ima kada baš po njima želi biti prisutan u ovome svijetu i po njihovim ga deformacijama oblikovati.

pricest 38

„Mnogi će reći da je moje dijete moja deformacija, ali Krist je na križu bio deformiran i po toj je deformaciji spasio sebe. Moje dijete meni postaje Krist, postaje slika svima nama što to Bog čini za nas. Zato moje dijete nije deformirano jer njemu ne nedostaje ništa, a ne nedostaje mu ništa zato jer ga ti, oče i majko, ljubiš do kraja“, poručuje don Vedran i kaže da roditelji ljubeći svoje dijete ljube Krista koji po njihovom križu i danas spašava ovaj svijet. „Zato je jedino važno da ljubim Boga, da njega ne izgubim i da ljubim Boga u svom djetetu koje je meni poticaj i koje me stalno vraća na ono bitno, a upravo je to bitno – moje dijete“, zaključuje don Vedran.

 

Djeca su izvela prigodne recitacije, a roditelji i djelatnici škole čitali su misna čitanja te molitve vjernika. Na kraju svete mise prisutnima se obratila vjeroučiteljica Marija Bašić koja je roditeljima čestitala, zahvalila im se na suradnji te im poručila da su njihova djeca jednosmjerna karta za nebo u kojem će se bez autizma susresti s vlastitom djecom koja če im sigurno tada reći: „Hvala mama, hvala tata“. Najbliža rodbina prvopričesnika ispunila je sjemenišnu kapelu, a oltar je bio uređen prigodnim dječjim radovima. Liturgijsko pjevanje predvodili su Maja Antoš i Robert Turčinov, članovi VIS-a Darovi Duha iz splitske župe Gospe od Ružarija.

Danijela Musulin

Zanimljivosti

“Mačak Oscar obilazi krevete u domu u kojem su smještene starije osobe koje boluju od Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti i ponekad se zaustavi i sklupča pokraj kreveta. U vrlo velikom broju slučajeva, pacijent kraj čijeg se kreveta Oscar zaustavio umre tijekom nekoliko sljedećih sati” piše dr. David Dosa u New England Journal of Medicine. Mačak je u domu za starije i bolesne osobe na Rhode Islandu u SAD-u naslutio kraj zemaljskog života za 25 osoba u razdoblju od 2 godine. “Mnoge obitelji umrlih nalaze u tome utjehu. Ako nisu stigli u bolnicu, oni cijene što je netko bio uz njihove bližnje u posljednjim satima života.”

Humor

Pita profesor povijesti Ivicu: ‘Što je bilo nakon Napoleonove smrti?’ ‘Sprovod, profesore.’

Poslovice

Zrno pijeska u oku može sakriti cijelu planinu! (Japanska poslovica )