Duhovna obnova vjeroučitelja laika 2005.

5. ožujka 2005.

U subotu, 5. ožujka 2005. godine, u svetištu Gospe Lurdske u Vepricu okupilo se oko stotinu vjeroučitelja laika na duhovnu obnovu. Kroz predviđeni program vodio ih je don Darko Matijević, župni vikar u Makarskoj.

Poseban naglasak stavio je na Isusov post i kušnju u pustinji. Kušnja je dio Božjeg plana kako bi se mogao zauzeti slobodan stav prema Ocu. Sotona je jak, ali Krist je jači! Kušnja ostaje realnost do konca svijeta. Ona se ponavlja i na Kalvariji ponudom – ako si Sin Božji, siđi s križa.

Govoreći nadalje o Euharistiji don Darko je naglasio poklonstveni stav čovjeka pred Bogom kao temeljnu stavku za poštivanje čovjeka. U Euharistiji život predajemo Bogu od koga smo ga i primili. Bit Euharistije je Božje darivanje da bismo se mi mogli darivati. Prava žrtva pred Bogom je skrušeni duh. Euharistija nas uči živjeti i slaviti. Ona je vrhunac života pojedinca i Crkve. Nakon duhovnog nagovora uslijedilo je pokorničko bogoslužje te vjeroučiteljima pružena prigoda za sakramenat svete ispovijedi. Zatim je don Darko Matijević predvodio euharistijsko slavlje i održao prigodnu homiliju. Nakon zajedničkog ručka vjeroučitelji su obavili pobožnost križnog puta. Razmišljanja za pojedine postaje pripremilo je i predmolilo četrrnaest vjeroučitelja.

Zanimljivosti

Židovi su Pilata tužili caru zato što je postavio zlatne grbove carstva na svoju palaču u Jeruzalemu što je vrijeđalo njihove vjerske osjećaje i Tiberije je naredio da se grbovi premjeste u Cezareju u kojoj je bilo glavno upraviteljevo sjedište.

Humor

“Bože, daj mi mudrost da razumijem svoga šefa! Daj mi ljubavi da mu oprostim! Daj mi strpljenja da razumijem njegova djela! Ali dragi Bože nemoj mi dati snagu, jer ako mi daš snagu RAZBIT ĆU MU GLAVU!!!”

Poslovice

Živi s ljudima kao da te Bog gleda, a govori s Bogom kao da te ljudi slušaju. (Seneka)