Duhovna obnova vjeroučitelja laika

Vepric, 5. svibnja 2012.

Godišnja duhovna obnova za vjeroučitelje laike Splitsko-makarske nadbiskupije održana je 5. svibnja 2012. godine u nadbiskupijskom marijanskom svetištu u Vepricu.

Animator obnove odnosa s Bogom i bližnjima i obnove iskrenog traženja spasenja bio je dr. fra Domagoj Runje, profesor biblijske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Duhovni nagovor temeljio je na slikama Knjige Otkrivenja. U ruhu viđenja tajnovitih slika, simbola i brojeva vjeroučitelji su mogli prepoznati tijek povijesti spasenja oko središnjeg lika: proslavljenog Krista koji i danas kuca, poziva, opominje, ali ne odbacuje. U snažnoj proročkoj slici Žene i Zmaja nazočni su mogli uočiti različite sile koje ne žele da Crkva rodi svoju vlastitu budućnost, ali i snagu u slabosti vjernika koja pronalazi zaštitu u Bogu. Razmišljanje o proročkim slikama bilo je poticaj svakom pojedincu da se, imajući Djevicu Mariju pred očima, sve više ostvaruje u Kristu.

Duhovna obnova Vepric2012a

fra Domagoj Runje – animator duhovne obnove

Fra Domagoj je, kroz pokorničko bogoslužje, pozvao vjeroučitelje na oživotvorenje ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Istaknuo je kako se ne može ljubiti Boga i bližnjega na isti način jer Bogu pripada apsolutna ljubav, a bližnjega treba ljubiti kao grješnika. Bila je ovo prigoda da svatko razmisli je li od bližnjega očekivao ono što može dati samo Bog.

Uslijedio je milosni susret s Bogom dobrote i ljubavi u sakramentu svete ispovijedi, a zatim u zajedničkom euharistijskom slavlju. Zajedničkom hvalom i molitvom vjeroučitelji su se pridružili onoj hvali pred prijestoljem Jaganjca koju u svom viđenju pruža sveti Ivan u Otkrivenju. Boga se može ljubiti na različite načine, ali ga upoznajemo jedino po Isusu Kristu – rekao je fra Domagoj u nadahnutoj homiliji i posvijestio nazočnima kako Isusa ne treba tražiti tamo gdje mi mislimo da bi ga mogli naći. On je nazočan u Svetom pismu, sakramentima i siromasima. Vjeroučitelji su posebno pozvani uroniti u Božju riječ kako bi ona od njih „udarila“, a zatim odjeknula do onih koji su im povjereni. Oni koji nikada nisu čuli za Isusa Krista, mogu ga upoznati u „pranju nogu“ koje se posebno odnosi na radnike Božjeg vinograda. Duhovno obnovljeni, vjeroučitelji su ovaj lijepi navještaj Pisma pretvorili u spontane i iskrene prošnje Kristu uskrsnulome da ga, po snazi svoga uskrsnuća, ispuni na njima.

Duhovna obnova Vepric2012b

vjeroučitelji za vrijeme duhovnog nagovora

Nakon zajedničkog ručka uslijedila je molitva krunice koju je predvodio predstojnik Katehetskog ureda don Josip Periš. Svako radosno otajstvo pozivalo je vjeroučitelje da svoj život stave u odnos prema Kristovom skrivenom životu i u njemu ga ostvare.

Na ovom blagoslovljenom mjestu, koje živo podsjeća na Lourdes, vjeroučitelji su u ljepoti prirode i zajedništva osjetili Gospodinovu blizinu i radost Marijine ljubavi.

Marina Šimić

Zanimljivosti

Zadnja riječ u Bibliji je Amen.

Humor

Kažu da je papa Franjo nakon što su ga izabrali u ožujku 2013. rekao kardinalima: “Neka Vam Bog oprosti za sve što ste učinili!”

Poslovice

S ciljem pred očima i najsporiji napreduju brže nego oni najbrži bez cilja! (Lessing)