Duhovna obnova za vjeroučitelje laike

Vepric, 8. travnja 2017.

U organizaciji Katehetskog ureda održana je uoči Cvjetnice, 8. travnja 2017. godine, u nadbiskupijskom marijanskom svetištu u Vepricu godišnja duhovna obnova za vjeroučitelje laike Splitsko-makarske nadbiskupije. Animator duhovne obnove bio je dr. fra Ante Čovo, gvardijan Franjevačkog samostana u Makarskoj.

 duhovna obnova2017 e1491840137932

Svetište Majke Božje Lurdske, skladom i prirodnom ljepotom koja govori o Stvoritelju, potaknulo je preko stotinu vjeroučitelja da ostave užurbanost svakodnevice i na trenutak utihnu kako bi Bogu dali vrijeme da im se obrati. Na tom putu pomogao im je voditelj duhovne obnove stavljajući u središte duhovnog nagovora pitanje: Što znači biti kateheta danas? Naglasio je kako je kateheta nadasve osoba koja teži dati istinski smisao životu koji se ne može živjeti izvan svijeta i stoga je nužno imati pažljivi i kritički pogled na svijet. Na tom tragu fra Ante je kazao: „Kateheta ne smije biti naivan, površan, ne smije dopustiti manipuliranje niti prodati srce i um najboljem ponuđaču jer takav riskira ozbiljnu opasnost da njegova kateheza bude naivna, površna, dvosmislena, van života i povijesti. Kateheta je osoba zaljubljena u Isusovo Evanđelje, sposobna učiniti izbore života, birati život s Isusovim stilom.“

Daljnji nagovor voditelj je temeljio na bitnim odrednicama vjeroučiteljskog poslanja kao što su: autentično nasljedovanje Krista, aktivno pripadanje župnoj zajednici, raspoloživo služenje, svjedočko poučavanje, povezivanje i razmjena iskustva s drugim vjeroučiteljima, uranjanje u molitvu i razmatranje biblijskih tekstova. Govoreći o ljepoti vjeroučiteljskog poslanja, fra Ante nije zanemario probleme i poteškoće koji su zajednički svećenicima i vjeroučiteljima. Jedan od njih je i odlazak mladih nakon krizme. „Uzroci su različiti i ne trebamo u sebi gajiti osjećaj krivnje, jer smo mi samo jedan od čimbenika odgoja. Ipak vjerujem da je jedan od razloga svođenje kateheze na zajedništvo apstraktnih istina koje treba prihvatiti i zakona koje treba poštivati. To ne zagrijava“, upozorio je i potaknuo vjeroučitelje na potrebu hrabrog i mudrog traženja novih putova utjelovljenja Evanđelja. Moguće ih je pronaći uz odgovore na dva temeljna pitanja: Tko je Isus? I kako nasljedovati Isusa ovdje i sada? Kateheza je u biti odgovor na ta dva temeljna pitanja. Zato katehiziranje zahtijeva uvjerenost, strast, kritičku savjest i nadasve životno iskustvo.

duhovna obnova2017a

Razmatrajući nad biblijskim tekstovima proroka Izaije, koji pozivaju na nadu i otvaraju putove u teškim trenutcima, voditelj se osvrnuo na trenutke sumnje i praznine. I takvi trenutci, uz istinsku molitvu, mogu omogućiti rast u osobnosti i zajedništvu i buditi nadu. Pozvao je vjeroučitelje da budu ljudi nade: „Mi, koji smo primili dar vjere, imamo sreću promatrati Božje lice koje nas ispunja hrabrim motivacijama. Pozvani smo dati razloge nade koja je u nama. Doista, najljepše služenje je pomoći drugima da imaju razloge, motive za hodanje, da budu vjerni stilu prihvaćenoga života, a to je Evanđelje.“ Fra Ante je duhovni nagovor zaključio riječima: „Biti kateheta je događaj ljubavi. Istinska ljubav je uvijek plodna, kreativna, odvažna, slobodna i oslobađajuća. Ne predaje se, ide iznad poteškoća. Neka vas zaposjedne takva ljubav.“

U pokorničkom bogoslužju vjeroučitelji su imali prigodu ispitati svoju ljubav i slabost prepuštajući se, u sakramentu ispovijedi, činu Božjeg milosrđa. Zatim su se duhovno obnovljeni okupili oko stola susreta, ljubavi i ponovnog prepoznavanja. Uz koncelebraciju predstojnika don Josipa Periša, euharistijsko slavlje predvodio je voditelj duhovne obnove. Imajući pred očima evanđelje dana i čudesni povratak Lazara u život kojim je Isus uzbunio vjerske predstavnike židovskog naroda, još jednom je svatko zastao pred pitanjem: Tko je Isus Krist za mene? „Suvremenicima je Isus odgovarao na razini potreba. Narod ne prepoznaje Isusa, ne zna njegov istinski identitet. Kada dođe identitet u pitanje onda se lome koplja, stvaraju odluke. Važno je s Isusom se sučeliti na razini njegova identiteta“, rekao je fra Ante i pozvao vjeroučitelje da, na temelju osobnog odnosa s Isusom, budu navjestitelji radosne vijesti, oni koji će narodu nositi istinsku, pravu, poštenu i ljubaznu riječ koja se može naći samo u Isusu Kristu.


U ime svih vjeroučitelja predstojnik Katehetskog ureda don Josip Periš zahvalio je voditelju duhovne obnove sa željom da svi zajedno dublje uđemo u otajstvo kršćanskog identiteta i poslanja. Kršćanski identitet i poslanje posvijestili smo i sudjelujući u pobožnosti križnog puta oca i majke koji je, ususret Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, izdala Splitsko-makarska nadbiskupija. Otvarajući sudionicima oči za blagoslov križa i prihvaćanja osobnog križnog puta, prigodne meditacije čitali su vjeroučitelji Miranda Banovac i Mario Udovičić. I ovom pobožnošću obogaćivali smo neiscrpnu misao vodilju duhovne obnove: Što znači biti kateheta danas? Prepoznali smo snagu koja ne izvire iz patnje i suza nego iz ljubavi kojom se one nose, a ljubav Božja se prelijeva na svakog tko prigrli svoje poslanje iz te iste ljubavi.

Uvijek iznova do nas dopiru poruke spasenja. Radost novoga života svima je ponuđena, ali toliko je toga oko nas što uzburkava i muti vodu. Postoje trenutci, poput ove duhovne obnove, kad se voda smiri. Tada je moguće pogledati u njenu dubinu i kao odgovor na naša pitanja, sumnje i poteškoće jasno vidjeti najizvrsnijeg katehetu – Raspetog Krista.

Marina Šimić
Fotogalerija Maja Mula

Zanimljivosti

U Bologni je izgrađen najduži natkriveni prolaz na svijetu (3,6 km) kako bi se u došašću Gospin kip mogao prenijeti iz crkve Madonna di San Luka u grad.

Humor

– U poslu sam se uvijek držao evanđelja. Nije mi znala desnica što čini ljevica – ispovijeda se jedan pokajnik. – Pa, to je dobro djelo! To ne trebate ispovijedati! A čime se bavite? – Džeparenjem, velečasni…

Poslovice

S ciljem pred očima i najsporiji napreduju brže nego oni najbrži bez cilja! (Lessing)