Duhovna obnova za vjeroučitelje laike

Vepric, 4. travnja 2009.

Duhovna obnova za vjeroučitelje laike Splitsko-makarske nadbiskupije, koju je predvodio nadbiskup Marin Barišić, održana je 4. travnja u nadbiskupijskom marijanskom svetištu Vepric.

 

Na početku susreta predstojnik Katehetskog ureda don Josip Periš kratko je pozdravio okupljene vjeroučitelje i predao riječ nadbiskupu. U duhovnom nagovoru upućenom vjeroučiteljima nadbiskup je stavio naglasak na važnost riječi Božje u životu čovjeka. Podsjetio je kako smo mi kršćani ”vjernici Osobe a ne vjernici teksta, budući da je i riječ Božja osoba, odnosno Isus Krist, a ne neka apersonalna sila”. Povukavši paralelu s riječima kojima se koristimo u našem svakodnevlju, od kojih nas mnoge truju ili čine pasivnima, nadbiskup je istaknuo kako nas ”riječ Božja proziva našim imenom i poziva na suradnju, kreativna je te od nas traži određene odluke. Ona je upravo takva jer u sebi krije pashalnu snagu i u njoj je prisutan uskrsni događaj.”

Po završetku duhovnog nagovora uslijedilo je pokorničko bogoslužje, prigoda za pojedinačnu ispovijed a potom sv. misa koju je predvodio msgr. Barišić. Nadovezujući se na kazano u duhovnom nagovoru nadbiskup je u homiliji zaključio: ”Čovjek koji se susreće s riječi Božjom zna biti vodič drugim ljudima do te iste riječi. Zahvaljujući preobražujućoj moći ove riječi, mi postajemo veći od nas samih – postajemo sama prisutnost Boga u ovom konkretnom svijetu.”

Po završetku misnog slavlja vjeroučitelji su se u pauzi za ručak družili za zajedničkim stolom. Nakon ručka sudjelovali su na križnom putu prilagođenom osobi i službi vjeroučitelja u školi. Tekst za križni put sastavila je vjeroučiteljica Marina Šimić, a razmišljanja po pojedinim postajama čitali su vjeroučitelji.

Višnja Milanović

Program duhovne obnove:
  10.00 Duhovni nagovor
11.00 Pokorničko bogoslužje
Prigoda za sv. ispovijed
12.00 Euharistijsko slavlje
13.00 Zajednički ručak
15.00 Križni put

Zanimljivosti

U Bibliji je Abrahamova žena Sara opisana kao veoma lijepa u dobi od 65 godina, ali kako je doživjela 127 godina njene šezdesete odgovaraju našim tridesetim ili četrdesetim godinama.

Humor

U prepunom tramvaju sjedi svećenik i čita. Iza njegovih leđa jedan čovjek reče drugomu: “Kad bih ja imao bedastog sina, poslao bih ga da postane svećenik.” Svećenik se okrene, pogleda čovjeka i reče: “Vidim da po tom pitanju imate drugačije mišljenje od Vašega oca.”

Poslovice

Djeca dobivaju udarce koji pripadaju roditeljima. (Talijanska)