Duhovna obnova za vjeroučitelje laike

Vepric, 27. ožujka 2010.

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije upriličio je 27. ožujka 2010. godine tradicionalnu duhovnu obnovu za vjeroučitelje laike koja se svake godine održava uoči Cvjetnice u marijanskom svetištu u Vepricu.

 

Program duhovne obnove sadržavao je duhovni nagovor na početku susreta, pokorničko bogoslužje i mogućnost za ispovijed, Euharistijsko slavlje, potom zajednički ručak te križni put.

vjeroucitelji duhovna obnova vepric2010Animator duhovne obnove za stotinjak vjeroučitelja koji su se odazvali ovom pozivu bio je don Jure Vrdoljak, duhovnik u splitskom Nadbiskupskom sjemeništu.

Na početku susreta don Jure se osvrnuo na božansku mudrost nabrajajući njezine kvalitete: poučljivost, postojanost, mirotvornost, nehinjenost. Poseban naglasak stavio je na njezinu čistoću, koja zapravo nije ništa drugo doli svetost na koju su svi pozvani. Pri tom je upozorio da život Bogu posvećenih osoba, kako svećenika tako i laika, nije nimalo lagan: „Oni su pozvani unositi božansku stvarnost u svijet a da istovremeno ne budu od svijeta. Nošeni zanosom i ljubavlju u poučavanju i prenošenju Radosne vijesti, oni odgovaraju na taj poziv.“

Animator je na poseban način izdvojio slušanje Božje riječi, sudjelovanje na sv. misi te molitvu koja vjeroučiteljima pomaže u borbi protiv nesigurnosti, klonulosti i duhovne mlakosti. „Svetost leži upravo u povezanosti s Bogom, koja se ostvaruje kroz razgovor – gdje prestaje razgovor tu prestaje i povezanost, kako s ljudima tako i s Bogom“ – rekao je don Jure. „Kroz molitvu i meditaciju čovjek prepoznaje sebe kao Božjeg slugu koji ima za cilj privući druge ljude ne samome sebi već Bogu, koji je jedino utočište i spasenje“ – dodao je duhovnik.

vjeroucitelji duhovna obnova vepric1a2010

vjeroučitelji pred prvom postajom križnog puta

Na kraju duhovnog nagovora don Jure je uputio nekoliko savjeta vjeroučiteljima za ostvarenje svetosti: živjeti ono što se poučava a ne samo rutinski odrađivati svoj posao, živjeti u zajedništvu s braćom i sestrama te težiti prijateljstvima. „Vjeroučitelj ne smije zaboraviti da on uvodi u tajnu vjere, da se treba brinuti za svakog čovjeka, gajiti duh zajedništva i apostolske zauzetosti te stremiti jednostavnosti i ljubavi“ – zaključio je don Jure.

U drugome dijelu, u pokorničkom bogoslužju, don Jure se zapitao kome i zašto je potrebna duhovna obnova te odgovorio: „Obnova je poziv svima na propitkivanje i pretresanje vlastitoga bića, odnosno na obraćenje. Promijeniti smjer svog životnog puta zapravo bi značilo obratiti se. To podrazumijeva ići protiv struje osrednjosti mentaliteta i duha, težiti višem, usmjeriti se prema Bogu, donositi odluke iz vjere u Boga te nadvladati strah i slabost. Na tom putu obraćenja prvi korak je priznati i reći da trebam Boga da mi daruje svoju nježnost, ljubav i milosrđe ali i pokoru. Ona će paralizirati, ušutkati i uništiti ono nisko u meni. Sve to pomoći će nam da nakon svakog pada pobjedonosno ustanemo.“

vjeroucitelji duhovna obnova vepric12010

molitva pred Gospinom špiljom

Potaknuti don Jurinim nagovorom i razmišljanjima, vjeroučitelji su pristupili sakramentima ispovijedi i euharistije. Nakon toga uslijedio je zajednički ručak a potom je predstojnik don Josip Periš predvodio križni put kojeg je sastavila i prilagodila liku i poslanju svojih kolega i kolegica vjeroučiteljica Marina Šimić. Duhovno okrijepljeni vjeroučitelji su spontano nastavili zajedničko druženje u prostorima svetišta.

Ana Jeličić i Višnja Mila

Zanimljivosti

Bičevani su u Isusovo vrijeme smjeli biti robovi, ratni zarobljenici i tuđinci, a rimski građani nikako.

Humor

Dolazi čovjek na zavod za zapošljavanje i pita ima li posla za njega. Njegova savjetnica odgovara: ‘Ima: plaća 5.000 eura mjesečno, dva mjeseca godišnjeg, službeni auto, radno vrijeme od 11 do 15h.’ ‘Vi to mene zezate!?!’ – ‘A tko je prvi počeo?’

Poslovice

Grubost je pokušaj slabog čovjeka da bude jak. (Matthew Casy)