Dvostruki pobjednici državnog natjecanja iz Splita

Varaždin, 7.-9. svibnja 2008.

Ekipe Osnovne škole Sućidar Split i splitske Nadbiskupijske klasične gimnazije “Don Frane Bulić” iz Splitsko-makarske nadbiskupije pobjednici su ovogodišnje vjeronaučne olimpijade – državnog natjecanja u vjeronauku za osnovne i srednje škole, koje se održava u Varaždinu od 7. do 9. svibnja u organizaciji Glasa Koncila i Maloga koncila, Nacionalnog katehetskog ureda i Agencije za odgoj i obrazovanje.

 Prošlogodišnje dvostruke pobjednike iz Varaždinske biskupije naslijedili su dvostruki pobjednici iz Splitsko-makarske nadbiskupije te time sa sjevera na jug Hrvatske odveli domaćinstvo iduće državne olimpijade.
Članovi triju prvoplasiranih ekipa na svečanoj završnici u četvrtak 8. svibnja primili su zlatne, srebrne, odnosno brončane olimpijske medalje “Glasa Koncila – MAK-a” i pisana priznanja, a njihove škole prvi put ove godine prigodne plakete – staklene skulpture. Svim ekipama i njihovim mentorima uručene su također pisane zahvale za sudjelovanje.
Pobjedničku ekipu iz Osnovne škole Sućidar čine Ana Bracić, Josip Galić, Antonia Senta i Ana Šušić, a vodi ih mentor-vjeroučitelj don Ivan Čotić. Obradovani pobjedom istaknuli su kako su uložili puno truda u pripreme za natjecanje te da im se trud zaista isplatio. Srednjoškolsku ekipu čine Jelena Dedić, Ana Ozretić, Zrinka Pribudić i Vedran Volarević, a vodi je mentorica s. Petra Šakić.

olimpijada pobjednici 2008

Svečanost proglašenja pobjednika i uručenja nagrada održana je u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije, gdje je sve sudionike natjecanja pozdravio predsjednik Državnog povjerenstva dr. Josip Šimunović. Varaždinski biskup Josip Mrzljak uručio je zlatne medalje članovima pobjedničkih ekipa te im čestitao na postignutom uspjehu. Direktor Glasa Koncila vlč. Nedjeljko Pintarić uručio je srebrne medalje drugoplasiranima, ekipi Osnovne škole “Josip Kozarac” iz Vinkovaca (Đakovačka i Srijemska biskupija) i ekipi Prve sušačke hrvatske gimnazije iz Rijeke (Riječka nadbiskupija). Brončane medalje trećeplasiranima, ekipi Osnovne škole iz Kumrovca i ekipi V. gimnazije iz Zagreba (obje iz Zagrebačke nadbiskupije), uručio je prof. Tomislav Tomasić, tajnik Agencije za odgoj i obrazovanje. Čestitke i zahvale svim sudionicima uputila je i tajnica Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije Anita Matković, kazavši kako će HBK nagraditi tri prvoplasirane ekipe putovanjem u Istru od 23. do 27. lipnja, a Glas Koncila istim putovanjem nagradit će i četvrte ekipe, s obzirom da se za treća mjesta vodila velika uravnotežena “bitka pripetavanjem” u posljednjem krugu natjecanja u igri Milijunak. Pisane zahvale i priznanja svim ekipama sudionicima uručio je vlč. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda Varaždinske biskupije.
Vjeronaučna natjecanja započela su istoga dana ujutro, a domaćini su bile škole – prošlogodišnji državni prvaci. Vjeroučenici osnovnih škola ove školske godine za olimpijadu su se pripremali kroz građu s temom “Život prve Crkve”, a vjeroučenici srednjih škola marljivo su prolazili građu s temom “Isus Krist”. Sedamnaest ekipa osnovnih škola okupilo se na natjecanju u prostorijama Osnovne škole “Vladimir Nazor” u Svetom Iliji, gdje su se natjecale u pojedinačnom rješavanju različitih pisanih testova te u ekipno zajedničkoj igri fotoslagalice. Petnaest ekipa srednjih škola okupilo se na natjecanju u dvorani Prve gimnazije u Varaždinu, gdje su nakon pisanih testova ekipe zajedno rješavale križaljku s rebusom. U popodnevnim satima natjecatelji su obišli više muzeja i crkava grada Varaždina (Entomološki muzej, Gradski muzej u Starom gradu, župnu crkvu sv. Nikole te franjevačku crkvu i uršulinsku crkvu sa samostanima). Zatim su svi zajedno sudjelovali u katedrali na misi koju je predvodio biskup Mrzljak u zajedništvu s vlč. Josipom Šimunovićem, te više predstojnika biskupijskih katehetskih ureda i mentora-vjeroučitelja. Liturgijsko pjevanje predvodio je Biskupijski zbor mladih, koji je slavlje zaključio himnom “Postojani” petog Susreta hrvatske katoličke mladeži Varaždin 2008. U večernjim satima objavljeni su rezultati prva dva kruga natjecanja, a prvih pet plasiranih ekipa sudjelovalo je u trećem završnom krugu natjecanja – igri “Tko želi biti Isusov milijunak”. Od osnovnih škola u treći krug plasirale su se i ekipe OŠ “August Cesarec” Ivankovo (Đakovačka i Srijemska biskupija) i OŠ “August Šenoa” Zagreb, a od srednjih škola i ekipe Turističko-ugostiteljske škole iz Šibenika i Gimnazije Petra Preradovića iz Virovitice (Požeška biskupija). Završni krug natjecanja za ekipe osnovnih škola održan je u prostorijama Svećeničkog doma, a za ekipe srednjih škola u dvorani Pastoralnog centra, gdje su se i sve ekipe okupile na svečanosti proglašenja rezultata. Ekipe biskupije domaćina plasirale su se na 7. (OŠ Štrigova), 9. (OŠ Sveti Ilija), te na 11. mjesto (Prva gimnazija Varaždin). Vjeronaučna olimpijada završava u petak 9. svibnja zajedničkim izletom svih sudionika u dvorac Trakošćan u Hrvatskom zagorju. (IKA)

Zanimljivosti

Konoplja je u razdoblju od 3000 godina, sve do 1883., bila bila najkorisnija biljka. Koristila se za izradu tkanina, sapuna, papira, lijekova i ulja.

Humor

Na satu vjeronauka: – Koja je razlika između kršćanskoga i muslimanskog braka? – Muslimani smiju imati više žena a kršćani samo jednu. I to se zove monotonija.

Poslovice

Vreća škrtca nema vrha, a vreća rasipnika nema dna. (Rumunjska poslovica)