Ekipa OŠ Sućidar po četvrti put prva na državnoj vjeronaučnoj olimpijadi

Hvar, 23. – 25. ožujka 2011.

Državno natjecanje iz vjeronauka za osnovne i srednje škole, koje ove godine obrađuje temu “Marija – Isusova i naša majka”, započelo je u četvrtak 24. ožujka u Hvaru, u prostorijama tamošnje osnovne i srednje škole.

Sve sudionike vjeronaučne olimpijade, koju već desetak godina zajedno organiziraju Agencija za odgoj i obrazovanje, Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije i Glas Koncila, pozdravio je u velikoj sportskoj dvorani prije pismenog dijela natjecanje ravnatelj škole mr. Duško Kovačić.

drzavno natjecanje vjeronauk olimpijada2011

najbolji među osnovnoškolskim ekipama

Živim ritmovima i prigodnim plesom, članice školske plesne skupine brzo su “razbudile” nazočne sudionike državnog natjecanja iz vjeronauka, koje su svojom nazočnošću ohrabrili i hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk i ravnatelj Državne agencije za odgoj i obrazovanje prof. Vinko Filipović, viši savjetnici za vjeronauk iz Splita, Rijeke i Zagreba, predsjednica Državnog povjerenstva za natjecanje iz vjeronauka prof. dr. s. Valentina Mandarić s članovima povjerenstva te djelatnici škole.

Na upute za provođenje natjecanja podsjetila je Anita Matković iz NKU, zaželjevši svima uspješno i plodonosno jednosatno ispunjavanje zahtjevnih pismenih testova. Nakon toga su članovi Državnog povjerenstva poveli 17 skupina osnovnih škola i 15 srednjoškolskih ekipa u učionice na pismene testove. Dopodnevni program završen je obilaskom znamenitosti grada Hvara.

Poslijepodnevni dio nastavljen je s ekipnim dijelom natjecanja u predstavljanju projekata, misnim slavljem u hvarskoj katedrali Sv. Stjepana te večernjim kulturno-zabavnim programom.

Srednja škola Hvar sa 145 osvojena boda i Osnovna škola Sućidar iz Splita sa 142 boda pobjednici su državnog natjecanja iz vjeronauka, završenog u petak 25. ožujka u suncem okupanom gradu Hvaru o temi “Marija – Isusova i naša majka”. Između petnaest srednjoškolskih ekipa drugo je mjesto osvojila III. gimnazija iz Zagreba, a treće Turističko-ugostiteljska škola iz Šibenika. Osnovnoškolskih sedamnaest ekipa iznjedrilo je na drugo mjesto OŠ Luka iz Zagreba te OŠ Hvar iz Hvara.

Priznanja i darove nagrađenima uručili su direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić, Tomislav Tomasić iz Agencije za odgoj i obrazovanje, te prvoplasiranim pobjednicima hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk, koji nije krio zadovoljstvo što su na pobjedničkim postoljima čak dvije ekipe iz njegove biskupije.

drzavno natjecanje vjeronauk olimpijada2011a

pobjedničke ekipe s biskupom i sa svojim mentorima

Uime domaćina tople riječi zahvale na sudjelovanju i organizaciji izrekao je predstojnik Katehetskog ureda Hvarske biskupije don Mili Plenković. “Hvala na ljepoti koju pronosite i kojom ste uljepšali ovih dana grad Hvar”, rekao je don Plenković istaknuvši zajedništvo koje je pokrenulo hvarsku župu, brojne pojedine i gradske institucije u zajedničkom cilju – što boljoj organiziranosti vjeronaučne olimpijade, u čemu su i uspjeli.

Kako je biskup Štambuk rekao na završetku vjeronaučne olimpijade i dodjele nagrada u hotelu Amfora, Hvarani su obranili naslov i osvojili novi, a svi sudionici obogatili Hvar svojom nazočnošću koja je plod mladosti, pameti, inteligencije, radišnosti i jednostavnosti. Podsjetivši na glavnu misao iz propovijedi u hvarskoj katedrali, na kojoj su bili svi sudionici olimpijade kao i mnogi Hvarani – “glavna je stvar da glavna stvar ostane uvijek glavna stvar” – biskup Štambuk je čestitao svima ime cijele Hrvatske biskupske konferencije, zaželjevši im da donose plodove u svakodnevnom životu i obećavši također da će za pobjednike uslijediti i nagradno putovanje.

S novim iskustvima doživljenima ispod svodova hvarske osnovne i srednje škole, gdje su pisali pismeni dio natjecanja, te iz hotela Amfora u kojem su prezentirali svoje projekte o marijanskim crkvama i pobožnostima u svojim nad/biskupijama i sudjelovali na Milijunaku, sudionici vjeronaučne olimpijade su prije ukrcavanja na trajekt prema Splitu obišli Jelsu, Vrbosku i Stari Grad, nadopunivši tako brojne informacije i dojmove s otoka i grada Hvara, koji je već stoljećima ne samo svjetionik mornarima, nego i svjetionik vjere u onu ženu i majku – Bogorodicu – koju mornari oduvijek nazivaju “Zvijezda mora”.

tekst IKA, foto Glas koncila

Zanimljivosti

Vitelije, pretpostavljeni Poncija Pilata naredio je ovome da se opravda caru zato što je dao smaknuti vođe Samarijanaca koji su se okupili na brdu Gerizim u potrazi za svetim posudama iz zavjetnog šatora i za još neke ispade. Tiberije je umro prije nego je Pilat stigao u Rim.

Humor

Za vrijeme propovijedi, koja se poprilično otegla, župnik načas prekine govor uz ispriku: – Nadam se da mi nećete zamjeriti, zaboravio sam sat na stolu. Iz pozadine se čuje duboki muški glas: – Ne brinite, velečasni, u sakristiji imamo kalendar…

Poslovice

Nije sretan onaj tko ima ono što želi, već onaj koji ne želi ono što nema. (Latinska)