Ekipa OŠ Sućidar po četvrti put prva na državnoj vjeronaučnoj olimpijadi

Hvar, 23. – 25. ožujka 2011.

Državno natjecanje iz vjeronauka za osnovne i srednje škole, koje ove godine obrađuje temu “Marija – Isusova i naša majka”, započelo je u četvrtak 24. ožujka u Hvaru, u prostorijama tamošnje osnovne i srednje škole.

Sve sudionike vjeronaučne olimpijade, koju već desetak godina zajedno organiziraju Agencija za odgoj i obrazovanje, Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije i Glas Koncila, pozdravio je u velikoj sportskoj dvorani prije pismenog dijela natjecanje ravnatelj škole mr. Duško Kovačić.

drzavno natjecanje vjeronauk olimpijada2011

najbolji među osnovnoškolskim ekipama

Živim ritmovima i prigodnim plesom, članice školske plesne skupine brzo su “razbudile” nazočne sudionike državnog natjecanja iz vjeronauka, koje su svojom nazočnošću ohrabrili i hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk i ravnatelj Državne agencije za odgoj i obrazovanje prof. Vinko Filipović, viši savjetnici za vjeronauk iz Splita, Rijeke i Zagreba, predsjednica Državnog povjerenstva za natjecanje iz vjeronauka prof. dr. s. Valentina Mandarić s članovima povjerenstva te djelatnici škole.

Na upute za provođenje natjecanja podsjetila je Anita Matković iz NKU, zaželjevši svima uspješno i plodonosno jednosatno ispunjavanje zahtjevnih pismenih testova. Nakon toga su članovi Državnog povjerenstva poveli 17 skupina osnovnih škola i 15 srednjoškolskih ekipa u učionice na pismene testove. Dopodnevni program završen je obilaskom znamenitosti grada Hvara.

Poslijepodnevni dio nastavljen je s ekipnim dijelom natjecanja u predstavljanju projekata, misnim slavljem u hvarskoj katedrali Sv. Stjepana te večernjim kulturno-zabavnim programom.

Srednja škola Hvar sa 145 osvojena boda i Osnovna škola Sućidar iz Splita sa 142 boda pobjednici su državnog natjecanja iz vjeronauka, završenog u petak 25. ožujka u suncem okupanom gradu Hvaru o temi “Marija – Isusova i naša majka”. Između petnaest srednjoškolskih ekipa drugo je mjesto osvojila III. gimnazija iz Zagreba, a treće Turističko-ugostiteljska škola iz Šibenika. Osnovnoškolskih sedamnaest ekipa iznjedrilo je na drugo mjesto OŠ Luka iz Zagreba te OŠ Hvar iz Hvara.

Priznanja i darove nagrađenima uručili su direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić, Tomislav Tomasić iz Agencije za odgoj i obrazovanje, te prvoplasiranim pobjednicima hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk, koji nije krio zadovoljstvo što su na pobjedničkim postoljima čak dvije ekipe iz njegove biskupije.

drzavno natjecanje vjeronauk olimpijada2011a

pobjedničke ekipe s biskupom i sa svojim mentorima

Uime domaćina tople riječi zahvale na sudjelovanju i organizaciji izrekao je predstojnik Katehetskog ureda Hvarske biskupije don Mili Plenković. “Hvala na ljepoti koju pronosite i kojom ste uljepšali ovih dana grad Hvar”, rekao je don Plenković istaknuvši zajedništvo koje je pokrenulo hvarsku župu, brojne pojedine i gradske institucije u zajedničkom cilju – što boljoj organiziranosti vjeronaučne olimpijade, u čemu su i uspjeli.

Kako je biskup Štambuk rekao na završetku vjeronaučne olimpijade i dodjele nagrada u hotelu Amfora, Hvarani su obranili naslov i osvojili novi, a svi sudionici obogatili Hvar svojom nazočnošću koja je plod mladosti, pameti, inteligencije, radišnosti i jednostavnosti. Podsjetivši na glavnu misao iz propovijedi u hvarskoj katedrali, na kojoj su bili svi sudionici olimpijade kao i mnogi Hvarani – “glavna je stvar da glavna stvar ostane uvijek glavna stvar” – biskup Štambuk je čestitao svima ime cijele Hrvatske biskupske konferencije, zaželjevši im da donose plodove u svakodnevnom životu i obećavši također da će za pobjednike uslijediti i nagradno putovanje.

S novim iskustvima doživljenima ispod svodova hvarske osnovne i srednje škole, gdje su pisali pismeni dio natjecanja, te iz hotela Amfora u kojem su prezentirali svoje projekte o marijanskim crkvama i pobožnostima u svojim nad/biskupijama i sudjelovali na Milijunaku, sudionici vjeronaučne olimpijade su prije ukrcavanja na trajekt prema Splitu obišli Jelsu, Vrbosku i Stari Grad, nadopunivši tako brojne informacije i dojmove s otoka i grada Hvara, koji je već stoljećima ne samo svjetionik mornarima, nego i svjetionik vjere u onu ženu i majku – Bogorodicu – koju mornari oduvijek nazivaju “Zvijezda mora”.

tekst IKA, foto Glas koncila

Zanimljivosti

Panamski biskup Tomas de Berlange istraživao je Galapagos točno 300. godina prije Charlesa Darwina. U svojim bilješkama spominje morske guštere, slonovske kornjače, egzotične ptice. Ova stvorenja u njegovo vrijeme nisu se bojala ljudi. Strah od ljudi pojavio se s redovitim dolascima pomoraca koji su obnavljali zalihe mesa slonovskim kornjačama.

Humor

Škrtac na umoru, žali se svećeniku, prije ispovijedi, da bi mu bilo lakše otići s ovoga svijeta kada bi mogao ponijeti i svoj novac. Ispovjednik ga tješi riječima: Novac bi Vam tamo ionako izgorio ili bi se rastopio.

Poslovice

Hrabrost je strah koji je izgovorio molitvu. (Anoniman)