Ekipe Splitsko-makarske nadbiskupije osvojile prva tri mjesta na državnoj olimpijadi

Krapinske Toplice, 19. - 21. svibnja 2010.

Ne nije treća sreća nego je ekipa OŠ Sućidar iz Splita pod vodstvom vjeroučitelja don Ivana Čotića po treći put za redom postala pobjednik Vjeronaučne olimpijade za učenike osnovnih škola.

Ekipe iz naše Nadbiskupije osvojile su i drugo i treće mjesto tako da su prva tri mjesta državnog natjecanja u stvari preslik ljestvice nadbiskupijskog natjecanja Splitsko-makarske nadbiskupije.

Na srednjoškolskom državnom natjecanju ekipa Treće gimnazije iz Splita, jedini predstavnik naše nadbiskupije osvojila je drugo mjesto.

Državno natjecanje iz vjeronauka – vjeronaučna olimpijada za osnovnu i srednju školu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Nacionalnog katehetskog ureda HBK održalo se u Krapinskim toplicama od 19. do 21. svibnja u hotelu Aquae Vivae. Dok su prošle godine svi putovi vodili u Split, ove godine smo se uputili na dugački put prema Zagorju. Zajedničkim autobusom su krenule splitske, šibenske i zadarske ekipe. Još na samom početku putovanja iskrsnuo je mali problem: umjesto novom cestom prisilna vožnja zaobilaznom starom kliškom cestom do Dugopolja oduljila se preko svake mjere. Neki su pomislili kako je to loš znak: ako nam već na polasku „zapinje”, kako li će tek biti na samom natjecanju? Međutim, sve „nevolje” završile su na kliškoj cesti jer je rezultat natjecanja bio više nego dobar. Štoviše – izvrstan! No, krenimo redom.

pobjednici drzavno natjecanje vjeronauk2010

pobjednička ekipa s nagradama

U Krapinskim toplicama okupilo se 19 ekipa iz osnovnih te 14 iz srednjih škola. Nakon smještaja u hotelu i večere uputili smo se u dvoranu gdje je bilo svečano otvorenje natjecanja na temu: „Kardinal Alojzije Stepinac – uzor svećenika”. Predsjednica Državnog povjerenstva za organizaciju i provedbu natjecanja s. Valentina Mandarić pozdravila je nazočne i predstavila goste. Nakon toga su se uzvanici obraćali skupu uz prigodni program i predstavljanje ekipa.

Premda se sljedećeg dana vodila „bitka” za pobjedu, Stepinčev duh međusobnog uvažavanja, prihvaćanja i radosti osjećao se kod svih natjecatelja. Bilo je očito da se lik ovoga duhovnog velikana urezao u srca i duše naših vjeroučenika koji su se međusobno prihvaćali i u stankama družili kao da nisu konkurencija jedni drugima. Natjecanje se sastojalo od tri kruga: test i predstavljanje projekta za sve ekipe te „Tko želi biti Isusov mili-junak” za pet najboljih u trećem krugu. U prvom krugu natjecanja svaki član ekipe je pojedinačno rješavao test, a bodovi su se zbrajali. Svaka škola je nasumce izabrala zaporku koja se otvorila tek sljedećeg dana nakon što su završena prva dva kruga natjecanja. Dok je Državno povjerenstvo ispravljalo testove matjecatelji su zajedno sa svojim mentorima hodočastili Gospi Jeruzalemskoj na Trški Vrh. Drugi krug natjecanja započeo je nakon ručka. On se sastojao od prezentiranja projekta “Uzor svećenika u našoj nad/biskupiji”. Ekipe su predstavljale svoje uradke tročlanom povjerenstvu. Svaki član povjerenstva samostalno je vrednovao rad te se za konačnu ocjenu uzeo prosjek. Euharistijsko slavlje za natjecatelje na završetku dana predvodio je ravnatelj GK Nedjeljko Pintarić u župnoj crkvi.

drzavno natjecanje vjeronauk olimpijada2010a

predstavnici naše nadbiskupije na okupu

Nakon što je Povjerenstvo objavilo privremene rezultate u petak ujutro bilo je očito da će pobjednik za srednje škole biti SŠ „Hvar” na čelu sa svojim mentorom don Milijem Plenkovićem. Na vrhu ljestvice za osnovne škole pojavila se „zlatna” ekipa iz osnovne škole „Sućidar”. Neke ekipe su tražile uvid u svoje testove te je uloženo i nekoliko žalbi. S obzirom da je Povjerenstvo trebalo ispraviti neke greške odužilo se vrijeme do objavljivanja konačne ljestvice poretka što nije omelo natjecatelje da pjesmom izraze svoju radost i mladenačko oduševljenje. Široki hodnik u kojemu su natjecatelji čekali rezultate odjekivao je dalmatinskim, rodoljubnim i duhovnim pjesmama. Doista, velik je Bog…

„Nije bilo bitno pobijediti, već sudjelovati i družiti se s prijateljima”, govorili su vjeroučenici, a svojim ponašanjem to i potvrdili. No, pobjedniku ipak treba stisnuti ruku, a Splitsko-makarska nadbiskupija ove godine ima razloga za veliko slavlje. U kategoriji osnovnih škola po treći puta za redom prvaci su Osnovna škola „Sućidar” u sastavu: Luka Donadini, Mateja Gudelj, Andrea Vodanović i Josip Galić pod vodstvom vjeroučitelja don Ivana Čotića. Drugo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole „Ivan Mažuranić”, Obrovac Sinjski u sastavu: Ivana Poljak, Ivna Mravak, Petra Maglica, Ines Barać s mentoricom s. Vjerom Gulić. Treće mjesto osvojila je Osnovna škola „Kamešnica”, Otok u sastavu: Sara Pavlinušić, Kristina Đula, Kristina Kondža, Sara Norac-Kljajo s mentoricom Vesnom Škopljanac-Mačina. Još jedno odličje ide u Split. U kategoriji srednjih škola drugo mjesto osvojila je III. Gimnazija u sastavu: Ivana Čavka, Jelena Grbeša, Anamarija Čavka i
Anđela Perišić pod vodstvom mentorice s. Darije Bota. Jednako tako smo se radovali osvojenom prvom mjestu SŠ Hvar jer, premda su druga biskupija, za nas su naši i od srca im čestitamo.

natjecanje vjeronauk drzavno 2010b

zadatak koji donosi najviše bodova – pisani test

Na pravu pobjedu i pravi smisao natjecanja ukazao je natjecateljima novoimenovani pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski prigodom uručenja priznanja i nagrada rekavši: „S jedne strane pred sobom imate blaženog Alojzija Stepinca kao uzora, a s druge strane nas svećenike danas u kojima vidite naše slabosti. Znam da to zbunjuje, znam da je teško povezati jedno s drugim i općenito je danas teže biti vjernik nego li prije zato što je danas mnoštvo utjecaja i različitih stvari koje ulaze u vaš život. Stoga vam čestitam na hrabrosti što ste izabrali Krista, što se usuđujete živjeti drugačije od javnoga mijenja, što mislite svojom glavom i što želite ostvarivati ideale evanđelja u svome životu”. Pozvao je zatim vjeroučenike da se mole za svoje svećenike kako bi upravo oni mogli nasljedovati divni primjer života i rada blaženog Alojzija Stepinca, a zatim sve prisutne i nasmijao obrativši se pobjednicima riječima: „Došli s juga i potukli nas na našem terenu!”

Doista smo ponosni što je od šest prvih mjesta u osnovnoj i srednjoj školi pet odličja otišlo na jug. Ali, još smo ponosniji na naše vjeroučenike koji su svojim ponašanjem pokazali kako se može biti mlad, razigran i pun duha. Nakon kratkog posjeta svetištu u Mariji Bistrici uputili smo se kućama. Vjeroučenici su u autobusu spontano govorili što će od ovoga natjecanja ponijeti dalje u svoj život. Mahom su to bile riječi divljenja prema Alojziju Stepincu, njegovoj vjeri, ljubavi prema svakom čovjeku, a napose hrvatskome narodu te njegovoj postojanosti i vjernosti. Ako nešto od ovoga bude zalog budućnosti ovih mladih naraštaja, onda doista ima ima smisla svaka minuta provedena s njima u pripremi za natjecanje. Dao Bog da tako i bude.

Mirjana Vučica

Zanimljivosti

Saladinov brat Malek al-Adel Seifed-Din koji je izgubio osjetilo mirisa doživio je čudesno ozdravljenje za vrijeme hodočašća Gospi od Saidnaya (marijansko svetište 20 km od Damaska). U znak zahvalnosti poklonio je svetištu zlatnu ružu ukrašenu draguljima od koje je kako tradicija pripovijeda zamirisala cijela Sirijska pustinja. Ova se tradicija povezuje sa zazivom “Ružo otajstvena”.

Humor

Među akviziterima najuspješniji prodavač Biblija bio je jedan mucavac. Ostali ga upitaju u čemu je tajna njegova uspjeha. Ja dođem na vrata i kažem: Kuuuupiiite ovu Bibliiju ili ćuuu vam je pppppročitat! – odgovori ovaj.

Poslovice

Ljudi se poznaju po znoju i po danoj riječi. (Arapska)