Godišnja skupština društva "Svjedok"

Split, 10. lipnja 2006.

Javno vjerničko društvo svjetovnih vjeroučitelja ove nadbiskupije „Svjedok“ održalo je svoju redovitu godišnju skupštinu 10. lipnja u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, kojoj je nazočilo oko 150 vjeroučitelja. Uz redovite točke programa godišnje skupštine, ovaj put zbog aktualnosti je uvrštena i tema HNOS-a, što je bio razlog da su se ovoj skupštini na preporuku predstojnika KU mr. don Josipa Periša odazvali i vjeroučitelji koji nisu laici.

 

godisnja skupstina 2006Nakon uvodnih riječi predstojnika Periša o temeljnim postavkama HNOS-a i opravdane implementiranosti vjeronauka u taj projekt, vjeroučiteljima se obratio i nadbiskup msgr. dr. Marin Barišić, poručivši vjeroučiteljima: – Najkraći put učenja je osobni primjer. Pojam vjerovati znači i susret, a to onda nije samo informacija nego i formacija. Naziv vašeg društva je ‘Svjedok’ što bih i sam želio biti. Vaš rad je neizmjeran i za osobni život pojedinca, a nema boljega puta od Onoga koji je ne samo Put, nego i cilj istina i život.

pedagoginjaO HNOS-u kroz pozitivna iskustva, ostvarenja i poteškoće govorila je Ivanka s. Klaudija Todorić, psiholog u OŠ „Marjan“ u kojoj se eksperimentalno provodi ovaj program. Ona je istaknula temeljne odrednice odgojno-obrazovnog rada u školi prema HNOS-u, među kojima ističemo: Škola prema mjeri učenika; odvijanje nastave i izvan školske učionice; istraživačko učenje; maksimalna individualizacija programa; veća suradnja s roditeljima; korelacija s drugim predmetima, te još neke. Ova potonja odrednica bila je uzrokom mnogih pitanja u tematskoj raspravi. Pitanje koje je izbilo na sami vrh rasprave odnosilo se na unutrašnju organičku strukturu nastave vjeronauka te njeno moguće urušavanje u korelaciji s drugim predmetima. Predavačica je na to odgovorila da korelacija nije nužna ako vjeroučitelj smatra da nema dovoljno dodirnih točaka za njenu izvedbu, te je istaknula da je osoba vjeroučitelja   ta koja treba procijeniti intenzitet takvog oblika suradnje. Svakako, ona je u svom izlaganju zorno prikazala pozitivna iskustva korelacije vjeronauka s drugim predmetima.

U drugom dijelu programa vjeroučiteljica Nives Muše je predstavila misijsku udrugu „Zdenac“, te pozvala vjeroučitelje na tješnju suradnju vjeroučitelja kroz ulogu vanjskih suradnika. Među izvješćima o planovima i radu pojedinih odbora predstavljena je i web stranica Katehetskog ureda.

Predstojnik Periš je u završnom dijelu programa retrospektivno iznio stručne aktivnosti vjeroučitelja u protekloj školskoj godini. Njegovim zahvalnim, ali i pohvalnim riječima svim vjeroučiteljima na kvalitetnoj suradnji, završila je svoj rad skupština „Svjedoka“.

Slavko Jerončić

Zanimljivosti

Časopis Association for Psychological Science objavio je 2010. rezultate psiholoških istraživanja koji pokazuju da smo prema ljudima koji su ljubomorni na nas ljubazniji i to prema onima koji su ljubomorni tzv. zlonamjernom zavišću više nego prema onima koji su benigno ljubomorni. Benigne ljubomore je ljubomora u kojoj je izražena motivacija za poboljšanje sebe, a kod zlonamjerne je ljubomore karakteristična želja da se uništi uspješna osoba.

Humor

– Što ti se ne sviđa u ovoj knjizi za lektiru? – Prevelik je razmak između prve i zadnje stranice.

Poslovice

Zrno pijeska u oku može sakriti cijelu planinu! (Japanska poslovica )