Izašao novi 13. broj Svjedoka “15 godina vjeronauka u školi“

Split, 18. studenoga 2006.

Iz tiska je izišao trinaesti broj Svjedoka – godišnjeg glasila vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije naslovljen Petnaest godina vjeronauka u školi. Prvotna mu je svrha promovirati katolički vjeronauk prema smjernicama Hrvatskoga nacionalnog obrazovnog standarda.

svjedok naslovnica 13a

U školskoj godini 2006./2007. nastavu vjeronauka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji pohađa 97 % učenika u osnovnim, 94% u srednjim školama i 97% učenika u Centrima za osobe s posebnim potrebama.

Nakon nadbiskupove poruke za početak nove školske i vjeronaučne godine Svjedok u rubrici Stručno usavršavanje donosi niz vrijednih priloga sa nadbiskupijskih stručnih skupova održanih u studenome prošle i u veljači tekuće godine te osvrt na Katehetske ljetne škole održane u Splitu krajem kolovoza ove godine.

U rubrici „Statistika“ objavljeni su podatci o pohađanju vjeronauka na području Splitsko-makarske nadbiskupije. U školskoj godini 2006./2007. nastavu vjeronauka pohađa 96,62 % učenika u osnovnim, 93,97 % učenika u srednjim školama, a u Centrima za osobe s posebnim potrebama 97 % učenika. U rubrici je donijet i popis vjeroučitelja pripravnika, vjeroučitelja koji su kroz proteklu školsku godinu položili stručni ispit, a potom i pregledan raspored vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama te u Centrima za osobe s posebnim potrebama.

Osobita pozornost posvećena je oglednim katehezama za osnovnu i srednju školu koje se nalaze u rubrici „Kateheze“. U ovom je broju objavljeno devet katehetskih modela V. nastavne cjeline za 4. razred osnovne škole, Na Isusovu putu – slijedimo njegovo djelo, zatim pet razrađenih katehetskih modela za III. razred srednje škole: tri kateheze nastavne cjeline Odnos prema drugim ljudima i društvu u kojem živimo i dvije kateheze nastavne cjeline Živjeti u istini. Ovi razrađeni katehetski modeli bit će sigurno vjeroučiteljima od velike koristi, osobito zbog činjenice da još nemamo priručnika i radne bilježnice za četvrti razred osnovne niti udžbenika za treći razred srednje škole.

Rubrika naslovljena Događaji, iskustva, razmišljanja donosi niz edukativnih razmišljanja o suvremenim temama, primjerice: pitanje HNOS-a kao izazova vjeronauku, programa zdravstvenoga odgoja i obrazovanja u školi, pokreta scijentologije, Opusa Dei i dr. K tome, „Svjedok“ donosi i šire osvrte na važnije događaje kao što su: vjeronaučne olimpijade u osnovnoj i srednjoj školi, susret maturanata i izlet vjeroučitelja. Na kraju ove rubrike vrijedno je pročitati nekoliko osobnih razmišljanja i poetskih izričaja vjeroučitelja.

Na zadnjim stranicama nalazi se pregled rada Katehetskog ureda i plan rada za novu školsku i vjeronaučnu godinu. „Svjedok“ se na ovaj način doista pokazuje kao vrijedno i korisno sredstvo u promicanju vjeronauka u školi. Dijeli se besplatno svim vjeroučiteljima, školama i župnim uredima na području Splitsko-makarske nadbiskupije. A svim zainteresiranim čitateljima, osobito vjeroučiteljima iz drugih nad/biskupija, nudimo mogućnost preuzimanja cjelovitog primjerka u PDF formatu.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Nomadski narod Masai koji živi u Keniji i Tanzaniji vjeruje da njihov bog Engai proizvodi gromoglasne zvukove na vrhu svete planine Ol Doino Lengai. Planina je inače jedini aktivni vulkan ove vrste u svijetu – izbacuje sodu i tutnji. Posljednja erupcija bila je 1967. Masai stoljećima hodočaste u podnožje planine kako bi molili za kišu: Eng kare! Eng kare!

Humor

Želiš godišnji odmor? NE MOŽE! Godina ima 365 dana. Dnevno spavaš 8 sati, što godišnje iznosi 122 dana. Ostaje 243 dana. Dnevno imaš 8 sati odmora, što iznosi dodatnih 122 dana. Ostaje 121 dan. 52 dana godišnje su nedjelje, kada se ne radi i ostaje 69 dana. 52 dana godišnje su subote, kada se također ne radi i ostaje 17 dana. Dnevno imaš pola sata pauze, što godišnje iznosi 7 dana. Ostaje 10 dana. 9 dana godišnje su blagdani, pa ostaje jedan jedini radni dan. Taj dan je 1. svibnja, Praznik rada, te se na taj dan ne radi. Kako pored svega ovoga uopće možeš tražiti godišnji odmor?!?

Poslovice

Mnogima bi se dopao da se nisi trudio dopasti se svima. (Latinska poslovica)