Izašao novi broj Svjedoka

Split, studeni 2008.

Iz tiska je izišao petnaesti broj Svjedoka – godišnjak Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Dvije su glavne teme koje obilježavaju ovaj novi broj: „Vrjednovanje u nastavi vjeronauka“ i „Teologija simbola u nastavi vjeronauka“.

 

svjedok 15U uvodniku, kojeg potpisuje uredništvo i naslovljenom „Vjeronauk u školi u službi Riječi Božje“, vjeroučiteljima se stavlja za primjer njihova navjestiteljskog poslanja u školi lik i djelo sv. Pavla u čijoj se godini upravo nalazimo. U tom smislu sv. Pavao obilježava i naslovnu stranicu novoga „Svjedoka“. Slijedi zatim nadbiskupova poruka koju je uputio svima onima koji se bave odgojem i obrazovanjem prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine.

Nakon toga slijede standardne rubrike „Svjedoka“ po kojima je ovaj godišnjak dobio svoju prepoznatljivu strukturu i ustaljenu koncepciju.

U rubrici Stručno usavršavanje objavljena su cjelovita predavanja i korisni stručni prilozi iz pedagoških radionica sa dva nadbiskupijska stručna skupa za vjeroučitelje koja su održana u studenome prošle godine i u veljači ove godine. U prvom dijelu objavljena su dva predavanja o vrjednovanju u vjeronaučnoj nastavi te glavni naglasci iz pedagoških radionica o praktičnoj primjeni elemenata vrjednovanja u nastavi vjeronauka. U drugom dijelu može se pročitati predavanje o teologiji simbola te dva priloga o metodičkoj obradi simbola u nastavi vjeronauka.

U rubrici Statistika objavljeni su statistički podatci o pohađanju vjeronauka na području Splitsko-makarske nadbiskupije u osnovnim i srednjim školama, te u Centrima za osobe s posebnim potrebama. U školskoj godini 2008./2009. nastavu vjeronauka u osnovnim školama pohađa 96,82 % učenika, a u srednjim školama 94,69 % učenika. U istoj rubrici donešen je i popis vjeroučitelja pripravnika za ovu školsku godinu te popis vjeroučitelja koji su kroz proteklu školsku godinu položili u Splitu stručni ispit. Potom slijedi pregledan raspored vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama te u Centrima za osobe s posebnim potrebama. Radi se o podatcima koji imaju vrlo vrijednu dokumentarnu vrijednost.

U rubrici Kateheze osobita je pozornost posvećena objavi oglednih vjeronaučnih modela, ovaj put samo za osnovnu školu. Objavljeno je šest vjeronaučnih modela za osmi razred osnovne škole koji čine V. nastavnu cjelinu: „U Isusu Kristu upoznajemo pravoga Boga“. Zasigurno će ovi ogledni vjeronaučni modeli biti od velike koristi svim vjeroučiteljima.

Četvrta rubrika, naslovljena Događaji, iskustva, razmišljanja, donosi šire osvrte na neka važnija događanja u organizaciji Katehetskog ureda, te niz edukativnih i kritičkih razmišljanja od strane samih vjeroučitelja o suvremenim temama. Na kraju ove rubrike vrijedno je pročitati i neka osobna iskustva i promišljanja splitskih vjeroučitelja koja odišu poetskim, meditativnim i nadasve iskustvenim izričajem.

U zadnjoj rubrici nalazi se kronika rada Katehetskog ureda kroz prošlu školsku godinu te kalendar rada za tekuću godinu. Svi su tekstovi popraćeni i obogaćeni brojnim fotografijama i ilustracijama.

„Svjedok“ se na ovaj način doista pokazuje kao vrijedno i korisno sredstvo u promicanju vjeronauka u školi. Dijeli se besplatno svim vjeroučiteljima, školama i župnim uredima na području Splitsko-makarske nadbiskupije, te svim Katehetskim uredima i visokom crkvenim učilištima u Republici Hrvatskoj. A svim zainteresiranim čitateljima, a osobito vjeroučiteljima iz drugih nad/biskupija, nudimo u skoro vrijeme mogućnost preuzimanja cjelovitog primjerka u PDF formatu na našim web stranicama.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Indijski sadui i babe mogu legalno konzumirati marihuanu i hašiš, a za vrijeme festivala Kumba Mela droga je dozvoljena svima. Jedan sadu podijeli sa vjernicima koji dolaze kod njega po blagoslov oko pola kilograma trave.

Humor

Zaručnici došli na vjenčanje sa zakašnjenjem od oko sat vremena. Kad su napokon stigli župnik će ljutito: Sljedeći put vas neću čekati ni minute!!!

Poslovice

Kada je ljubav mršava, mane su debele. (Engleska)