Izašao novi broj Svjedoka

Split, prosinac 2009.

Iz tiska je izišao šesnaesti broj Svjedoka – godišnjak Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Dvije su glavne teme koje obilježavaju ovaj novi broj: „Poznajemo li potrebe svojih učenika?“ i „Kristocentričnost vjeronaučne nastave“.

svjedok 16

U uvodniku, kojeg potpisuje uredništvo i naslovljenom „Svjedok našega ‘biti’ i ‘djelovati’“, vjeroučiteljima se stavlja na srce važnost usklađenog kršćanskog života s njihovim profesionalnim djelovanjem u školi. Zato je i ovaj godišnjak pisano svjedočanstvo njihova života i vjeroučiteljskog rada. Slijedi zatim nadbiskupova poruka koju je uputio svima onima koji se bave odgojem i obrazovanjem prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine. U poruci nadbiskup opravdano upozorava na zahtjev cjelovitog učenja o životu na što su pozvane sve odgojno-obrazovne institucije i u čemu svoju povlaštenu zadaću imaju kateheza i vjeronauk.

Nakon toga slijede standardne rubrike „Svjedoka“ po kojima je ovaj godišnjak dobio svoju prepoznatljivu strukturu i ustaljenu koncepciju.

U rubrici Stručno usavršavanje objavljena su cjelovita predavanja i korisni stručni prilozi iz pedagoških radionica sa dva nadbiskupijska stručna skupa za vjeroučitelje koja su održana u studenome prošle godine i u veljači ove godine. U prvom dijelu može se pročitati korisno predavanje o potrebama naših učenika te kako nam poznavanje njihovih temeljnih potreba može pomoći u odgojno-obrazovnome radu. U drugom dijelu objavljena su dva predavanja o kristocentričnoj dimenziji sveukupne teologije, te osobito navještaja i vjeronaučne nastave.

U rubrici Statistika objavljeni su statistički podatci o pohađanju vjeronauka na području Splitsko-makarske nadbiskupije u osnovnim i srednjim školama, te u Centrima za osobe s posebnim potrebama. U školskoj godini 2009./2010. nastavu vjeronauka u osnovnim školama pohađa 96,89 % učenika, a u srednjim školama 95,34 % učenika. U istoj rubrici donešen je i popis vjeroučitelja pripravnika za ovu školsku godinu te popis vjeroučitelja koji su kroz proteklu školsku godinu položili u Splitu stručni ispit. Potom slijedi pregledan raspored vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama te u Centrima za osobe s posebnim potrebama. Radi se o podatcima koji imaju vrlo vrijednu dokumentarnu vrijednost.

U rubrici Kateheze osobita je pozornost posvećena objavi oglednih vjeronaučnih modela za osnovnu i srednju školu. Objavljeno je sedam vjeronaučnih modela za sedmi razred osnovne škole koji čine I. nastavnu cjelinu: „Upoznajmo i izgradimo vlastitu osobnost“, te jedna tema o mladima u potrazi za vrijednostima iz programa drugoga razreda srednje škole. Specifičnost ovih oglednih vjeronaučnih modela jest u tome što su nastali kao plod rada u pedagoškim radionicama i što je u sadržajnoj obradi snažno naglašena kristocentrična dimenzija. Zasigurno će ovi ogledni vjeronaučni modeli biti od velike koristi svim vjeroučiteljima.

Četvrta rubrika – naslovljena Događaji, iskustva, razmišljanja – donosi šire osvrte na neka važnija događanja u organizaciji Katehetskog ureda, te niz edukativnih i kritičkih razmišljanja od strane samih vjeroučitelja o suvremenim temama. Na poseban način izdvajamo zapis sa državnog natjecanja iz vjeronauka koje je ove godine organizirano i održano u Splitu, te dojmljive duhovne crtice, koje su mnogo više od putopisne reportaže, sa hodočašća vjeroučitelja u Svetu zemlju pod geslom „Vjeroučitelji stopama svoga Učitelja“. Stoga s razlogom i korice ovog novog broja „Svjedoka“ čuvat će uspomenu na ovo jedinstveno hodočašće vjeroučitelja. Na kraju ove rubrike vrijedno je pročitati i neka osobna iskustva i promišljanja splitskih vjeroučitelja koja odišu poetskim, meditativnim i nadasve iskustvenim izričajem.

U zadnjoj rubrici nalazi se kronika rada Katehetskog ureda kroz prošlu školsku godinu te kalendar rada za tekuću godinu. Svi su tekstovi popraćeni i obogaćeni brojnim fotografijama i ilustracijama.

„Svjedok“ se na ovaj način doista pokazuje kao vrijedno i korisno sredstvo u promicanju vjeronauka u školi. Dijeli se besplatno svim vjeroučiteljima, školama i župnim uredima na području Splitsko-makarske nadbiskupije, te svim Katehetskim uredima i visokom crkvenim učilištima u Republici Hrvatskoj. A svim zainteresiranim čitateljima, a osobito vjeroučiteljima iz drugih nad/biskupija, nudimo mogućnost preuzimanja cjelovitog primjerka u PDF formatu.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Filipini su jedina Azijska zemlja u kojoj prevladavaju katolici. Od ukupno 84 milijuna filipinskog stanovništva više od 80% su katolici.

Humor

“Jesi li čuo, izabran je novi papa?” “Da, ali opet katolik.”

Poslovice

Tko laže vas, lagat će i protiv vas. (Hrvatska poslovica)