Izašao novi broj Svjedoka

Split, studeni 2010.

Iz tiska je izišao sedamnaesti broj Svjedoka – godišnjak Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Dvije su glavne teme koje obilježavaju ovaj novi broj: „Vjeronauk i vjeroučitelj pred društvenim izazovima“ i „Crkva – proročka zajednica“.

svjedok 17

U uvodniku, kojeg potpisuje uredništvo a naslovljen je „Dvadeset godina vjeronauka u školi’“, govori se o vjeronauku kao neizostavnom i konstitutivnom obliku evangelizacijskog poslanja Crkve koji se u isto vrijeme predstavlja kao jedan od najsustavnijih i najbolje organiziranih načina prisutnosti Crkve u suvremenom hrvatskom društvu. Tako je i ovaj sedamnaesti broj pisani trag vjeronauka i vjeroučiteljskoga rada u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, dokumentaran je i praktičan, te poučan i poticajan.

Slijedi nadbiskupova poruka koju je uputio svima onima koji se bave odgojem i obrazovanjem prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine. U poruci se nadbiskup referira na četiri temeljne vrijednosti koje donosi najnoviji odgojno-obrazovni dokument Nacionalni okvirni kurikulum (znanje, solidarnost, identitet i odgovornost) te naglašava kako su te vrijednosti bitno ukorijenjene u kršćansku vrijednosnu baštinu.

Nakon toga slijede standardne rubrike „Svjedoka“ po kojima je ovaj godišnjak dobio svoju prepoznatljivu strukturu i ustaljenu koncepciju.

U rubrici Stručno usavršavanje objavljena su cjelovita predavanja i stručni prilozi sa dva nadbiskupijska stručna skupa za vjeroučitelje koja su održana u studenome prošle godine i u veljači ove godine. U prvom dijelu mogu se pročitati korisna predavanja o suvremenom društvu u kojemu živimo i vjeroučitelju koji se nalazi pred ugrozom eklezijalne vjere u hrvatskome društvu. U drugom dijelu objavljeno je predavanje o katehezi i vjeronauku u kontekstu evangelizacijskog poslanja Crkve.

U rubrici Statistika objavljeni su statistički podatci o pohađanju vjeronauka na području Splitsko-makarske nadbiskupije u osnovnim i srednjim školama, te u Centrima za osobe s posebnim potrebama. U školskoj godini 2010./2011. nastavu vjeronauka u osnovnim i srednjim školama pohađa gotovo 97 % učenika. U istoj rubrici donesen je i popis vjeroučitelja pripravnika za ovu školsku godinu te popis vjeroučitelja koji su kroz proteklu školsku godinu položili u Splitu stručni ispit. Potom slijedi pregledan raspored vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama te u Centrima za osobe s posebnim potrebama. Radi se o podatcima koji imaju vrlo vrijednu dokumentarnu i arhivsku vrijednost.

U rubrici Kateheze osobita je pozornost posvećena objavi oglednih vjeronaučnih modela za osnovnu i srednju školu. Objavljeno je osam vjeronaučnih modela za sedmi razred osnovne škole koji čine IV. nastavnu cjelinu: „Proroci – Božji glasnici“, te dva vjeronaučna modela za srednju školu s naglaskom na proročku dimenziju Crkve. Specifičnost ovih oglednih vjeronaučnih modela jest u tome što nisu djelo pojedinca, nego su nastali kao plod rada u pedagoškim radionicama i što su svi vjeroučitelji njihovi stvarni autori. Zasigurno će ovi ogledni vjeronaučni modeli biti od velike koristi svim vjeroučiteljima.

Četvrta rubrika – naslovljena Događaji, iskustva, razmišljanja – donosi šire osvrte na neka važnija događanja u organizaciji Katehetskog ureda, te niz edukativnih i kritičkih razmišljanja od strane samih vjeroučitelja o suvremenim temama. Na kraju ove rubrike vrijedno je pročitati i neka osobna iskustva i promišljanja splitskih vjeroučitelja koja odišu poetskim, meditativnim i nadasve iskustvenim izričajem.

U zadnjoj rubrici nalazi se kronika rada Katehetskog ureda kroz prošlu školsku godinu te kalendar rada za tekuću godinu. Svi su tekstovi popraćeni i obogaćeni brojnim fotografijama i ilustracijama.

„Svjedok“ se na ovaj način doista pokazuje kao vrijedno i korisno sredstvo u promicanju vjeronauka u školi. Dijeli se besplatno svim vjeroučiteljima, školama i župnim uredima na području Splitsko-makarske nadbiskupije, te svim Katehetskim uredima i visokom crkvenim učilištima u Republici Hrvatskoj. A svim zainteresiranim čitateljima, a osobito vjeroučiteljima iz drugih nad/biskupija, nudimo u skoro vrijeme mogućnost preuzimanja cjelovitog primjerka u PDF formatu na našim web stranicama.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Septimije Sever (193. – 211.) dopustio je ženama da se bore kao gladijatori. Na području Londona 1996. iskopani su ostaci 20-godišnje gladijatorice. Njezino ime ne znamo, niti odakle je bila, naravno ni u koliko je borbi sudjelovala ali predmeti pokopani s njom svjedoče o velikoj popularnosti.

Humor

Obavijest na ulazu u crkvu: Dragi vjernici, Gospodin nam se obraća na razne načine. Ali sigurno vas neće zvati na mobitel. ZATO VAS LIJEPO MOLIM DA GA ISKLJUČITE PRIJE ULASKA!

Poslovice

Grubost je pokušaj slabog čovjeka da bude jak. (Matthew Casy)