Izašao novi broj Svjedoka

Split, prosinac 2011.

Iz tiska je izišao novi, osamnaesti po redu, Svjedok – godišnjak Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Dvije su glavne teme koje obilježavaju ovaj novi broj: „Suvremeni govor o Božjim zapovijedima“ i „Komunikacijska osposobljenost vjeroučitelja“.

svjedok 18 mala

Kako je osamnaesti broj znak određene „punoljetnosti“, uredništvo se u uvodniku ponosno osvrće na prijeđeni put kada je Svjedok počeo izlaziti kao periodični bilten sa svega dvadesetak stranica, a danas je postao strukturalno i tematski uvaženi godišnjak od preko stotinu stranica. Danas se Svjedok nameće kao snažno komunikacijsko sredstvo prema unutra, među samim splitskim vjeroučiteljima pa i šire, ali i prema vani, u našim zbornicama i knjižnicama. Tako je i ovaj osamnaesti broj pisani trag vjeronauka i vjeroučiteljskoga rada u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, dokumentaran je i praktičan, te poučan i poticajan.

Uobičajeno slijedi nadbiskupova poruka koju je uputio svima onima koji se bave odgojem i obrazovanjem prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine. U poruci nadbiskup podsjeća na poruke pape Benedikta XVI prigodom njegova pohoda Republici Hrvatskoj u lipnju ove godine. Nadbiskup se u svojoj poruci osvrće i na dvadesetu obljetnicu vjeronauka u školi, te potiče sve vjeroučitelje na još zauzetiji rad i suradnju s obiteljima i župnim zajednicama.

Nakon toga slijede standardne rubrike Svjedoka po kojima je ovaj godišnjak dobio svoju prepoznatljivu strukturu i ustaljenu koncepciju.

U rubrici Stručno usavršavanje objavljena su cjelovita predavanja i stručni prilozi sa dva nadbiskupijska stručna skupa za vjeroučitelje koja su održana u studenome prošle godine i u ožujku ove godine. U prvom dijelu mogu se pročitati dva predavanja o suvremenom pristupu i govoru o Božjim zapovijedima u svjetlu biblijske i moralne teologije. U drugom dijelu objavljena su dva predavanja o fenomenu relacijske komunikacije u mislima nekih filozofa te o različitim kanalima komunikacije u svakodnevnom životu. Svi ovi prilozi mogu biti od praktične koristi u profesionalnom radu svakog vjeroučitelja.

U rubrici Statistika objavljeni su statistički podatci o pohađanju vjeronauka na području Splitsko-makarske nadbiskupije u osnovnim i srednjim školama, te u Centrima za osobe s posebnim potrebama. U školskoj godini 2011./2012. nastavu vjeronauka u osnovnim školama pohađa 96,53 %, a u srednjim školama 95,75 % učenika. U istoj rubrici donesen je i popis vjeroučitelja pripravnika za ovu školsku godinu te popis vjeroučitelja koji su kroz proteklu školsku godinu položili u Splitu stručni ispit. Potom slijedi pregledan raspored vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama te u Centrima za osobe s posebnim potrebama. Radi se o podatcima koji imaju vrlo vrijednu dokumentarnu i arhivsku vrijednost.

U rubrici Kateheze osobita je pozornost posvećena objavi oglednih vjeronaučnih modela za osnovnu i srednju školu. Objavljeno je devet vjeronaučnih modela za sedmi razred osnovne škole iz II. nastavne cjeline: „Dekalog – pravila za život u ljubavi i slobodi“, te dva vjeronaučna modela za srednju školu, također s područja Božjih zapovijedi – Dekaloga. Specifičnost ovih oglednih vjeronaučnih modela jest u tome što nisu isključivo djelo pojedinaca, nego su nastali kao plod rada u pedagoškim radionicama na nadbiskupijskom stručnom skupu i što su, na svoj način, svi vjeroučitelji njihovi stvarni autori. Zasigurno će ovi ogledni vjeronaučni modeli biti od velike koristi svim vjeroučiteljima. Od ovog broja Svjedoka započinjemo i posebne priloge za vjeronauk i vjerski odgoj u centrima za osobe s teškoćama u razvoju.

Četvrta rubrika – naslovljena Događaji, iskustva, razmišljanja – donosi šire osvrte na neka važnija događanja u organizaciji Katehetskog ureda, te niz edukativnih i kritičkih razmišljanja od strane samih vjeroučitelja o suvremenim temama. Na kraju ove rubrike vrijedno je pročitati i neka osobna iskustva i promišljanja splitskih vjeroučitelja koja odišu poetskim, meditativnim i nadasve iskustvenim izričajem.

U zadnjoj rubrici nalazi se kronika rada Katehetskog ureda kroz prošlu školsku godinu te kalendar rada za tekuću godinu. Svi su tekstovi popraćeni i obogaćeni brojnim fotografijama i ilustracijama.

Svjedok se na ovaj način doista pokazuje kao vrijedno i korisno sredstvo u promicanju vjeronauka u školi. Dijeli se besplatno svim vjeroučiteljima, školama i župnim uredima na području Splitsko-makarske nadbiskupije, te svim Katehetskim uredima i visokom crkvenim učilištima u Republici Hrvatskoj. A svim zainteresiranim čitateljima, a osobito vjeroučiteljima iz drugih nad/biskupija, nudimo u skoro vrijeme mogućnost preuzimanja cjelovitog primjerka u PDF formatu na našim web stranicama.

Josip Periš

Zanimljivosti

U Japanu živi 452 tisuće katolika od kojih je 60 posto žena. Najveći broj ih živi u Tokiju, Nagasakiju, Osaki i Yokohami. Katoličku je vjeru u zemlju Izlazećeg sunca u XVI. st. donio isusovac sv. Franjo Ksaverski, apostol Indije, Japana i Kine.

Humor

Perica došao u goste kod prijatelja. Iznenadio se kad su svi okupljeni oko stola počeli jesti bez molitve. Perica upita: Zar se vi ne molite prije jela? – Ne, mama dobro kuha. odgovori ovaj

Poslovice

Grubost je pokušaj slabog čovjeka da bude jak. (Matthew Casy)