Izašao novi broj Svjedoka

Split, studeni 2013.

Iz tiska je izišao novi, dvadeseti broj Svjedoka – godišnjaka Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Dvije su glavne teme koje obilježavaju ovaj novi broj: „Pristup osobama s teškoćama u razvoju u nastavi vjeronauka“ i „Lica i naličja vjere danas“.

 Svjedok20velikaU ovom jubilarnom 20. broju uredništvo u uvodniku govori o povijesnom poslanju Crkvi u čemu vjeronauk i vjeroučitelji zauzimaju nezaobilazno mjesto. Ponosno se osvrće na prijeđeni put u kojem je Svjedok od biltenskih početaka prerastao u zapaženi godišnjak s mnoštvom korisnih materijala na gotovo 150 stranica. Posloženi prema prepoznatljivoj strukturi, objavljeni materijali imaju svoju znanstvenu, dokumentarnu i praktičnu vrijednost. Tako se Svjedok iz godine u godinu nameće kao snažno komunikacijsko sredstvo prema unutra, među samim splitskim vjeroučiteljima pa i šire, ali i prema vani, u našim zbornicama i knjižnicama. On je javna iskaznica djelovanja i života Katehetskog ureda i vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije.

Nakon uvodnika uobičajeno slijedi   poruka   koju nadbiskup upućuje svima onima koji se bave odgojem i obrazovanjem prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine. U ovogodišnjoj poruci nadbiskup stavlja osobiti naglasak na važnost i neosporni autoritet roditeljskog odgoja u obitelji, dok škola i Crkva kroz svoje odgojno-obrazovne programe moraju biti roditeljima pomoć i potpora.

Nakon toga slijede standardne rubrike Svjedoka po kojima je ovaj godišnjak dobio svoju prepoznatljivu strukturu i ustaljenu koncepciju.

U rubrici Stručno usavršavanje objavljena su cjelovita predavanja i stručni prilozi sa dva nadbiskupijska stručna skupa za vjeroučitelje koja su održana u studenome prošle godine i u ožujku ove godine. U prvom dijelu objavljeno je šest priloga o pedagoško-didaktičkom pristupu učenicima s teškoćama u razvoju u nastavi vjeronauka. Riječ je o različitim teškoćama s kojima se susreću vjeroučitelji u svom nastavnom radu: intelektualne teškoće, poremećaji čitanja i pisanja, autizam, oštećenje vida i oštećenje sluha. Drugi stručni skup, sukladno Godini vjere u kojoj se nalazimo, bio je posvećen temi vjere. U Svjedoku su objavljena sva tri predavanja uvaženih profesora s našega KBF-a u Splitu.

U rubrici Statistika objavljeni su statistički podatci o pohađanju vjeronauka na području Splitsko-makarske nadbiskupije u osnovnim i srednjim školama, te u Centrima za osobe s posebnim potrebama. U ovoj tekućoj 2013./2014. školskoj godini nastavu vjeronauka u osnovnim školama pohađa 96,40 %, a u srednjim školama 95,78 % učenika. U istoj rubrici donesen je i popis vjeroučitelja pripravnika za ovu školsku godinu te popis vjeroučitelja koji su kroz proteklu školsku godinu položili stručni ispit. Potom slijedi pregledan raspored vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama te u centrima za osobe s posebnim potrebama. Radi se o podatcima koji imaju vrlo vrijednu dokumentarnu i arhivsku vrijednost.

U rubrici Kateheze  osobita je pozornost posvećena objavi oglednih vjeronaučnih modela za osnovnu i srednju školu. U ovom broju objavljeno je šest vjeronaučnih modela: četiri za osnovnu i dva za srednju školu. Vrijedno je spomenuti da su obrađene četiri izborne teme za osmi razred, kojih nema u vjeronaučnom udžbeniku, a vezane su za središnje kršćanske blagdane u liturgijskoj godini. Zasigurno će ovi ogledni vjeronaučni modeli biti od velike koristi svim vjeroučiteljima. Slijede potom i posebni prilozi o vjeronauku i vjerskom odgoju u centrima za osobe s teškoćama u razvoju, ovaj put razumljivo s manje priloga, jer cijeli prvi dio obiluje tim materijalima.

U rubrici Događaji nalaze se širi osvrti na neka važnija događanja u organizaciji Katehetskog ureda, a u rubrici Razmišljanja niz edukativnih i kritičkih priloga od strane samih vjeroučitelja o suvremenim temama, te osobna iskustva i promišljanja koja odišu poetskim, meditativnim i nadasve iskustvenim izričajem.

U zadnjoj rubrici nalazi se kronika rada Katehetskog ureda kroz prošlu školsku godinu te kalendar rada za tekuću godinu. Svi su tekstovi popraćeni i obogaćeni brojnim fotografijama i ilustracijama.

Svjedok se na ovaj način doista pokazuje kao vrijedno i korisno sredstvo u promicanju vjeronauka u školi. Dijeli se besplatno svim vjeroučiteljima Splitske metropolije, školama i župnim uredima na području Splitsko-makarske nadbiskupije, te svim Katehetskim uredima i visokom crkvenim učilištima u Republici Hrvatskoj. A svi zainteresiran ičitatelji, a osobito vjeroučitelji iz drugih nad/biskupija, mogu preuzeti cjeloviti primjerak u PDF formatu.

Josip Periš

Zanimljivosti

Istraživanja su pokazala da gotovo sve primitivne religije imaju uspomenu na Velikog Boga koji je poput oca i dobar. Postoje dokazi koji ukazuju da su žrtve vračeva, vršene za magijskih obreda degeneracija višeg oblika, a ne ostaci primitivnih religija.

Humor

U ono vrijeme Ivica zakasnio u školu. Pozdravi: “Hvaljen Isus!” Drug učitelj ga izbaci iz razreda s riječima: “Izlazi i pozdravi kako treba!” Ivica ponovo uđe i reče: HVALJEN ISUS I MARIJA!

Poslovice

Ljubav koja se održava darovima vječno je gladna. (Židovska poslovica)