Izašao novi 23. broj Svjedoka

Split, studeni 2016.

Iz tiska je izišao novi, 23. po redu Svjedok – godišnjak Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. I ovaj najnoviji broj donosi mnoštvo korisnih materijala na 144 stranice.

Svjedok23 naslovnica

 

Svjedok je prepoznatljiv po svojoj strukturi, ali uvijek nov po svojim sadržajima koji imaju svoju znanstvenu, stručnu, dokumentarnu i praktičnu vrijednost. Na taj se način Svjedok iz godine u godinu nameće kao snažno komunikacijsko sredstvo prema unutra, među samim splitskim vjeroučiteljima pa i šire, ali i prema vani, u školskim zbornicama i knjižnicama. On je javna iskaznica djelovanja i života Katehetskog ureda i vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije. Između ostaloga, dvije su glavne teme koje obilježavaju ovaj novi broj: „Uloga medija u odgoju i obrazovanju djece i mladih“ i „Evanđelje milosrđa u nastavi vjeronauka“.

U uvodniku, nadahnutom naslovnicom koja prikazuje logo Godine milosrđa, poziva se vjeroučitelje da u svom radu i poslanju budu svojim učenicima trajni i vidljivi odraz Lica Božjeg milosrđa.

Nakon uvodnika uobičajeno slijedi nadbiskupova poruka koju on, prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine, upućuje svima onima koji se bave odgojem i obrazovanjem. U ovogodišnjoj poruci nadbiskup sve pastirski poziva i potiče na odgoj u milosrđu i za milosrđe.

U rubrici stručno usavršavanje objavljena su cjelovita predavanja s nadbiskupijskih stručnih skupova za vjeroučitelje. Prvi stručni skup bio je posvećen uvijek aktualnoj temi uloge medija u odgoju i obrazovanju djece i mladih. Tako se može pročitati o medijima općenito, njihovoj sveprisutnosti u današnjem životu, njihovu utjecaju na školsku populaciju i na formiranje vrijednosti mladih, ali i praktične smjernice kako suvremene medije koristiti i primjenjivati u nastavi vjeronauka. Drugi stručni skup bio je posvećen govoru o milosrđu, osobito kroz prizmu vjeronauka u školi. Tako se mogu pročitati vrijedni članci o odnosu Božjeg milosrđa i Božje pravednosti u Svetom Pismu, kao i u socijalnom nauku Crkve. Objavljeni su i glavni naglasci iz pedagoških radionica znakovita naslova: „Milosrđe kao sadržaj i metoda vjeronaučne nastave“.

U rubrici statistika objavljeni su statistički podatci o pohađanju vjeronauka na području Splitsko-makarske nadbiskupije u osnovnim i srednjim školama, te u Centrima za učenike s teškoćama u razvoju. U ovoj tekućoj 2016./2017. školskoj godini nastavu vjeronauka u osnovnim školama pohađa 95,83 %, a u srednjim školama 93,29 % učenika. U istoj rubrici donesen je i popis vjeroučitelja pripravnika te popis vjeroučitelja koji su kroz proteklu školsku godinu položili stručni ispit. Potom slijedi pregledan raspored vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama te u centrima za učenike s teškoćama. Radi se o podatcima koji imaju vrijednu dokumentarnu i arhivsku vrijednost.

U rubrici kateheze osobita je pozornost posvećena objavi oglednih vjeronaučnih modela za osnovnu i srednju školu. U ovom broju objavljena su tri vjeronaučna modela za osnovnu školu (IV. nastavna cjelina VIII. razreda: Katolička Crkva i kršćanstvo u Hrvata) i dva vjeronaučna modela o savjesti za III. razred srednje škole. Slijedi potom posebni prilog o znakovnoj komunikaciji učenika oštećenog sluha.

U rubrici događaji nalaze se širi osvrti na neka važnija događanja u organizaciji Katehetskog ureda, a u rubrici razmišljanja niz edukativnih i kritičkih priloga od strane samih vjeroučitelja o suvremenim temama, te osobna iskustva i promišljanja koja odišu poetskim, meditativnim i nadasve iskustvenim izričajem.

U zadnjoj rubrici nalazi se kronika rada Katehetskog ureda kroz prošlu školsku godinu te kalendar rada za tekuću godinu. Svi su tekstovi popraćeni i obogaćeni brojnim fotografijama te osobito likovnim radovima učenika iz natječaja „Djeca Oca milosrđa“ koja nisu uvrštena u objavljeni zbornik učeničkih radova.

Svjedok se na ovaj način doista pokazuje kao vrijedno i korisno sredstvo u promicanju vjeronauka u školi. Dijeli se besplatno svim vjeroučiteljima Splitske metropolije, školama i župnim uredima na području Splitsko-makarske nadbiskupije, te svim Katehetskim uredima i visokom crkvenim učilištima u Republici Hrvatskoj. A svi zainteresirani čitatelji, a osobito vjeroučitelji iz drugih nad/biskupija, moći će u dogledno vrijeme preuzeti cjeloviti primjerak u pdf formatu na ovim stranicama.

Josip Periš

Zanimljivosti

U informatičkoj tvrtci Nutzwerk iz Leipziga vrijedi strogo pravilo prema kojem u uredima nema cviljenja i žaljenja. Pesimisti, grintavci i cvilidrete imaju pravo na dva uzdaha nezadovoljstva. Omakne li im se treći, put prema burzi širom im je otvoren. Dobro raspoloženje ključno je za uspješno obavljanje posla.

Humor

Hodao čovjek plažom i odjednom ugleda lampu. Protrlja je da je očisti od pijeska, kad se pojavi duh i reče: - Oslobodio si me iz lampe i znaš kako već ide dalje. Ali ovo je već treći put ovaj mjesec i već ste mi dosadili pa možeš tražiti samo jednu želju. *Čovjek se duboko zamisli i reče: – Evo već dvadeset godina živim u Americi i volio bih posjetiti svoj zavičaj. Ali aviona se užasno bojim, a na brodu imam morsku bolest. Možeš li mi izgraditi most preko oceana. *Duh se nasmija: – To je nemoguće. Zamisli samo koliko ljudi treba da se most izgradi. I kako uopće da stupovi dosegnu dno Atlantika! Reci neku drugu želju. *Čovjek se opet duboko zamisli i reče: – Četiri puta sam se ženio i razvodio. Žene su mi uvijek govorile da ne marim za njih i da sam bezosjećajan. Volio bih da mogu razumjeti žene… da znam što one osjećaju, što misle kad iznenada zašute… da znam zašto plaču… da znam što one zbilja žele kad kažu “ma ništa”… da znam kako ih usrećiti. *Duh će na to: – Hoćeš li most sa dvije ili četiri trake?

Poslovice

Tko laže vas, lagat će i protiv vas. (Hrvatska poslovica)