Izlet vjeroučitelja laika Splitsko-makarske nadbiskupije

Ugljan-Pašman, 5. srpnja 2008.

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao je svojim vjeroučiteljima laicima 5. srpnja jednodnevni izlet na otoke Pašman i Ugljan.

Ovakav se izlet krajem školske godine tradicionalno organizira kao nagrada za predani i odgovorni rad vjeroučiteljima članovima Svjedoka, društva svjetovnih vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije.

Cokovac1

U sklopu programa izleta vjeroučitelji, njih oko osamdeset, najprije su na otoku Pašmanu posjetili benediktinski samostan Ćokovac na istoimenom brdu pokraj Tkona. Ondje ih je primio o. Jozo Milanović te ih je upoznao s poviješću samostana, pravilima reda i monaškim svakodnevnim životom. Vjeroučitelji su razgledali zgradu samostanske crkve, koja čuva gotičko drveno raspelo staro šest stoljeća, te lapidarij u kojem su svi izloženi glagoljski zapisi u kamenu originali. Potom je slavljena sv. misa, koju je predslavio o. Jozo Milanović.

Cokovac1

Nakon misnoga slavlja vjeroučitelji su se zaputili na zajednički ručak u Tkonu. Zatim je uslijedio drugi dio programa izleta i obilazak samostana franjevaca trećoredaca na otočiću Školjiću, udaljenom od Preka na otoku Ugljanu samo osamdesetak metara. Franjevci trećoredci na Školjiću su od 1446. godine, a njihov samostan sv. Pavla Pustinjaka je nekoliko puta u prošlosti bio pretvoren u lazaret. Ondje je u prvoj polovini 20. st. djelovala i gimnazija s pravom javnosti, u kojoj su se školovali mnogi redovnici i hrvatski intelektualci. Danas ovaj samostan služi održavanju duhovnih vježbi, školi hrvatskog jezika za djecu iseljenika i odmoru.

Vjeroučitelji su se, obogaćeni duhovnim sadržajima i međusobnim susretom, vratili u Split u kasnim večernjim satima.

Višnja Milanović

Zanimljivosti

Brazilac Cafu, jedini nogometaš u povijesti koji je igrao u čak tri finala World Cupa, pravim imenom je Marcos Evangelista de Moraes.

Humor

Stvori Bog muškarca. Pogleda ga i reče: *“Lijepo si ispao. Zadovoljan sam.” *A onda stvori ženu. *Pogleda je pomno i reče: *“E, ti ćeš se morati šminkati.”

Poslovice

Tko ni za što na svijetu nije sposoban, taj uvijek ismijava druge. (Madagaskarska poslovica)