Izlet vjeroučitelja na Plitvička jezera

Plitvička jezera 1. srpnja 2013.

Već tradicionalno po završetku nastavne godine vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije idu na zejednički izlet. Ove godine, 1. srpnja, 76 vjeroučitelja, predvođeni predstojnikom Katehetskog ureda don Josipom Perišem, posjetilo je Udbinu i najstariji nacionalni park u Hrvatskoj Plitvička jezera.

 Izlet vjeroucitelja2013

vjeroučitelji pred svetištem na Udbini

U Udbini nas je dočekao župnik don Tomislav Rogić. Kako i priliči, zajednički susret započeli smo okupljeni oko oltara u slavlju sv. mise. Crkva posvećena svim hrvatskim mučenicima, istaknuo je don Tomislav, pravo je mjesto da se podsjetimo na riječi pape bl. Ivana Pavla II. kako svoju vjeru i budućnost trebamo graditi na svjedočanstvu mučenika. Upravo zato, da se ne zaborave žrtve svih naših predaka, izgrađena je ova crkva. Mjera ljubavi je žrtva! Nekoga volimo, onoliko koliko smo se za njega spremni žrtvovati, riječi su don Tomislava u propovijedi. Primjera žrtvovanja do smrti puna je naša povijest, a osobito područje Krbave odnosno Udbine o čemu smo mogli također čuti u nadahnutom govoru udbinskog župnika, ali i u kratkom filmu kojeg smo pogledali poslije mise, te čitajući podatke o ubijenim svećenicima Gospićko-senjske biskupije u izložbenom prostoru svetišta.

Nakon ručka u pastoralnom centru župe Plitvice, gdje nas je ugostio župnik don Josip Štefančić, razgledali smo i prošetali kroz jedan mali dio nacionalnog parka Plitvička jezera. Uvjerili smo se u ljepotu i raznolikost bogatog šumskog, vodenog i životinjskog svijeta. To nikoga ne može ostaviti ravnodušnim pa je spontano krenula i pjesma u slavu Boga stvoritelja.

Izlet smo završili u večernjim satima povratkom u Split, obogaćeni još jednom molitvom i zajedništvom.

Matilda Mužinić

Zanimljivosti

TRISKAIDEKAFOBIJA je strah od broja 13, a PARASKEVIDEKATRIAFOBIJA je strah od petka 13.

Humor

Drug učitelj ispituje: “Kako je nastao svijet?” -“Bog ga je stvorio” odgovori učenik. -“Ali Bog ne postoji!” – “Ma, rekli ste nam da ne postoji ali tada je još postojao.”

Poslovice

Kada je ljubav mršava, mane su debele. (Engleska)