Izlet vjeroučitelja u Gospićko-senjsku biskupiju

Gospić - Smiljan - Udbina, 2. srpnja 2011.

Već tradicionalno na kraju nastavne godine vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije zajednički odlaze na jednodnevni izlet i druženje. Ove godine predvođeni predstojnikom Katehetskog ureda mr. Josipom Perišem uputili smo se 2. srpnja u Gospićko-senjsku biskupiju.

Čak 85 vjeroučitelja bilo je zainteresirano upoznati se s Gospićem, Smiljanom i Udbinom.

izlet vjerocitelja Gospic Udbina Smiljan2011

Po dolasku u Gospić dočekalo nas je nekoliko vjeroučitelja Gospićko-senjske biskupije i njihov predstojnik Katehetskog ureda Nikola Turkalj, koji nam je zaželio dobrodošlicu i ugodan boravak. Svi zajedno sudjelovali smo u slavlju svete mise u gospićkoj katedrali koju je predslavio biskup dr. Mile Bogović. U svojoj propovijedi nadahnutoj evanđeoskim čitanjem o starcu Šimunu koji je u svoje ruke primio dijete Isusa, usporedio je nas vjeroučitelje sa Šimunom jer i mi u svojim rukama držimo program spasenja svijeta, onoga po kojem će se ljudi spasiti, ali i onoga koji je znak osporavan i kojem se protive i ne žele od njega spas.

Vjeroučitelji u ime Crkve već 20 godina u učionicama i zbornicama okupljaju oko Njega one koji su željni spasenja i to je razlog naše radosti. Ali, kao i u vrijeme kada je sam Isus naviještao radosnu vijest, mnogi ne prepoznaju tu poruku spasenja i protive joj se. Takve nalazimo u medijima, kulturi, političkim strukturama, te se stječe dojam kao da je takvih više. No, da čežnja za dobrotom i spasenjem postoji u hrvatskom narodu očitovala se za svih pohoda bl. Ivana Pavla II. Hrvatskoj, a osobito nedavno, u vrijeme pohoda pape Benedikta XVI. Biskup Bogović potaknuo nas je da u svojim vjeronaučnim susretima trebamo vjerovati da postoji u mladima ta želja za Isusovim programom spasenja, i ako uistinu vjerujemo u to, otkrit ćemo želju u njima da budu pravi Isusovi sljedbenici i članovi Crkve. Stoga, jer znamo da smo u svoje ruke i u svoja srca primili Spasitelja svijeta, uvijek i ustrajno ga trebamo radosno naviještati.

izlet vjerocitelja Gospic Udbina Smiljan2011a

Na kratkom domjenku poslije svete mise biskup Mile Bogović ukratko nas je upoznao sa poviješću nastanka biskupije, te projektom izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini koju smo posjetili u poslijepodnevnim satima. Prije Udbine obišli smo Memorijalni centar „Nikola Tesla“ u Smiljanu gdje smo se slikom, riječju, zvukom i sudjelovanjem u malim eksperimentima upoznali sa genijalnošću tog našeg i svjetskog izumitelja. Iz obilja podataka o Nikoli Tesli zasigurno će najviše ostati upamćeno da naše žarulje, usisavači, mikseri, volani u automobilima, televizori i mnoštvo drugih nama sasvim uobičajenih i svakodnevnih stvari ne bi bilo bez ovog čovjeka.

I na koncu, Udbina i Crkva hrvatskih mučenika koja se gradi na poticaj biskupa dr. Mile Bogovića. Na to ga je nadahnuo poziv Ivana Pavla II. da svaki narod na dostojan način oda počast svojim velikanima i mučenicima za vjeru, te njihovu uspomenu i primjer prenese na nove naraštaje 3. tisućljeća.

izlet vjerocitelja Gospic Udbina Smiljan2011b

Udbina, odnosno Krbavsko polje ispod nje, mjesto je mučeništva tolikih generacija Hrvata od 15. st. pa sve do današnjih dana, stoga ne čudi da je upravo tu izgrađena i posvećena ova crkva. O njoj i o povijesti Hrvata u Lici sa zanosom i žarom pričao nam je udbinaški župnik, a naš Dalmatinac, fra Nedjeljko Knezović. Proveo nas je i kroz arheološke ostatke crkve sv. Nikole uz koju je pronađeno 418 kompleta kostiju zatrpanih poslije Drugog svjetskog rata, te na ostatke nekadašnje krbavske Katedrale sv. Jakova apostola srušene u turskim upadima u Liku.

Obogaćeni novim saznanjima, iskustvima i zajedništvom vratili smo se u Split u večernjim satima, zaključivši izlet molitvom i zahvalom Bogu za sve doživljeno toga dana.

Matilda Mužinić

Zanimljivosti

Biblija je do sada prevedena na oko 2 350 svjetskih jezika, a na svijetu postoji oko 6500 jezika. Sa godišnjom prodajom od gotovo 20 milijuna primjeraka knjiga je koja je doživjela najviše izdanja.

Humor

Pilot je upravljao malim avionom u kojem su se nalazile veoma važne osobe. Trebao je sletjeti na aerodrom u Seatlu (tamo je sjedište “Microsofta”), ali zbog magle nije vidio ni prst pred nosom a instrumenti su otkazali. Nakon što je bezuspješno kružio sat vremena vidio je zgradu i službenika kako radi na petom katu. Pilot otvori prozor i vikne: – Hej, gdje se nalazim? – Vi ste u avionu! – odgovorio mu je čovjek. Pilot je zatvorio prozor, okrenuo se za 275 stupnjeva, bez problema stigao do aerodroma udaljenog sedam kilometara i prizemljio se. Zbunjeni i zadivljeni putnici pitali su ga kako je uspio. – Jednostavno – reče pilot – pitanje koje sam postavio onom čovjeku bilo je jednostavno. Dao mi je točan, ali potpuno beskoristan odgovor, što znači da je službenik “Microsoftove” Službe za podršku korisnicima, a od te zgrade se brzo i lako dolazi do aerodroma.

Poslovice

Mnogima bi se dopao da se nisi trudio dopasti se svima. (Latinska poslovica)