Izlet vjeroučitelja u Zadar i Nin 2007.

Zadar - Nin, 30. lipnja 2007.

Na kraju školske godine za vjeroučitelje Splitsko-makarske nadbiskupije, Odbor za izlete i hodočašća svjetovnog društva Svjedok organizirao je izlet, ovaj put u Zadar i Nin. Ovogodišnjem izletu odazvalo se sedamdesetak vjeroučitelja na čelu s predstojnikom Katehetskog ureda don Josipom Perišem.

 

Izlet Nin 2007U Zadru smo najprije posjetili župu sv. Ante u gradskom predjelu Smiljevac, gdje smo sudjelovali u slavlju svete Mise koju je predvodio župnik don Mladen Kačan. U propovijedi nas je potaknuo da nikad ne posustanemo u vjeri u Boga misleći da je Njemu nešto nemoguće. U takvoj vjeri poticaj su nam događaji iz života Abrahama, Sare i rimskog satnika o kojima smo slušali na misnim čitanjima. Po svršetku mise župnik nam je iznio kratke podatke o župi i crkvi. Župa se nalazi u novijem dijelu grada, osnovana je prije 29 godina, ima 6 tisuća župljana, a crkva je izgrađena i posvećena prije 6 godina.

Izlet Zadar 2007Nakon kratkog osvježenja i okrepe, spustili smo se do središta grada. U benediktinskom samostanu Svete Marije razgledali smo izložbu Zlato i srebro staroga Zadra, koja sadrži bogatu zbirku relikvija svetaca (npr. čeljust sv. Magdalene, ruku sv. Ivana Krstitelja, stopalo sv. Krševana i mnoge druge). Sve relikvije čuvaju se u relikvijarima koje su radili zadarski majstori zlatari. Zbirka sadrži i brojna druga vrijedna umjetnička djela (kipove, slike, krune, čipku i dr.) i rekonstrukciju starohrvatske crkve sv. Nediljice iz 11. st.

Posjetili smo i razgledali crkvu sv. Donata i crkvu sv. Šimuna, u kojoj se čuva neraspadnuto tijelo sveca.

Poslije ručka otišli smo i do Nina, grada u kojem su Hrvati imali sjedište svoje prve biskupije. U župnoj crkvi sv. Anzelma i sv. Marcele dočekao nas je župnik don Šime Kevrić i ispričao ukratko povijest mjesta i štovanja Gospe od Zečeva u Ninu. Obišli smo i najmanju katedralu na svijetu, crkvu sv. Križa, u kojoj smo dobili nadahnuće da pjesmom zahvalimo Bogu na zajedništvu i svemu lijepom što smo vidjeli i čuli taj dan.

Matilda Mužinić
foto Mirjana Vučica

Zanimljivosti

Najmonumentalnija islamska građevina na Zapadu je Velika džamija (Mezquita) u Cordobi u Španjolskoj. Premda skromne vanjštine dojmljiv je sklad oblika “šume” od 856 stupova ispod dvostrukih polukružnih i potkovastih lukova.

Humor

- Tko je najveći grješnik Starog zavjeta? – Mojsije. Odjednom je pogazio svih deset zapovijedi.

Poslovice

Grubost je pokušaj slabog čovjeka da bude jak. (Matthew Casy)