Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje u srednjim školama

Zagreb, 21. – 22. kolovoza 2014.

“Film i novi digitalni mediji u nastavi vjeronauka”naslovna je tema Katehetske ljetne škole za vjeroučitelje i vjeroučiteljice u srednjim školama koja je započela u četvrtak 21. kolovoza u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Dvodnevni stručni skup nastavnika vjeronauka organizira Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i Agencijom za odgoj i obrazovanje, a sastoji se od četiri plenarna predavanja te tri radionice.
Na svečanosti otvaranja rada Katehetske ljetne škole bili su nazočni đakovačko-osječki nadbiskup dr. Đuro Hranić, predsjednik Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju, pomoćni zagrebački biskup dr. Valentin Pozaić, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović te predstavnik Ministarstva Ivan Milanović Litre. Svi su oni uputili riječi dobrodošlice 150 vjeroučitelja pristiglih iz cijele Hrvatske te zaželjeli plodan i uspješan rad.

kljssrednja14

“Sam izbor teme poručuje da čak i ono što nije naporno i zamorno, nego je zanimljivo, zabavno i ugodno također može biti itekako poučno, motivirajuće za daljnji rad, kreativnost te produbljenje i proširenje vlastitih shvaćanja i znanja”, kazao je otvarajući stručni skup nadbiskup Hranić i zahvalio vjeroučiteljima jer su svjesni važnosti vlastitoga permanentnog obrazovanja te rado prihvaćaju ponudu teološko-katehetske i duhovne trajne formacije, koja im pomaže u kvalitetnijem izvođenju nastave i programa katoličkog vjeronauka u školama u kojima predaju.

O organizaciji rada škole prije plenarnih predavanje progovorila je voditeljica povjerenstva Katehetske škole dr. Thea Filipović iznijevši ciljeve ovogodišnje škole: uočavanje potrebe trajne izobrazbe za medije, vrednovanje važnost korištenja medija u odgojno-obrazovnom procesu, izgradnja kriterija za kritičko vrednovanje i uporabu medija, uočavanje utjecaja medija na učenike, analiza odabranih filmova u kontekstu ciljeva vjeronaučne nastave. Pozdravne riječi uputio je i predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK-a dr. Ivica Pažin te mr. Gordana Barudžija, viša savjetnica za vjeronauk iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

“Promišljanja o filozofiji medija” bio je naslov prvog predavanja dr. Seada Alića, kojim je započet radni dio skupa. Razumijevanje medija složen je i težak zadatak, a smisao filozofije medija više je od znanja kako ih koristiti, ona ulazi u bit svakog posredovanja koje omogućuje promišljanje o aktualnoj svijesti današnjice, kazao je predavač i poručio da filozofija medija ne može, ne smije i neće zanemariti nuđenje odgovora prirode same na pitanja do kojih čovjek prispije. Drugo plenarno predavanje “Medijska kultura: odgoj i obrazovanje u svijetu medija i za svijet medija” održao je dr. Danijel Labaš u kojem je ponudio odgovor zašto bi u škole trebalo uvesti medijski odgoj te što se time može polučiti.
Popodnevni dio prvoga dana programa bio je rezerviran za rad u radionicama. Skupinu “Mogućnosti upotrebe digitalnih medija u nastavi vjeronauka” vodili su Lana Ciboci i Ivan Uldrijan, Jeronim Ban i Mare Kobić animirali su radionicu “Stvaranje filmskog sinopsisa” dok su Ksenija i Ivan Miškulin govorili o “Radu s filmom u nastavi vjeronauka”.

Drugi, zaključni dan Katehetske ljetne škole za vjeroučitelje i vjeroučiteljice u srednjim školama, u petak 22. kolovoza počeo je euharistijskim slavljem koje je u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije na zagrebačkom Dolcu predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i predsjednik Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju Đuro Hranić, a završio zaključnom riječi i raspravom vjeroučitelja o aktualnim izazovima i problemima s kojima se susreću u radu u svojim školama. U radnom dijelu održana su dva predavanja te radionice po skupinama koje je objedinila tema “Film i novi digitalni mediji u nastavi vjeronauka”.
“Film kao sedma umjetnost” naslov je izlaganja Tomislava Čegira koji je vjeroučiteljima okupljenima u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu govorio o nastanku i razvoju filma, osnovama filmskog jezika, upoznao ih s filmskim vrstama, rodovima i žanrovima te im ponudio kriterije za vrednovanje filma. “Razni su kriteriji vrednovanja filma, prije svega se razmatraju kvalitete sastavnica filmskog jezika, režije, scenarija, glume, filmske fotografije, estetske i kontekstualne vrijednosti, ali mogućnosti su vrednovanja širokog raspona”, kazao je Čegir te iznio kratki popis najvažnijih djela biblijsko-kršćanske tematike.
Predavanje o filmu u vjeronauku i katehezi održala je dr. Irena Sever s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u kojem je istaknula kako je film često shvaćen kao oblik zabave i bijeg od svakodnevne rutine, a zanemaruje se njegov edukativni aspekt. Preporučljivo je na satovima vjeronauka koristiti one filmove s čijim će se likovima učenici moći poistovjetiti, koji odgovaraju njihovoj dobi te obiluju humanizmom i potiču na osobni rast i duhovnost, istaknuto je u predavanju u kojem je dr. Sever iznijela više filmova koji mogu pomoći vjeroučiteljima u nastavi vjeronauka.

preuzeto sa stranica IKA

Zanimljivosti

Zaštitnik Venecije, sumnjivo lijepog grada, kako reče Thomas Mann bio je sv. Teodor dok mletački trgovci nisu 828. g. ukrali relikviju sv. Marka iz Aleksandrije.

Humor

Što radi crnogorski virus u kompjuteru? – NIŠTA.

Poslovice

Djeca dobivaju udarce koji pripadaju roditeljima. (Talijanska)