Katehetska ljetna škola za vjeroučiteljice i vjeroučitelje srednjih škola

Zagreb, 20. – 21. kolovoza 2018.

U organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda HBK i Agencije za odgoj i obrazovanje RH održana je 20. i 21. kolovoza 2018. godine u Zagrebu Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje srednjih škola na temu: Mladi, vjera i životno učenje.

Na Školi je sudjelovalo oko 120 srednjoškolskih vjeroučitelja iz cijele Hrvatske, od kojih je jedan značajan broj bio iz Splitsko-makarske nadbiskupije.

kljs sre 2018

Nakon molitvenog uvoda sudionike Škole pozdravila je Jadranka Žarković Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. Istaknula je kako svi koji rade s mladim ljudima uviđaju da su izazovi u radu s njima iz godine u godinu sve veći te da Agencija za odgoj i obrazovanje želi svim nastavnicima pomoći u različitim segmentima profesionalnoga rada kako bi što bolje prepoznali potrebe mladih ljudi te im bili podrška na putu stjecanja znanja, vještina i stavova. Izrazila je i uvjerenje da će sudionici ove Katehetske škole znati i moći odgovoriti na izazove koji su pred svima u odgojno-obrazovnom sustavu te da će svi koji rade u školama u kojima će se ove godine provoditi eksperimentalni program kurikularne reforme, nazvan „Škola za život“, na temelju vlastitih iskustava i kompetencija te uz pomoć edukacija pripremljenih za njih, prepoznati ono dobro i vrijedno što će biti na korist učenicima.

Sudionike Katehetske ljetne škole u ime kardinala Josipa Bozanića pozdravila je predstojnica Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije prof. dr. sc. Valentina Mandarić, a u ime Nacionalnog Katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije pozdrav je uputio predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić.

U radni dio sudionike je uvela viša savjetnica za srednjoškolski vjeronauk pri NKU HBK i voditeljica povjerenstva Katehetske ljetne škole prof. dr. sc. Ana Thea Filipović.

Prvo predavanje, na temu Simbolički govor u inicijaciji mladih u vjeru: naviještati slavljem, održao je prof. dr. sc. Ivica Žižić, u kojem je želio osvijestiti neke vidove simboličkoga govora u procesu uvođenja mladih u vjeru, ukazujući na izazove i prilike kršćanskoga naviještanja slavljem.

U drugom predavanju Kršćanska moralna pedagogija i vrijednosni ideali mladih, koje je održala prof. dr. sc. Ana Thea Filipović, propitivani su razlozi krize moralnoga odgoja, naznačeni obrisi kršćanske moralne pedagogije primjerene vremenu te predstavljen moralno-pedagogijski rad Adolfa Exelera.

Treće predavanje, naslovljeno Živo učenje prema Ruth Cohn i komunikativna teologija, održala je prof. dr. sc. Jadranka Garmaz. Sudionici su imali prigodu u osnovnim crtama upoznati život i rad ove psihoanalitičarke, temeljna načela njezinog učenja i specifičnu metodu tematski centrirane interakcije. Predavačica je naglasila temeljno polazište komunikativne teologije, tj. da svaka situacija učenja i komunikacije sadrži u sebi jedno teološko pitanje.

Posljednje četvrto predavanje, na temu Kako poboljšati učenje? Autonomija i vodstvo u odgoju i obrazovanju adolescenata, održala je dr. sc. Snježana Mališa. U svom je izlaganju tražila odgovore na pitanja kako poboljšati učenje te kako su povezani autonomija i vodstvo u odgoju i obrazovanju adolescenata. Kao ključ poboljšanja učenja predavačica je istaknula strategije poučavanja koje osvješćuju učenike da su upravo oni metakognitivno, motivacijski i ponašajno aktivni sudionici u vlastitom procesu učenja.

Uz navedena predavanja i prateću tematsku raspravu, održane su i tri pedagoške radionice u šest skupina. U pedagoškoj radionici Živo učenje prema Ruth Cohn, koju su vodile Sabina Marunčić i Iva Ivković Ivanišević, sudionici su upoznali koncept tematski centrirane nastave, glavne faktore, postulate i aksiome, otkrivali kako su „živo učenje“ i komunikacija povezani s teologijom te imali priliku osnažiti osobno vodstvo i primijeniti metodu TCI-a na konkretni primjer u nastavi.

Vjeroučitelji mentori Krešimir Biršić, Ankica Biršić Dora, Dejan Dodlek i Miroslav Ričko pripremili su i održali pedagošku radionicu na temu: Utjecaj i važnost simbola u svijetu mladih. Potaknuli su sudionike na kritičko promišljanje o simbolima u svakodnevnom životu te njihovu uporabu u poučavanju.

Treću pedagošku radionicu, na temu Kurikulum Katoličkoga vjeronauka i Škola za život osmislili su i održali Ljuba Duvnjak i Ivica Živković, članovi stručne radne skupine za izradu kurikuluma Katoličkog vjeronauka i radne skupine za provođenje eksperimentalnog programa „Škola za život“. U radionici su upoznali sudionike s ključnim sastavnicama i načinu organizacije Nacionalnog kurikuluma nastavnoga predmeta Katolički vjeronauk, podsjetili su na ključne promjene dokumenta nakon javne i stručne rasprave, pokazali način planiranja nastave na temelju Kurikuluma nastavnoga predmeta Katolički vjeronauk te obrazložili najvažnije promjene koje donosi „Škola za život“.

Na kraju Katehetske ljetne škole predstojnik Nacionalnog Katehetskog ureda HBK prof. dr. sc. Ivica Pažin upoznao je sudionike s najnovijim katehetskim dokumentom Hrvatske biskupske konferencije Da vaša radost bude potpuna“ (Iv 15,11) – Kateheza i rast u vjeri u današnjim okolnostima te aktivnostima vezanim uz katolički vjeronauk unutar projekta „Škola za život“.

Zanimljivosti

Nisu ni sve mačke tako crne. Stara praznovjerja tvrde da crna mačka donosi sreću ako se sretne u jutro ili na Novu godinu.

Humor

Ovaj blagoslov vrijedi samo do brzine od 120 km na sat – svećenik reče blagoslivljući automobile – Za više od toga trebat će vam sveto ulje.

Poslovice

Ako hoćeš nešto reći, prvo provjeri tko će te slušati. (Gruzijska poslovica)