Katehetska proljetna škola 2006.

Zagreb, 5.-6. svibnja 2006.

Katehetska proljetna škola, koju je organizirao Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije(NKU-HBK) u suradnji sa Zavodom za školstvo Republike Hrvatske, održana je od 5. do 6. svibnja u prostorijama župe sv. Marka Križevčanina u Zagrebu. U radu Škole sudjelovali su profesori Katoličkih bogoslovnih fakulteta, javni djelatnici s područja književnosti, više od dvjestotinjak vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama i mladi, a središnja tema je bila Vjera – objekt vjeronaučne nastave?

 

Nakon molitveno-meditativnog početka nazočnima su se obratili mr. Marijan Franjčić, Nenad Marković, savjetnik državnog tajnika u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa i Dalibor Adžić, viši savjetnik za vjeronauk pri Zavodu za školstvo RH. U ime kardinala Josipa Bozanića, Školu je otvorio predstojnik Katehetskog ureda Zagrebačke nadbiskupije dr. Josip Jakšić istaknuvši kako vjera nije samo objekt vjeronaučne nastave nego njezina svrha i cilj. Vjera je, prema njegovim riječima, zajednički čin koji se prenosi i živi s drugima.

Moderator Škole je bio dr. Josip Šimunović, voditelj povjerenstva Nacinalnoga katehetskot ureda pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, a okupljenima se obratio i dr. Ivica Pažin, predstojnik NKU-a HBK koji je naglasio da vjera ne započinje znanjem i informacijom već iskustvom i tradicijom te da je katolički vjeronauk u školi utemeljen na elementima konfesionalnosti, da pridonosi društvenom i kulturnom razumjevanju pa je Crkva odgovorna za njegovo provođenje služeći preko njega učeniku i društvu. Profesor patristike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu dr. Drago Tukara održao je predavanje na temu Imaju li djeca i mladi vlastiti Credo? dok su Sanja Šimleša, studentica prava u Osijeku, Ivan Margit, student elektrotehnike u Osijeku i Martina Kuveždanin, studentica teologije u Đakovu svjedočili o vlastitom vjerovnaju, (ne)snalaženju mladih u društvu i vrijednostima koje im se nude. Program je svojim predavanjem A što vi kažete, tko sam ja? O kristocentričnosti u vjeronaučnoj nastavi upotpunio mr. Anton Peranić, predstojnik Katehetskog ureda Krčke biskupije nakon čega je uslijedila tematska rasprava i rad u skupinama. Prvi dan susreta završio je euharistijskim slavljem koje je predvodio dr. Jakšić i na kojemu su sudjelovali sudionici Škole.

Drugi radni dan Škole otvorio je Stjepan Lice predavanjem Tko sije znanje, žanje zrelost vjere. Posebno je istaknuo složenost vjeroučiteljskog poziva od kojega se očekuje da bude dobar učitelj, ali i više nego dobar čovjek te da osim znanja prenosi životno iskustvo koje treba biti vjerodostojno. Na susretu je bilo riječi i o uključenosti vjeronauka u Hrvatski nacionalni obrazovni standard (HNOS), uvođenju drugog sata vjeronauka u srednje škole te drugim aktualnim pitanjima i problemima vjeroučiteljske struke. Završnu riječ, molitvu i blagoslov okupljenima je uputio mons. Marin Srakić, biskup đakovačko-srijemski i predsjednik Vijeća za katehizaciju zahvalivši vjeroučiteljima za evangelizaciju i svjedočenje vjere društvu.

NACIONALNI KATEHETSKI URED HBK
u suradnji sa
Zavodom za školstvo Republike Hrvatske

o r g a n i z i r a

KATEHETSKU PROLJETNU ŠKOLU

n a __t e m u :

Vjera objekt vjeronaučne nastave?

Riječ Božja utjelovljena Isusu iz Nazareta, Sinu Djevice Marije, Očeva je Riječ koja govori svijetu preko svoga Duha. Isus neprekidno upućuje na Oca, predstavljajući se kao njegov jedini Sin, i na Duha Svetoga, svjestan da je po njemu Pomazanik. On je “Put” koji uvodi u prisno otajstvo Božje.

Kristocentrizam kateheze na osnovi svoje unutarnje dinamike dovodi do ispovijedanja vjere u Boga: Oca, Sina i Duha Svetoga. Taj je kristocentrizam bitno trojstven. Kršćani krštenjem postaju suobličeni Kristu, “Jednome od Trojstva”, i ta sličnost krštene – “sinove u Sinu” – stavlja u zajedništvo s Ocem i Duhom Svetim.” (Opći direktorij za katehezu, 99.).

ŽUPA SVETOG MARKA KRIŽEVČANINA
SELSKA 91 ZAGREB
5. – 6. svibnja 2006.

P R O G R A M :

5. svibnja 2006. (petak)

09.00 – 09.15 Molitveno – meditativni početak
09.15 – 09.30 Pozdrav i uvodna riječ u temu Škole
09,30–10,15 Imaju li djeca i mladi vlastiti Credo? – predavanje
10,15–10,45 Odmor
10,45–11,30 “A što vi kažete, tko sam ja?”
O kristocentričnosti u vjeronaučnoj nastavi – predavanje
11,30–12,30 Tematska rasprava
12,30–15,00 Vrijeme za ručak i odmor
15,00–18,00 Rad u skupinama
18,30 Euharistijsko slavlje

6. svibnja 2006. (subota)

09,00–09,15 Molitveno-meditativni početak
09,15–10,00 Tko sije znanje, žanje zrelost vjere – predavanje
10,00–10,20 Tematska rasprava
10,20–10,30 Odmor
10,30–12,00 Zaključna rasprava i završetak Škole

U radu Katehetske škole sudjeluju: profesori Katoličkih bogoslovnih fakulteta, javni djelatnici na području književnosti, vjeroučitelji i mladi.

Prijava:Vjeroučitelji Splitsko – makarske nadbiskupije koji žele sudjelovati na Katehetskoj proljetnoj školi mogu se prijaviti na adresu Nacionalnog katehetskog ureda HBK na telefon: 01/4873701 fax: 01/4873702) do 28. travnja 2006.
Kotizacija: 50,00 kn

Zanimljivosti

Maslinski vrt su 1681. od muslimana otkupili Hrvati, braća Branković iz Sarajeva i darovali ga franjevcima na čuvanje.

Humor

Pilot je upravljao malim avionom u kojem su se nalazile veoma važne osobe. Trebao je sletjeti na aerodrom u Seatlu (tamo je sjedište “Microsofta”), ali zbog magle nije vidio ni prst pred nosom a instrumenti su otkazali. Nakon što je bezuspješno kružio sat vremena vidio je zgradu i službenika kako radi na petom katu. Pilot otvori prozor i vikne: – Hej, gdje se nalazim? – Vi ste u avionu! – odgovorio mu je čovjek. Pilot je zatvorio prozor, okrenuo se za 275 stupnjeva, bez problema stigao do aerodroma udaljenog sedam kilometara i prizemljio se. Zbunjeni i zadivljeni putnici pitali su ga kako je uspio. – Jednostavno – reče pilot – pitanje koje sam postavio onom čovjeku bilo je jednostavno. Dao mi je točan, ali potpuno beskoristan odgovor, što znači da je službenik “Microsoftove” Službe za podršku korisnicima, a od te zgrade se brzo i lako dolazi do aerodroma.

Poslovice

Hvalisanje je početak sramote. (Japanska)