Katehetska zimska škola za vjeroučitelje osnovnih škola

Zagreb, 9. – 10. siječnja 2017.

Katehetska zimska škola za vjeroučitelje osnovnih škola o temi Da vaša radost bude potpuna – O radosti učenja i poučavanja održana je 9. i 10. siječnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, u organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda HBK i Agencije za odgoj i obrazovanje  RH.

Uz više od 350 vjeroučitelja, školi su nazočili i predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, porečki i pulski biskup Dražen Kutleša, kao i predstojnici (nad)biskupijskih katehetskih ureda. Početku škole nazočila je i ravnateljica Agencije prof. Jadranka Žarković Pečenković, kao i viši savjetnici za vjeronauk.

katehetska zimska2017 768x432

Predstojnik NKU dr. Ivica Pažin je, govoreći o temi Škole, istaknuo kako je radni dokument Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju Da vaša radost bude potpuna najprije namijenjen katehetskim i evangelizacijskim načinima djelovanja Crkve na području župnih zajednica, a Agencija za odgoj i obrazovanje osjetila je potrebu podržati ne samo promišljanja o dokumentu, nego u njemu tražiti ono dobro u kontekstu radosti učenja i poučavanja, što je izazovno za odgoj i obrazovanje općenito.

Premda je Katehetska škola nadahnuta crkvenim dokumentom, ona dotiče veliko područje pedagoške kategorije radosti. Premda je cilj suvremene škole oblikovati i dopustiti da se učenik ostvari u cijelosti, te da se to najprije očituje u njegovu uspjehu, radost je ipak i teološka kategorija vjere dublja od svake sreće i svakog uspjeha, rekao je dr. Pažin te izrazio nadu da će sudionici škole „krenuti, ako ne i prijeći put do potrebne radosti u ispunjenju poziva vjeroučitelja kako bi doista iskusili potpunu radost života”.

Prof. Jadranka Žarković Pečenković izrazila je uvjerenje da je svakom nastavniku pohađanje stručnog skupa motivacija za novi polet u radu, ali i prilika za osvježavanje profesionalnih kompetencija. U tom je kontekstu izrazila zadovoljstvo zbog velikog odaziva na skup. U osvrtu na temu i rad Škole, istaknula je kako će predavanja i radionice biti prilika za uspoređivanje i vrednovanje različitih oblika naviještanja Radosne vijesti, promišljati o mogućnostima navještaja te Radosne vijesti u suvremenim okolnostima, kritički promišljati o navedenom dokumentu te usvojiti strategije poučavanja kojima učenici otkrivaju radost učenja. Osobito vrijednim istaknula je činjenicu da će na ovoj Katehetskoj školi biti predstavljen radni dokument HBK „Da vaša radost bude potpuna” koji govori o katehezi i rastu u vjeri u današnjem okolnostima.

Otvarajući školu, nadbiskup Želimir Puljić istaknuo je kako to okupljanje nije motivirano samo znanstvenim razlozima, nego i „susresti se, razgovarati biti jedni drugima poticaj u važnom poslu i zadatku koji nam je providnost u ovom vremenu podarila”. Nadbiskup Puljić osvrnuo se na nedavno obilježen srebrni jubilej vjeronaučne nazočnosti u školama. „S današnje točke gledišta čini mi se vrlo pametnim unatoč pozitivne klime koja je tada vladala na relaciji odgojne institucije i Crkve što su tadašnji predstavnici naše države osjetili potrebu da to funkcionira ne samo u našoj dobroj volji i želji, nego da to stavimo na neke zdrave međusobne odnose i u tom pogledu su započeti razgovori koji su rezultirati korisnim i vrlo funkcionalnim ugovorima koji su uređeni sa Svetom Stolicom i potpisani 1996.”, rekao je nadbiskup Puljić. Podsjetio je i na susret sa Svetim Ocem, na kraju ratifikacije ugovora on je izgovorio tri stvari koje su u temelju, a koje je uvijek dobro imati u vidu: „Da ti ugovori daju pravni okvir djelovanju Crkve, slobodne Crkve u slobodnom društvu i počivanju na vjerskoj slobodi”.

U tom vidu, nadbiskup Puljić čestitao je NKU i Agenciji na pozitivnoj suradnji koja samo može uroditi dobrim plodovima. „Vi ste vjeroučitelji i vjeroučiteljice baštinici toga pravnog sustava, ali vi ste i opunomoćeni djelatnici u školi, usudio bih se reći službeni učitelji vjere po mandatu svojih biskupa i prenositelji sadržaja onoga što Crkva vjeruje i naučava. Vama su povjerena djeca naših roditelja koji očekuju da njihovu djecu odgajate i obrazujete u duhu povijesne, kulturne, narodne i vjerske posebnosti. Zbog toga smo prije 25 godina odlučili da vjeronauk bude konfesionalni u skladu sa zakonodavstvom Crkve, države i Ustavom RH. Opravdano se stoga očekuje da vjeronauk bude u službi osobnog, duhovnog, moralnog i općeg odgoja vjeroučenika, posebno u procesu oblikovanja njihove osobnosti i savjesti za pravilnu suradnju i međusobne odnose te poticaj na promicanje općeg dobra na korist svih”, poručio je nadbiskup Puljić.

Nakon pozdrava uslijedilo je predavanje dr. Ivana Bodrožića Poimanje radosti u otačkoj teologiji kao temelj naviještanju Riječi.

U popodnevnom dijelu vjeroučiteljima i vjeroučiteljicama o misijskom poslanju Crkve govorio je nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj vlč. Antun Štefan. Bila je to prilika ne samo posvijestiti važnost brige za misije, već i poziv za uključenje, jer svi smo mi pozvani na misijsko djelovanje. Vjeronaučna nastava dobra je prigoda za odgoj za misije „od malih nogu”, čemu su primjer toliki mali misionari. U tom vidu posebno je naglašeno Papinsko misijsko djelo Svetog Djetinjstva. Sudionici Škole dobili su misijske krunice, narukvice, mjesečnik „Radosna vijest”, kao i katolički misijski kalendar i brošuru „Došašće s dječakom iz Haitija” zajednička izdanja Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u BiH.

katehetska zimska2017aU nastavku programa glumci Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku Kristina Fančović i Srđan Kovačević izveli su predstavu Legende o Kristu Selme Lagerlöf. Predstavu čine legende Sveta noć, Zdenac mudraca, Dječarac iz Betlehema, Bijeg u Egipat, U Nazaretu i U hramu. Bit djela, a time i predstave, je sročena u rečenici: „Da bismo vidjeli istinu, nisu nam potrebne ni svijeće ni svjetiljke ni Mjesec i Sunce, već samo oči kojima ćemo vidjeti slavu Božju, a Bog je kod Selme u ljubavi, istini, vjeri i empatiji”. To su vrijednosti koje se žele posredovati ovom kazališnom predstavom, razgorjeti ih jer su postale zaboravljene i zanemarene, bačene u zapećak. Predstava je oduševila sudionike škole, koji su glumce nagradili dugotrajnim pljeskom, te tako odaslali i jasnu poruku kako sličnih predstava treba biti još više na scenama hrvatskih kazališta.

Vjeroučitelji su pobliže upoznati s radnim dokumentom Hrvatske biskupske konferencije „Da vaša radost bude potpuna – Kateheza i rast u vjeri u današnjim okolnostima”. U uvodnom izlaganju predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK izv. prof. dr. Ivica Pažin predstavio je nakanu, sadržaj i temeljne naglaske radnoga dokumenta koji je upućen na javnu raspravu. Istaknuo je kako je dokument svojevrstan „ispit savjesti” o iskazivanju volje za obnovom vjere u našim župnim zajednicama, posebno u kontekstu osobne vjere svakoga pojedinog vjernika. U tom se duhu u uvodnim napomenama ističe da „naša Crkva želi sjesti uz suvremenoga čovjeka, te mu pomoći da susretne, upozna i živi s Gospodinom koji je izvor vode žive, pravi i jedini Put, Istina i Život.” Posebno ukazujući na pojam „sjesti”, biti uz nekoga znači „imati vremena za osobu, poslušati je, upoznati je”. Taj pojam u sebi nosi i značaj zaborava sebe samoga zbog potrebe drugoga s nakanom jednom i drugom onomu koji govori i onome koji sluša dopustiti djelovanje Duha Svetoga.

katehetska zimska2017b 768x512
Govoreći o suodnosu župne zajednice i kateheze rekao je kako je kateheza namijenjena krštenicima koji žive unutar župne zajednice i da je Crkva po katehezi odgovorna voditi sustavnu brigu o razvoju njihove vjere kako osobne, tako i zajedničke. Ističući važnost vjerničkih krugova u dinamici župne zajednice istaknuo je kako dokument na razne načine „inzistirajući na izgradnji župne zajednice u kontekstu praćenja pojedinaca u njihovu kršćanskom sazrijevanju nudi model živih vjerničkih krugova ne kao jedinstveni model, nego uz model dobne kateheze, uz model različitih pristupa životu i radu u zajednici kao mogući novi izvor snage za osobni razvoj vjere pojedinaca, ali i za dobro zajedničarskoga župnog i crkvenog života”. Na kraju se osvrnuo i na novi govor o vjeri, te je naglasio kako je dokumentu želja konačno odrasle staviti kao prvotne naslovnike našega katehetskoga i evangelizacijskoga rada. U zaključku dr. Pažin upozorio je da će za promociju kateheze biti potrebna odlučna volja da se promijene naslijeđeni mentaliteti i pojača svijest svakog kršćanina osobno i uključenoga u kršćansku zajednicu da trajno raste u vjeri kako bi svjedočio i prenosio evanđelje svojoj braći, osobito onima koji su udaljeni od Crkve.

Vlč. mr. Pavao Gospodnetić, novoimenovani viši savjetnik pri NKU HBK za župnu katehezu, osvrnuo se na dokument u kontekstu života i rada svećenika, župnika. Ovim dokumentom želi se dati novi vjetar u leđa župnoj katehezi, a ukoliko je tako onda je ovaj dokument usmjeren prvotno župnicima o kojima više nego drugima u jednoj župnoj zajednici ovisi razvoj, napredak župne kateheze. Ustvrdio je da nije lako provoditi župnu katehezu, a još je teže organizirati takvu župnu katehezu u kojoj bi se uključili drugi vjernici laici. Stoga u tom kontekstu izradu ovakvog dokumenta treba podržati. Štoviše, „možemo reći da se na njega dugo čekalo”. Temeljna poruka dokumenta, a osobito s obzirom na župnike, svećenike može se sažeti u dvije riječi: „promjena mentaliteta”. Finalni cilj ovoga dokumenta je pridonijeti razvoju nove evangelizacije u kontekstu kateheze na našim prostorima, a upravo je promjena mentaliteta temelj i uvjet te nove evangelizacije. Na novu evangelizaciju u okviru obnovljenog mentaliteta pozvani su svi krštenici, no na poseban način zaređeni službenici Crkve. Za nas je presudno pitanje radosnog misionarskog zanosa o kojem dokument često govori. Držim kako je u nedostatku toga zanosa jedan od temelja naših problema, ali i put napretka i rasta. Vjere u nama, u Hrvatskoj ima onoliko koliko se živi ni manje ni više, rekao je vlč. Gospodnetić. Ističući važnost zanosa i radosti u novoj evangelizaciji, istaknuo je kako se „zanos” spominje osam, a „radost” 67 puta. Čitajući, imao sam osjećaj kako je ovaj dokument jeka Papina Apostolskog pisma Evangelii gaudium, odnosno što je EG za Opću Crkvu, to je ovaj dokument za katehezu na našim prostorima.

Marina Školka, vjeroučiteljica u osnovnoj školi u Bizovcu, katehistica unutar župne zajednice, podsjetila je na početke vjeronauka u školi prije 25 godina. „Sjetite se tog početka i žara. Ušli smo u učionice i radili ono što smo živjeli. Kad smo krenuli živjeli smo od vjere, i radili smo iz te vjere”. Kad se vjeronauk uveo u škole, vjeroučitelji su preuzeli odgovornost katehizacije. No, tada kao da se u župi nekako kateheza rastočila, kao da se oslonila, ako ne i prenijela na rad u školi. Međutim, vremenom kako je sekularizacija i globalizacija uzela maha, sve je postalo teže. Imamo puno više znanja, iskustva, ali onaj žar je nestao. Proučivši dokument vidljivo je da nije sva odgovornost na nama vjeroučiteljima. Dokument govori da tu ima puno više čimbenika: obitelj, župna zajednica, župnici, vjeroučitelji, stručnjaci. Mi smo jedan tim koji bi trebao zajedničkim snagama poduprijeti ono što dokument donosi. Zajedno smo jači i u promišljanju i u djelovanju, k tome naša radost treba biti veća, poručila je vjeroučiteljica Školka. Također je istaknula da dokument ukazuje da kateheza obuhvaća cijelu evangelizaciju, ne samo djece, „nego svih nas, osobito odraslih. Ta evangelizacija znači prvo krenuti od sebe, probuditi svoju vjeru i povjerenje u Krista da može preobraziti moju egzistenciju i moj rad, i preko mene djelovati na druge tako da ta moja otvorenost Kristu može donijeti tog Krista drugima i učiniti ih radosnima”.

Tomislav Tomasić, viši savjetnik za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje, izrazio je nadu da će dokument pobuditi „crkveno proljeće” koje nam je potrebno. Izražavam zahvalnost HBK na povjerenju i odgovornosti pruženoj svim vjernicima da svojim razmišljanjem i vjerničkim iskustvom podrže i daju doprinos javnoj raspravi. To smatram dobrim primjerom participiranja svih vjernika u suodgovornosti za pastoralno i katehetsko djelovanje, jer samo tamo gdje postoji dijalog i zajedničko suodlučivanje možemo govoriti i o suodgovornosti, rekao je Tomasić. Istaknuo je kako dokument jako dobro očituje aktualno stanje u Crkvi, te nudi konkretne smjernice i poticaje za unapređenje kvalitete katehetskog pastoralnog djelovanja. „Želim vjerovati da će se brojni pozitivni poticaji koji se nalaze u ovom dokumentu uspjeti ostvariti i u praksi”. U nastavku se osvrnuo na pojedine sadržaje dokumenta, te je iz perspektive angažiranog vjernika laika dao i neke prijedloge, odnosno dopune. U nadi da će taj dokument biti poticaj, smjerokaz i snaga koja će donijeti novi vjetar u jedra lađi na kojoj zajedno plovimo, citiram sv. Ivana Pavla II.: „Crkva je pozvana katehezi posvetiti svoje najbolje ljudske zalihe i snage, ne štedeći trud, napore, umore, materijalna sredstva da što bolje organizira i da se obrazuje sposobno osoblje”.

Sintezu okrugloga stola, te zaključnu riječ dao je predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Zahvalio je svima, a posebno uvodničarima na angažmanu u predstavljanju radnoga dokumenta, kojim su potaknuli i živu raspravu. Osvrnuo se i na činjenicu da je ovaj prijedlog upućen na javnu raspravu. Naime, prema njegovim riječima, Vijeće HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju željelo je pripremiti dokument na uobičajen način. No, onda je među biskupima nastala ideja da se prijedlog uputi na raspravu svećenicima i vjernicima. I zato je ova javna rasprava da vi kažete svoje mišljenje. Vjerujemo da ovaj dokument uz vašu pomoć može biti još konkretniji, dorađeniji; može biti objektivniji, trezniji s obje noge na zemlji; da možete dati puno oduševljenja i radosti u dokument. Ovo je početak javne rasprave: pozivam vas da u vašim sredinama raspravljate o njemu. Vidim da ste zauzeto raspravljali, vidim da je puno dobre volje u nama. Nemojmo dopustiti da nam prostor oko nas, vrijeme i ozračje oduzima tu dobru volju. Budimo svjesni – kad smo pritisnuti izvana, kad smo suočeni s poteškoćama izvana zauzimamo obrambeni stav. Dopustimo više Isusu da nas nadahnjuje, budimo Njegovi, postojani i nastojmo svijetliti i bit će drukčije. Suočavajmo se s vremenom i prostorom u kojem živimo i nastojmo tu biti najodgovorniji što možemo, Kristovi učenici, njegovi svjedoci, pozvao je sudionike škole nadbiskup Hranić.

izvor: http:www.ika.hr

Zanimljivosti

Indijski babe imaju razne vrste zavjeta. Npr. stojeći baba nije sjeo 12 godina, ili baba s jednom rukom u zraku, koji stoji na jednoj nozi, oni koji se zavjetuju na šutnju, strogi vegetarijanci koji jedu samo otpadnute plodove ili oni koji godinama ništa ne stave u usta, babe koji nacrtaju krug u šumi ili u planini i ne miču se iz tog kruga.

Humor

Na prigovore zašto zimi ide na skijanje krakovski kardinal Karol Woytyla uzvratio je: – Vidite, to vam je kod nas običaj. Polovica poljskih kardinala odlazi na snijeg. (U to doba Poljska je imala 2 kardinala)

Poslovice

Ne idi utabanim putem. Umjesto toga kreni tamo gdje puta nema i ostavi trag. (Anoniman)