Križni put na Marjanu

Split, 11. travnja 2003.

Dana 11. travnja 2013. godine križni put je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Sudjelovalo je veliko mnoštvo vjernika grada Splita, a križ je na pojedinim postajama nosilo četrnaest vjeroučitelja u pratnji svojih vjeroučenika.

Vrijedno ih je ovdje spomenuti i još jednom iskazati im našu zahvalnost: Ante Majić, Nives Muše, Ivan Kalajžić, Ines Paut, Jerko Stipica, Ivanka Valenta, Stipe Čeko, Snježana Rađa, Tomislav Budić, Dijana Ćubelić, Joško Krokar, Zdravka Buljević, Ivan Šipić i Ljiljana Galić. Nakon demokratskih promjena u Republici Hrvatskoj početkom 90-ih godina obnovljena je tradicionalna pobožnost križnog puta po Marjanu u organizaciji samostana sv. Frane na obali. Križni put se organizira svake godine u petak uoči Cvjetnice.

Pobožnost križnog puta odvijala se u jednom duhovnom i molitvenom ozračju, a kulminirala je koncelebriranim euharistijskim slavljem koje je predvodio nadbiskup Barišić u sjeni marjanske crkvice Gospe od sedam žalosti.

 

Zanimljivosti

Istraživanja su pokazala da gotovo sve primitivne religije imaju uspomenu na Velikog Boga koji je poput oca i dobar. Postoje dokazi koji ukazuju da su žrtve vračeva, vršene za magijskih obreda degeneracija višeg oblika, a ne ostaci primitivnih religija.

Humor

Ivica se žali liječniku: “Doktore, pričam u snu.” “Pa to nije strašno.”- odgovori liječnik. “Kako nije kad mi se cijeli razred smije.”

Poslovice

Djeca dobivaju udarce koji pripadaju roditeljima. (Talijanska)