Međubiskupijski susret maturanata

Humac, 09. travnja 2011.

U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije 9. travnja održan je dvanaesti međubiskupijski susret maturanata u franjevačkom samostanu na Humcu. Na susretu je sudjelovalo oko 2.200 učenika završnih razreda s područja Splitsko-makarske, Zadarske i Šibenske nad/biskupije.

Uz najbrojnije splitske maturante na susret su došli i njihovi vršnjaci iz Sinja, Trogira, Kaštela, Omiša, Makarske, Imotskoga, Ploča, Šibenika, Drniša, Knina, Biograda i Zadra – ukupno 44 autobusa. Rijeke učenika slijevale su se pred poznato humačko svetište vođene željom da zajedno sa svojim vjeroučiteljima, razrednicima i profesorima obilježe završetak četverogodišnjeg učenja i druženja u čemu im je školski vjeronauk bio od posebne važnosti.

susret maturanata2011a

Zajednički program započeo je pokorničkim bogoslužjem kojeg je u suradnji s drugim vjeroučiteljima pripremila i na vrlo lijep i poticajan način animirala vjeroučiteljica Helena Balajić. Veliki broj maturanata pristupio je sakramentu pomirenja. Na samom početku misnog slavlja, koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, maturante i njihove vjeroučitelje pozdravio je humački gvardijan fra Velimir Mandić, izrazivši radost i dobrodošlicu što mogu biti domaćini ovog velebnog duhovnog susreta.

Vidno raspoložen zbog okupljenog mnoštva mladih nadbiskup Barišić, osvrnuvši se u propovjedi na evanđeoski ulomak, pozvao je maturante da pred važnim životnim izborima pred kojima se nalaze, bilo upisom na fakultete bilo ulaskom u svijet rada, njihov najvažniji životni izbor bude Isus Krist unatoč mnogim protivljenjima na koje će u životu nailaziti.

Maturanti Gimnazije Dinka Šimunovića iz Sinja u molitvi vjernika i znakovitom prinosu darova posvjedočili su mladenačku otvorenost i želju da budu potpuno Božji, da njemu u svemu pripadaju. Pokorničko bogoslužje i euharistijsko slavlje glazbeno je animirao i uveličao VIS Izidor iz splitske župe sv. Andrije na Sućidru. Njihovi lijepi glasovi, skladno pjevanje kao i izbor pjesama pokrenuli su sve sudionike na aktivno sudjelovanje. Pružili su pravi primjer i svjedočanstvo kako se vlastiti darovi i sposobnosti mogu i trebaju staviti uvijek u službu drugih.

susret maturanata2011

Na kraju sv. mise riječi zahvale uputio je uime organizatora don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, izrazivši zadovoljstvo zbog vrlo visoke duhovne razine ovoga susreta. Na osobit način zahvalio je svim nazočnim maturantima, njihovim vjeroučiteljima i profesorima, humačkim franjevcima, nadbiskupu Barišiću i svima koji su sudjelovali u animiranju euharistijskog slavlja i općenito organizaciji susreta maturanata.

Nakon misnog slavlja druženje učenika nastavilo se sve do večernjih sati u Mostaru i drugim hercegovačkim odredištima. Vraćajući se svojim domovima učenici nisu mogli sakriti prekrasne dojmove koje su sa sobom ponijeli. Neki su vrlo otvoreno izjavili da im je ovaj susret jedno od najljepših srednjoškolskih iskustava. Organizatorima i svim vjeroučiteljima ovo nije samo pohvala za uložen trud već poticaj da ustraju u ovom i svim drugim pothvatima za mlade.

Josip Periš

Zanimljivosti

Najveći gotički oltar u Europi, 10 x 12 metara nalazi se u katedrali sv. Marije u Krakowu u Poljskoj.

Humor

Imaš li Facebook? – DA MSN? – DA Skype? – DA Twitter? – DA A mozak? – Imam i njega ali sam zaboravio lozinku.

Poslovice

Hrabrost je strah koji je izgovorio molitvu. (Anoniman)