Misa za srednjoškolce grada Splita i okolice

Split, 26. rujna 2008.

Povodom početka nove školske godine, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je, u petak 26. rujna u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, koncelebrirano misno slavlje za sve srednjoškolce grada Splita i okolice.

Brojna mladež, neki od njih i sa školskim torbama na leđima nakon šestoga školskog sata, ispunila je prostranu lađu crkve da bi zajedno sa svojim nadbiskupom zazvali Božju pomoć i blagoslov za uspješnu novu školsku godinu. Zajedno s njima i njihovim vjeroučiteljima u misnom su slavlju sudjelovali brojni nastavnici iz drugih nastavnih predmeta te djelatnici škola.

Misa biskup srednjoskolci 2008b

Nakon pozdrava dobrodošlice župnika fra Pavla Vučkovića, nadbiskup Barišić je obrativši se srednjoškolcima u uvodnom dijelu mise naglasio važnost zajedničke molitve upućene Gospodinu koji je naš početak i kraj, početak dovršenja svake naše aktivnosti. U svojoj je propovijedi nadbiskup govorio o vremenu i Gospodaru vremena naglasivši da je vrijeme Božje djelo koje služi kao okvir jednoj povijesti koja se tiče nas. Vrijeme je mjera zemaljskoga trajanja, onakvog kakvo nam se konkretno ukazuje: najprije kozmičko trajanje komu je žarišna točka nadolazak čovjeka, potom povijesno trajanje kojemu daju ritam pokoljenja, u kojemu čovječanstvo korača prema svom cilju. U odnosu na oba ova trajanja Bog ostaje transcendentan. Čovjek živi u vremenu, Bog u vječnosti. No s Isusom Kristom dolazi „punina vremena“, istaknuo je nadbiskup te potaknuo srednjoškolce da shvaćaju svoje vrijeme kao „kairos“, mogućnost i prigodu za ispunjanjem svoga života tom Puninom i Smislom.

Podsjetivši na jednu izrazito duboku i lijepu misao Dostojevskoga koji reče: Kad bi me netko i uspio uvjeriti da je Krist van istine, ja bih radije ostao uz Krista nego uz istinu, nadbiskup je pozvao mladež da se ne boje stati i ostati uz Krista jer je on prava Istina te ih je u duhu sv. Augustina ohrabrio potaknuvši: „Ako hoćete ostati mladi, a to svi želimo, tražite Krista! I ne bojte se zdravo živjeti svoju mladost i svjedočiti svoju vjeru!“ Na kraju propovijedi mons. Barišić je progovorio o važnosti zajedništva i razgovora te darovanoga vremena za druge bez kojega se ne može drugoga upoznati, pa tako ni Krista. „Postavite prioritete u svomu životu i nađite vremena za njih. Nađite vremena za Krista i čitajte njegova ljubavna pisma koja nam je uputio u Svetomu pismu. Neka ova Punina i Istina ispuni ovu školsku godinu, da bismo svi zajedno rasli u milosti i mudrosti“, poručio je nadbiskup Barišić na kraju svoje propovijedi.

Molitvu vjernika i prinos darova pripremili su učenici splitske Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“, a na kraju mise, koju je svojim pjevanjem uzveličao vokalno-instrumentalni sastav „Abba“ sa splitskog Poljuda, riječ zahvale nadbiskupu, svećenicima koncelebrantima, nastavnicima, domaćinima župe Gospe od zdravlja te naravno svim srednjoškolcima, uputio je predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije mr. don Josip Periš. Nakon mise školarci su sa svojim vjeroučiteljima i nadbiskupom ostali u kratkom druženju ispred crkve.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Židovi su Pilata tužili caru zato što je postavio zlatne grbove carstva na svoju palaču u Jeruzalemu što je vrijeđalo njihove vjerske osjećaje i Tiberije je naredio da se grbovi premjeste u Cezareju u kojoj je bilo glavno upraviteljevo sjedište.

Humor

Jedan katolički svećenik i jedan rabin putovali vlakom. Kad je došlo vrijeme marende svećenik izvadi sendvić od kruha i salame i ponudi i svog suputnika. Rabin se zahvali i reče: “Ne smijem jesti svinjetinu, vjera mi brani.” “Ne znaš što propuštaš!” svećenik će na to i u miru pojede svoj sendvić. Kad je trebao izaći iz vlaka rabin, opraštajući se, reče: “Doviđenja i pozdravite svoju ženu.” “Ja nemam ženu, vjera mi brani” svećenik će na to. “Ne znaš što propuštaš…”

Poslovice

Tko pobijedi strah taj je i tigru opasan protivnik. (Indijska)