Misa za srednjoškolce i profesore grada Splita i okolice

Split, 22. rujna 2016.

Već je postalo tradicionalno da srednjoškolski vjeroučitelji, u suradnji s Katehetskim uredom Splitsko-makarske nadbiskupije, organiziraju euharistijsko slavlje za sve srednjoškolce i njihove profesore na području grada Splita i okolice prigodom početka nove školske godine.

Tako je svečano misno slavlje upriličeno u četvrtak 22. rujna u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, a predvodio ga je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji s predstojnikom Katehetskog ureda don Josipom Perišem. Prinos darova i molitvu vjernika pripremili su i animirali vjeroučenici Obrtničke škole u Splitu sa svojim vjeroučiteljem Ivicom Pavelom. Cjelokupno slavlje svojim pjevanjem uljepšao je vokalno-instrumentalni sastav mladih „Agnus“iz župe sv. Josipa na Mertojaku.

Misa srednjoskolci2016

Obraćajući se mladim vjeroučenicima mons. Barišić je naglasio da bi misa trebala biti „zajednička molitva otvaranja Božjem pogledu i njegovom prijateljstvu kako bi mogli zajedno kroz ovu godinu rasti u znanju i mudrosti, u milosti i ljudskosti“. Nadbiskup je u propovijedi govorio o novosti života, o onome što istinski ispunja ljudski život. Osvrnuvši se na prvo čitanje u kojemu Propovjednik pita: „Ima li išta o čemu bi se moglo reći: 'Gle, ovo je novo!'? Sve je već davno prije nas postojalo“, mons. Barišić je kazao da je to egzistencijalno pitanje koje muči svakoga čovjeka. Je li sve ispraznost i iluzija? Čemu naša nadanja, uspjesi i neuspjesi? Mogu li prolazne stvari ispuniti i ostvariti naš ljudski život? Samo su neka od pitanja koja nam prolaze mislima i opterećuju naša srca. Međutim, u susretu s našim Stvoriteljem otkrivamo i spoznajemo da naš životni hod nije bez cilja i smisla. Da bismo se ostvarili kao ljudi i kao vjernici, trebamo uskladiti svoj život sa Stvoriteljevom voljom, istaknuo je nadbiskup Barišić. Za to je potrebno obraćenje srca, promjena života i otvaranje srca milosrđu Božjem. To je novost kojoj težimo, ali koju možemo doživjeti samo ozbiljnošću i prijateljstvom s Bogom i jedni s drugima.

misa-srednjoskolci2016b

U tom je svjetlu nadbiskup učenicima ispričao priču o pticama selicama koje lete u jatu i u jednome dahu prelete po nekoliko tisuća kilometara. Lete zajedno da bi štedjele energiju, da bi izdržale i zajedno došle do cilja. Kada bi letjele pojedinačno ne bi izdržale toliki put. Pozvao ih je da se poput ptica selica drže zajedno, pomažu jedni drugima u školskim i drugim obvezama, da budu milosrdni, da opraštaju, da budu prijatelji puni razumijevanja jedni prema drugima. U tome im može pomoći izvorno pravilo sv. Benedikta: „Moli, radi, uči!“ „Vjerujem da sve ove komponente ugrađujete u svoj život i odnose te sve što radite, činite tako da rastete i razvijate se cjelovito. Naš život ima smisao i cilj, a Gospodin je naša novost, punina i vječnost!“, poručio je splitsko-makarski nadbiskup.

Riječi zahvale Bogu, nadbiskupu, roditeljima, ravnateljima, profesorima, vjeroučiteljima, a posebno mladima koji su uljepšali euharistijsko slavlje, na kraju misnog slavlja uputio je predstojnik Periš izrazivši zadovoljstvo što su već niz godina ovom susretu domaćini braća franjevci iz samostana i crkve Gospe od Zdravlja u Splitu.

Riječi zahvale nadbiskupu za svesrdnu podršku na kraju misnoga slavlja uputila je i Božena Juginović, učenica Obrtničke škole u Splitu obećavši da će mladi „i ove školske i vjeronaučne godine biti pravi prijatelji jedni drugima te tako nastaviti ono što je Isus započeo. Pomozi nam, Bože, da ojačamo u dobru i sazrijemo u hrabrosti da svjedočimo svoju vjeru. Ne dopusti da odlutamo od tebe i nastavi nas dozivati preko pastira svoje Crkve i činiti glasnicima svoje ljubavi“, kazala je Božena. U znak zahvalnosti učenici Obrtničke škole izradili su logo Godine milosrđa od tkanine, koji je šivan rukama učenica i njihovih mentorica Tanje Jovanović i Ane Madunić te su ga poklonili nadbiskupu.

Mons. Barišić je mladima uzvratio darovavši im medaljicu s likom bl. Alojzija Stepinca i logom Godine milosrđa. Potom je na sve zazvao Božji blagoslov te poželio svima uspješnu novu 2016./2017. školsku godinu. Uz ovu misu zaziva Duha Svetoga u Splitu, gdje rade 34 srednjoškolska vjeroučitelja u 28 srednjih škola, organiziraju se mise za srednjoškolce i u drugim gradovima Splitsko-makarske nadbiskupije.

Silvana Burilović Crnov

Fotogalerija Silvana Burilović Crnov

Zanimljivosti

Za Isusov ukop Nikodem je donio 100 libara smjese smirne i aloja tj. oko 33 kg što je količina za kraljevski pogreb.

Humor

Nije praznovjerno vjerovati da crna mačka zaista donosi nesreću? – KAD SI MIŠ!

Poslovice

Mnogima bi se dopao da se nisi trudio dopasti se svima. (Latinska poslovica)